Košice doma ešte neskórovali. Krutá prehra, ale výkon nebol zlý, ozývalo sa z ich tábora

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Košice doma ešte neskórovali. Krutá prehra, ale výkon nebol zlý, ozývalo sa z ich tábora

Michal Faško (vpravo) s Lukášom Fabišom po jednej z ofenzívnych akcií.
Michal Faško (vpravo) s Lukášom Fabišom po jednej z ofenzívnych akcií.FC Košice/Šimon Pavlišin
Futbalisti FC Košice ešte po postupe do Niké ligy na domácej pôde neskórovali. Mali na to dva pokusy: proti Slovanu Bratislava remizovali, v sobotu neprelomili defenzívu súpera zo Žiliny pri prehre 0:3.

Košice - Žilina 0:3

Šance na to rozhodne mali. Úvodné minúty patrili im, keď Pačinda svojou slabšou pravou nohou z mierneho uhla minul bránu, lenže potom inkasovali z kopačky Sauera. Keď Faško hlavou nechal vyniknúť v 14. minúte Belka, ktorý v tretej desaťminútovke slávil zásah Essombu, zápas sa lámal.

"Výsledok hovorí sám za seba. Prehrať doma 0:3 pred fantastickou kulisou je kruté. Ospravedlňujem sa divákom, neustáli sme lekciu z efektivity. Žilina dala gól z prvej šance, my sme svoje nevyužili. Osobne som veľmi sklamaný z tohto výsledku, takto nemôžeme vyzerať," hodnotil stretnutie Michal Faško.

Začať od seba

Rovnako prvé minúty po zmene strán môžeme pripísať na stranu Košíc. Medvedovi chýbali centimetre v sklze na zakončenie po centri Faška, ktorý si o niekoľko momentov neskôr položil obrancu, dal si to na ľavačku a po druhý raz nechal vyniknúť žilinského gólmana. Ten vychytal aj obrovské tutovky Šindelářa a Pačindu zvnútra šestnástky, preto domov zaslúžene odchádzal s nulou.

"Je to o efektivite. Pokiaľ nedáme gól vpredu, súperi nás v lige vytrestajú, máme na čom pracovať. V piatok nás čaká ďalší zápas. Musíme sa zlepšiť každý jeden a ja, samozrejme, začnem od seba. Ako vravím, je kruté doma dostať 0:3, som sklamaný. V ofenzíve to nebol zlý výkon, ale Žilina nás vytrestala, vypracovala si tri-štyri šance," zamyslela sa letná akvízia z Banskej Bystrice.

Momentka zo spomínanej akcie. Faško (v pozadí) centroval, Medved v sklze minul.
Momentka zo spomínanej akcie. Faško (v pozadí) centroval, Medved v sklze minul.FC Košice/Šimon Pavlišin

Východniari majú za sebou ťažký žreb. Už dlhé roky je zaužívané, že nováčik čelí postupne top tímom z ostatnej sezóny. Po Slovane, Dunajskej Strede a Žiline prídu na rad Michalovce vonku a Zlaté Moravce doma. Vzájomné stretnutie s Trnavou bolo odložené na žiadosť spartakovcov pre povinnosti vo futbalovej Európe.

"Netreba sa na žreb vyhovárať, z toho pohľadu máme možno plus jeden bod zo zápasu so Slovanom. Teraz sa to však ukáže, čakajú nás súperi, na našej úrovni - aspoň zatiaľ. Verím, že sa odrazíme k lepším výsledkom a budeme sa tešiť," dodal Michal Faško.

Taktika nevyšla

Tréner Košičanov Anton Šoltis na pozápasovej tlačovej konferencii priznal, že úvodné rozostavenie 3-4-3 prispôsobil so svojím realizačným tímom tomu žilinskému, ktoré je rovnaké. Po polčase sa Košičania uchýlili k azda najpoužívanejšiemu rozostaveniu vo futbale: 4-2-3-1.

"Chceli sme, aby sme boli post na post. Čo sa týka defenzívy je to jednoduchšie, každý mal mať zodpovednosť za bránenie za svojho hráča v priestore. Vedeli sme, že hráči Žiliny sa rotujú, jeden padá hlbšie a vytvára priestor pre nabiehajúcich hráčov. Podľa toho sme boli pripravení, aby nám krajní obrancovia zavreli šírku ihriska a boli sme v hlbšej zóne, ale dá sa povedať, že do toho sme sa ani nedostali, pretože súper to rýchlo zakončil v brejku a stiahol sa."

Anton Šoltis na pozápasovej tlačovej konferencii.
Anton Šoltis na pozápasovej tlačovej konferencii.FC Košice/Šimon Pavlišin

Aj rodák z Košíc skloňoval vo svojich vyjadreniach spojenia ako jeho zverenec.

"Pre nás to bola veľmi krutá prehra. Výkon vôbec nebol zlý, chlapci sa snažili, odmakali celý zápas, škoda chybičiek, ktoré sme urobili. Pripravovali sme sa na to, že Žilina bude rýchla a kolmá, že každá strata nás môže stáť gól. Urobili sme dve-tri, zo štyroch striel nám dal tri góly, bol veľmi efektívny."

"Dostali sme sa do šancí, ale futbal sa hrá na góly, neboli sme možno dôrazní, chýbalo trochu šťastia. Druhý inkasovaný gól sa mi zdalo, že to bol ofsajd, pozriem si to, ale bol to zlomový moment. Keď to bol ofsajd, rozhodca to mal lepšie vyhodnotiť, ale na to sa nebudeme vyhovárať, my musíme premieňať svoje šance."

Košice sú o skóre na poslednom mieste. V nedeľu hrajú svoj zápas ešte Zlaté Moravce.
Košice sú o skóre na poslednom mieste. V nedeľu hrajú svoj zápas ešte Zlaté Moravce.Flashscore

Bude to v obrane ešte horšie?

Východniari dostali v ostatnom ročníku II. ligy celkovo 21 gólov, na jar dokonca iba päť. Teraz majú v štatistike číslo osem za tri zápasy. I to svedčí o rozdiele medzi súťažami. 

A môže to byť ešte horšie, keďže v záverečnej desaťminútovke sa zranila stopérska opora Ján Krivák, ktorú, na druhej strane, nahradil Lukáš Greššák. Ten je síce defenzívny stredopoliar, ale nováčik musí byť vďačný za každú možnosť do poľa.

"Platíme daň, keďže v druhej lige sme za takéto chyby neboli potrestaní, v Dunajskej Strede a teraz sme však za všetky chyby potrestaní boli. Je to pre nás poučenie. Je to proces a ja verím, že sa to bude zlepšovať. Ak chceme byť úspešní, potrebujeme dávať góly. Minimálne na dva-tri góly sme mali, ale na keby sa nehrá. Všetko je to o kvalite i indivuálnej kvalite v súperovej šestnástke. Góly musíme dávať, potom je jedno, v akom rozostavení hráte."

Antona Šoltisa by mal v piatok 25. augusta čakať špeciálny duel, keď zavíta na pôdu Michaloviec, kde pôsobil ako tréner od júla 2016 do novembra 2019 a krátko na jar 2021. Samozrejme, iba v prípade, že Zemplínčania stretnutie pre problémy s koronavírusom, ktorý zahatil súboj so Slovanom, neodložia.