Kto nesie vinu? Skaličania sa striedali na toalete, padali aj ostrejšie slová

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kto nesie vinu? Skaličania sa striedali na toalete, padali aj ostrejšie slová

Skaličania odohrali nesmierne náročný zápas.
Skaličania odohrali nesmierne náročný zápas.MFK Skalica
Skaličania neboli v stave, aby odohrali ligový zápas v profesionálnej súťaži. Napriek tomu museli nastúpiť, pretože na Úniu ligových klubov nedoručili dostačujúci dôkaz na odloženie stretnutia v Podbrezovej. O tom, kto nesie vinu za vzniknutú situáciu, má každá strana iný názor. Záhoráci sa spoliehali na ľudskosť a solidaritu, ale nepochodili.

Ľudskosť išla bokom

Viróza sa na hráčoch Skalice výrazne podpísala. Na Horehronie pricestovali v oklieštenej zostave. Na lavičke mali iba šesť náhradníkov. Počas stretnutia ich trápila nevoľnosť, čo v priamom prenose "deklaroval" počas 23. minúty Alves: 

"Videli ste sami, že jeden hráč sa pozvracal priamo na ihrisku. Ešte včera deviati nevedeli, či budú môcť nastúpiť a aj tak sme išli do toho zápasu. Klobúk dole pred nami, že sme to zvládli," hovoril po stretnutí Ján Vlasko.

"Nepoviem, že sme s tým rátali, ale chalani boli v takom stave, v akom boli. Deň pred zápasom ležali v posteliach, jedli sucháre a potom mali odohrať plnohodnotný ligový zápas. Preto sme sa ani nečudovali, že sa to stalo," tvrdí skalický tréner Pavol Majerník.

"Vo štvrtok som ležal a zjedol som za deň desať piškót. Nevedel som si predstaviť, že idem odohrať zápas a a aj tak som ho odohral celý. Cez polčas som bol na toalete, trochu som si tam pregrcol. Vystriedali sme sa tam viacerí."

"Zo základnej zostavy boli v poriadku možno iba dvaja alebo traja. Bolo to zlé, každý to mohol vidieť v priamom prenose. Kompetentní nech si to vyhodnotia," myslí si kapitán Martin Nagy.

"Solidarita a ľudskosť išla úplne bokom. Nechcem hádzať vinu, ale je to podľa mňa alibizmus. Jedna strana sa odvoláva na druhých, tí na ďalších. Každý si robí alibi a nakoniec sme za zlých my hráči," pokračuje opora skalického tímu:

"Podľa sme uhrali pomerne dobrý výsledok, aj keď body nemáme, no v závere sa Podbrezová triasla o výsledok. Mali veľa šancí, boli jasne lepší, ale nemám k nim čo dodať. Zachovali sa tak, ako sa zachovali. Život ide ďalej," doplnil.

Manažéri boli v kontakte s ÚLK

Ohľadom situácie sa veľa v médiách napísalo už aj počas predzápasových hodín, svoje stanovisko vydala samotná Únia ligových klubov: 

"Je pravdou, že Skalica informovala ÚLK o šíriacich sa zdravotných problémoch vo svojom tíme. Nie je však pravdou, že Skalica o tom informovala oficiálnou cestou a nie je pravda, že oficiálnou cestou zažiadala o odklad zápasu. Žiadny oficiálny dokument, ktorý by spĺňal normy Rozpisu súťaže riadenej ÚLK, neprišiel.

"Únia ligových klubov ako riadiaca organizácia najvyššej slovenskej futbalovej súťaže Niké ligy si váži zdravie hráčov. Pri jednotlivých postupoch však musí vychádzať z Rozpisu súťaže riadenej ÚLK, ktorý odkazuje na Súťažný poriadok futbalu SFZ. Vedenie tímu MFK Skalica nepredložilo Únii ligových klubov žiadny oficiálny dokument, na základe ktorého by mohla ÚLK rozhodnúť o odklade."

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Svoj pohľad na celú záležitosť po piatkovej predohrávke 7. kola poskytli okrem trénerov aj manažéri oboch celkov:

"Nakopilo sa nám to behom štvrtkového rána. Prišlo mi od chlapcov sedemnásť správ, že majú infekčné ochorenie, išlo to z nich vrchom aj spodom. Informoval o tom okrem hráčov aj tréner Majerník, rovnako ďalší členovania realizačného tímu. My sme skúšali zohnať všetky možné potvrdenia a doklady, aby sme ten zápas odložili, ale nebolo to dostačujúce," hovorí generálny manažér Záhorákov Lukáš Varga.

Podbrezová - Skalica 1:0

"Ja chápem ÚLK, bol som v kontakte s pánom Mertinyákom. On mi jasne povedal, čo musíme urobiť a to sme urobili. Bohužiaľ, nespĺňalo to článok súťažného poriadku. Chápem aj pána regionálneho hygienika, ktorý sa radil s právnikmi a povedal mi, že on nemá v komptenencii rozhodnúť a odložiť stretnutie. Tu však nejde o toto, ale o ľudskú stránku."

"Chlapci boli do rána hotoví. My sme potrebovali jeden alebo dva dni. Skúšali sme osloviť Podbrezovú, nevyšlo to, chceli hrať. To, čo sa dialo na ihrisku, ste videli sami. Myslím zdravotný stav chalanov. Nikto nebol v poriadku," rozprával Varga.

Záujem riešiť vzniknutú vec mala takisto Podbrezová: "Vo štvrtok poobede prišla informácia zo Skalice, že majú problémy, ale momentálne majú potvrdenie len o štyroch hráčoch a zháňajú papier. Hneď sme sa spojili s manažérmi Skalice, následne som komunikoval s pánom Mertinyákom."

