Hovorili mu, že nevie brániť. Kmeť po zmene postu žiari, učí sa od hviezdy Liverpoolu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hovorili mu, že nevie brániť. Kmeť po zmene postu žiari, učí sa od hviezdy Liverpoolu

Kmeť je jedným z najlepších hráčov novej sezóny Niké ligy.
Kmeť je jedným z najlepších hráčov novej sezóny Niké ligy.AS Trenčín
Trenčín prežíva druhý najlepší štart do sezóny vo svojej histórii a je lídrom tabuľky Niké ligy. Veľkú zásluhu má na tom aj Matúš Kmeť (23), ktorý sa z pozície krídelníka presunul na pravú stranu obrany, kde hrá výborne. Spĺňa si defenzívne povinnosti a v ofenzívnom poňatí hry celého mužstva vie byť poriadne nebezpečný, veď počas ôsmich stretnutí už bol pri ôsmich góloch. Jeden strelil, na štyri prihral a trikrát si práve jeho center zrazili hráči súpera do vlastnej siete. Okrem toho dostal pozvánku do národného tímu Slovenska. Viac povedal v rozhovore pre Flashscore Správy.

Matúš, ďalšia výhra a naďalej na prvom mieste. Panuje v Trenčíne ideálna nálada?

"Nálada je výborná, pretože okrem dobrých výkonov prichádzajú aj dobré výsledky a získavame body. Všetci si však uvedomujeme, že sme len na začiatku. Všetci si užívame futbal a sme radi za súčasnú situáciu, ale musíme v tom pokračovať."

Za dobrými výsledkami stojí vo veľkej miere tréner Stolica...

"Priniesol svoje veci, svoje videnie futbalu. Myslím si, že veľmi zavážilo, že veľa hráčov vníma futbal rovnako ako on. Všetko si sadlo a šľape nám to."

Ako ste si vy osobne zvykli na nový post pravého obrancu?

"Cítim sa tam dobre, sedí mi to. Začínam si zvykať už aj na defenzívu. Som rád, že mi tréner našiel takýto post. Mám aj dosť voľnosti, často hrám v strede, kde ukazujem kreativitu a využívam aj to, že vydržím veľa behať. Odmalička mi všetci hovorili, že neviem brániť, že som malý a slabý. Možno zo začiatku som bol, defenzívnej stránky na tomto poste som sa aj trochu obával, ale prešli ťažké zápasy v príprave a postupne prichádzalo sebavedomie. Keď som to zvládol s kvalitnými súpermi, vedel som, že to bude dobré a postupne som si pozíciu pravého obrancu osvojil."

Kmeť v súboji s trnavským obrancom Gorositom.
Kmeť v súboji s trnavským obrancom Gorositom.AS Trenčín

Rozprával sa s vami tréner o tom, že vám zmení pozíciu?

"Keď začala príprava, niektorí hráči boli na MS do 20 rokov, tréner ma využíval na pravej obrane. Následne som sa mal presunúť naspäť do záložnej formácie, kde som aj odohral dva zápasy, ale tréner mi povedal, že ma ešte raz chce vyskúšať na kraji obrany a už som tam zostal."

V tejto sezóne máte už štyri asistencie. Stanovili ste si konkrétny cieľ?

"Ja som si vždy dával nejaké ciele a väčšinou to bolo spraviť aspoň päť gólov a päť asistencií za sezónu. Teraz už mám zapísané štyri prihrávky, plus tri centre na vlastné góly, čiže v moje hlave mám 1+7 (smiech). Po zmene pozície z krídla na obrancu sa to trochu mení. Päť gólov je na hráča môjho postu asi trochu veľa. Každopádne, teraz si chcem ciele posúvať vyššie. Najdôležitejšie však je, aby sa darilo tímu a potom tí jednotlivci vyskočia."

To znamená, že vaše centre sú také dobré, že obrancovia proste nemajú na výber?

"Ťažko povedať (smiech). V Košiciach si to uložil Jakubko, predtým prišli vlastné góly z rohov a skrumáží. Ja sa snažím pilovať kopaciu techniku. Mojím vzorom na pozícii pravého obrancu je Trent Alexander-Arnold z Liverpoolu. Vyniká ofenzívnymi chúťkami, snažím sa od neho odpozerať čo najviac vecí - aké dáva cetre, kde sa snaží hľadať spoluhráčov a tak ďalej. Potom to skúšam na tréningoch a v zápase."

Kmeť má na konte už štyri asistencie, pričom počas celého minulého ročníka bol lídrom Lovat s ôsmimi.
Kmeť má na konte už štyri asistencie, pričom počas celého minulého ročníka bol lídrom Lovat s ôsmimi.Flashscore

Pred sezónou kapitán Bariš povedal, že cieľom Trenčína je byť v prvej trojke. Platí to?

"V kabíne sme si dali interný cieľ a pôjdeme si za ním. Na začiatku s nami nikto nepočítal, ale teraz sa súperi budú musieť na Trenčín ešte lepšie pripraviť. Pre nás budú zápasy čoraz ťažšie, ale je len na nás, ako sa s tým vyrovnáme. Máme záväzok, že musíme hrať tak, ako doteraz a verím, že tým pádom budeme pokračovať v dobrých výsledkoch."

Teší aj fakt, že diváci chodia v čoraz väčšom počte?

"Uvidíme, koľko ľudí príde cez víkend, keďže sa otvára aj posledná tribúna, ktorá ešte nebola k dispozícii. Je super, keď vidíme, že chodí čoraz viac ľudí. Pozvali sme si ich sami tým, ako hráme a že vyhrávame. Musíme si to udržať."

Odmenou za výkony bola pozvánka do reprezentácie. Čo to pre vás znamená?

"O reprezentácii sníva každý mladý hráč. Mne sa to podarilo na nezvyčajnom poste, ale zrejme mi to prischne a budem už o sebe hovoriť len ako o pravom obrancovi."

Síce ste nedostali šancu na trávniku, ale ako ste si užili zraz?

"Je to obrovská skúsenosť. Učil som sa od skvelých hráčov a mohol nasávať atmosféru. Síce som nenastúpil, ale viem, že ma tréneri sledujú a už je len na mne, ako sa mi bude dariť a kedy dostanem šancu zahrať si za národný tím."

Kmeť a najlepší žilinský strelec Addo.
Kmeť a najlepší žilinský strelec Addo.TASR