Je majster Európy, Lyon zaňho dal 10 miliónov eur. Na Žitný ostrov prichádza Pape Diop

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Je majster Európy, Lyon zaňho dal 10 miliónov eur. Na Žitný ostrov prichádza Pape Diop
Dunajská Streda po konci prestupového obdobia využíva trh voľných hráčov.
Dunajská Streda po konci prestupového obdobia využíva trh voľných hráčov.fcdac.sk
Pape Cheikh Diop je najnovším členom kádra DAC. Dvadsaťšesťročný stredopoliar podpísal kontrakt do konca aktuálnej sezóny, pričom dohoda obsahuje aj opciu na ďalšie dva roky. Prichádza ako voľný hráč, pre ktorých platí možnosť prestupovať do 15. marca, pripomína a informuje klubový web fcdac.sk.

Pape Cheikh Diop Gueye sa narodil v Senegale, ale vyrastal v Španielsku, krajine svojho otca. Po začiatkoch v menších kluboch prešiel začiatkom roka 2013 do akadémie Celty Vigo. V mládežníckych kategóriách reprezentoval Španielsko, s výberom U19 sa stal v lete 2015 majstrom Európy.

Počas finálového turnaja mal len 17 rokov, no zasiahol do štyroch z piatich zápasov. Medzi dospelými sa rozhodol reprezentovať Senegal, v rokoch 2020 a 2021 nastúpil v troch stretnutiach.

V auguste 2017 ho za 10 miliónov eur kúpil Olympique Lyon. Počas ďalších piatich rokov si v rámci hosťovania zahral aj za Celtu a Dijon. V lete 2022 prestúpil do Arisu Solún, jar 2023 strávil v Elche a uplynulú jeseň bol v Katare, kde však z administratívnych dôvodov nehrával.

V najvyššej španielskej, francúzskej a gréckej lige nazbieral takmer stovku štartov, v drese Lyonu sa v ročníku 2018/19 predstavil v Lige majstrov, nastúpil aj proti Manchestru City či Barcelone.

Štatistiky Diopa v ostatných sezónach.
Štatistiky Diopa v ostatných sezónach.Flashscore

"Ozval sa mi Xisco Muňoz a ja som sa rozhodol pre DAC. Je to klub s veľkými ambíciami a kvalitným kádrom, verím, že mu dokážem pomôcť pri dosiahnutí stanovených cieľov. Môj cieľ je ukázať, že som späť a že dokážem hrať znova na tej úrovni, ako v minulosti," vyhlásil pre klubový web Diop, ktorý bude obliekať dres s číslom 5.

"Pape prichádza ako voľný hráč. Potrebujeme výrazne zlepšiť niekoľko prvkov našej hry, vrátane výstavby útoku cez stred poľa a schopnosti podržať loptu, aby sme v zápasoch viac dominovali a hrali vyššie v poli. Našu spoluprácu v lete vyhodnotíme, keďže sme na hráča získali aj dvojročnú opciu. Pape v minulosti nastupoval na viacerých postoch v strede zálohy, vďaka čomu prináša ďalšie možnosti pri skladbe tímu," vyjadril sa výkonný riaditeľ klubu Jan Van Daele.