"Dohodli sme sa, že najlepšie do 16:00, pokiaľ zhromaždia všetky papiere a budú mať aj oficiálne potvrdenie od RÚVZ a rozhodne sa, že ak sa nebude hrať, tak sa nebude hrať. Čakali sme do 18:00, potom som volal pánovi Mertinyákovi, či je niečo nové. Povedal mi, že papier, ktorý prišiel na ÚLK je nedostačujúci na to, aby sa zápas odložil," nechal sa počuť Miroslav Poliaček, generálny manažér "Železiarov".

"Niekedy okolo 21:00 som odpisoval pánovi Vargovi na SMS, že chápem túto nepríjemnú situáciu, ale my jednoznačne chceme hrať. Pokiaľ ÚLK rozhodne, že sa hrať bude, tak chceme hrať. Od rána mi chodili správy, že to máme pod kontrolou my, pokiaľ to urobíme, tak sme podvodníci."

"Také veci sa dejú vždy, keď sa niečo rieši so Skalicou. Pán Mertinyák mi však povedal, že pokiaľ by sme sa aj my ako kluby dohodli, tak by to nebolo dostačujúce, aby sa sa zápas nehral a to je podľa mňa najdôležitejšia informácia, ktorú potrebujete počuť," podotkol Poliaček.

Skuhravý už rešpekt k súperovi nemá

Podbrezovský tréner Roman Skuhravý bol rozčarovaný z celého priebehu a najmä vlny negavity, ktorá sa na Horehroncov zvalila.

"To, čo sa strhlo okolo zápasu, predovšetkým počas neho, tak je niečo, čo už nechcem nikdy zažiť. Bola to ťažká situácia pre všetkých. To, akým spôsobom družstvo Skalice hodilo kolektívnu vinu na Podbrezovú, takú negáciu som nezažil. Sú rôzne zbrane realizačných tímov, ale toto je zbraň, ktorú nikdy v živote nepoužijem."

"Doteraz som mal obrovský rešpekt k Pavlovi Majerníkovi aj jeho kolegovi, ale pred zápasom som videl aroganciu, ktorú prejavili v ťažkej situácii. Ak mi je niekoho ľúto, tak hráčov Skalice, že tento zápas museli absolvovať, ale za to nemôžeme my. Opakujem, za to nemôžeme my," jednoznačne rozprával na tlačovej konferencii.

Hodnotenie hráčov základných zostáv.
Hodnotenie hráčov základných zostáv.Flashscore

Svoje pocity dal verejne najavo: "A to, čo si dovolili hráči súpera v ťažkej situácii, to som ešte nikdy nezažil a je to vrchol hulvátstva. Pre mňa je to uzavretá záležitosť. Vždy budem chcieť poraziť Skalicu futbalom a pozitívnou atmosférou tak, aby to bolo v duchu toho, čo ja svojich hráčov učím."

"Stretnutie bolo veľmi náročné, nakoľko sa okolo toho diali všetky tieto veci. Naozaj mi je ľúto hráčov Skalice. Fantastický výkon Junasa. Už je to asi tretí raz, čo nás vychytal," uzavrel vyjadrením celú tému.

Lodivod tímu zo Záhoria sa k slovám svojho náprotivka nevyjadroval. Zložil klobúk dole pred svojimi hráčmi za obetavý výkon.

"Nechcem hodnotiť zápas, pretože po tej situácii, v akej sme boli posledné dva dni, musím dať klobúk dole pred chalanmi, že takýto fyzicky náročný zápas zvládli v zdraví. Zápas sa vôbec nemal odohrať, pretože sme podali dosť pádny dôvod, aby sa neodohral. Použili sme všetky korektné zbrane. Dostali sme neuspokojivú odpoveď, naši hráči dva dni zvracali, hnačkovali a mali teploty. Verili sme tomu, že zápas sa neodohrá," povedal Majerník.

Skaličania sa snažili hrať hlavne zo zabezpečenej defenzívy, ale neváhali v osobných súbojoch pritvrdiť:

"Ťažko mi je hovoriť, či za to môže ÚLK, alebo Podbrezová, kto nesie akú vinu, ale hlavne ÚLK mala rozhodnúť v náš prospech. Potom zápas skĺzol do toho, do čoho skĺzol. Mne rozhodca hovoril, aby som si upokojil hráčov, ale ja som mu povedal, že ono je to preto, že sú frustrovaní, keďže to musia odohrať. Ja sa im ani nečudujem," myslí si.

Vlasko berie červenú kartu na seba

Napriek všetkým negatívnym okolnostiam nevyzerá prehra 0:1 z pohľadu Skalice zle. Jediný gól stretnutia vsietil na začiatku druhého polčasu Mikuláš Bakaľa. To už boli hostia iba desiati, pretože v závere úvodného dejstva sa po druhej žltej karte a nafilmovanom páde v pokutovom území nechal vylúčiť Ján Vlasko.

"Beriem to trochu aj na seba. Kebyže nejdem von, tak by sme mohli uhrať nejaké body. V prvom polčase súper nemal nič, chceli sme hru kúskovať. Bolo to jediné, čo sme mohli robiť," tvrdí.

Na záver si nechal aj ostrejšie slová, ktorou sa vyjadril k celej situácii: "Nech sa kompetentní spamätajú a začnú s tým ničo robiť, pretože toto nie je normálne, aby sme išli na zápas v takomto zdravotnom stave a vyzerali s prepáčením ako banda d*****v," dodal.