Nová metla na východe dobre nemietla, Žilina zrušila podbrezovskú kliatbu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Nová metla na východe dobre nemietla, Žilina zrušila podbrezovskú kliatbu
Ján Kozák ml. si po návrate na trénerskú lavičku musí na prvý triumf počkať.
Ján Kozák ml. si po návrate na trénerskú lavičku musí na prvý triumf počkať.FC Košice - Šimon Pavlišin/Flashscore
Niké liga pokračovala rýchlym tempom. Ako sa hovorí, po hodoch býva bolenie brucha. Inak tomu nebolo v 13. kole, ktoré prinieslo gólové suchoty. Už tradične neprinieslo víťazstvo Michalovciam či ViOn-u. Trenčín pokračuje vo výsledkovej kríze. Nielen na to sa pozrelo pero redaktorov Flashscore Správ v udalostiach najvyššej slovenskej futbalovej súťaže.

A okrem už "neprekvapivých" udalostí pokračuje bez víťazstva na lavičke Ružomberka tréner Ondřej Smetana. Futbalisti spod Čebraťa čakajú na presný zásah tri kolá. Ak mala byť výmena Petra Tomka za českého legionára impulzom, niekto sa, s aktuálnym kádrom, poriadne prerátal a prestrelil ambície.

Mužstvo zo Záhoria nadviazalo na predchádzajúce výsledky. Oporou sa stal brankár Junas. V štvrtom kole po sebe si udržal čisté konto. Skaličania vďaka nemu nazbierali v spomínanom období 10 bodov a výrazne sa vzdialili prípadným problémom v boji o záchranu.

K tomu sú čoraz viac predurčené dva tímy - Michalovce a Zlaté Moravce. Peter Struhár síce získal so Zemplínčanmi štvrtý bod (celkovo do tabuľky piaty), tentoraz ozbíjal na domácej pôde Trenčín, ale klub z východu stále nevyhral. Trenčiansky stroj sa zasekol rovnako v ofenzíve. 

Strelecky vyšiel naprázdno v treťom zo štyroch stretnutí, ktoré v sérii nevyhral. Keď nezaujme na trávniku, tak aspoň mimo neho. Povedal si Ilija Stolica a po novom začal svojim hráčom gratulovať za bezgólovú remízu. Zároveň odštartoval sériu hodnotení nie výkonu, ale kvality trávnika. Ten na Zemplíne sa mu nepáčil ako prvý. Ako sa hovorí, "zozimnieva sa". 

Už sa ani nejdeme rozpisovať ohľadom negatívnych rekordov na strane domácich. Stačí menovať, že sa ich držia Zlatomoravčania. V "malom Ríme" nijakým spôsobom nevybuchli, dokonca mohli odísť s bodom, lenže šťastena na strane Mijiča (nastrelil bránkovú konštrukciu, pozn.) nestála.

Program 14. kola Niké ligy.
Program 14. kola Niké ligy.Flashscore

Do priestoru troch žrdí mierili hráči od Žitavy v ostatných piatich stretnutiach dokopy len osemkrát. Z toho trikrát proti Michalovciam pri remíze 2:2. Tréner Cifranič sa po každom kole snaží negatívnu situáciu upokojiť, ale nič z toho, čo skúša, nefunguje. Dokonca ani dočasne nová stopérska dvojica Čonka so Suľom, keďže ortodoxní strední obrancovia laborujú so zraneniami. 

Zranenia mátajú aj trnavský Spartak. Trináste kolo nedohral Šulek. Odniesli ho na nosidlách. Pridal sa tak na zoznam zranených: Rusov, Mikovič, Bolaji, Oseni, Djurič, Djuričin, Bernát, Gorosito... Pozitívom je postupný návrat Bukatu, ktorý si pripísal prvé minúty za Malženice. Na výborný zápas v Trenčíne nadviazal víťazným zásahom Azango

Tabuľka po 13. kole.
Tabuľka po 13. kole.Flashscore

Naopak, veľkú pohodu majú v Bratislave. Obhajca majstrovskej trofeje sa dostal do laufu a najmä na víťaznú vlnu. V Bystrici prehrával rýchlym zásahom Uhrinčaťa, no po zmene strán prišla štvorgólová smrsť. V druhom vystúpení po sebe bol dvojgólový Marcelli. Istota v podobe presného zásahu leží pri mene Čavrič.

Flashscore zostava 13. kola Niké ligy

V ôsmom zápase, do ktorého nastúpil, sa dokázal presadiť. Radoval sa z deviateho gólu. Strelec sa po jeho prihrávke blysol krásnou pätičkou, ale o tej nižšie. Celkovo ôsmy triumf v rade zaznamenali zverenci Vladimíra Weissa v ligovom kolotoči. 

Nová metla dobre na východe nemietla

Viac ako tri roky čakal na ten pocit, keď opäť bude môcť rozdávať pokyny z lavičky svojim zverencom. Od 3. septembra 2020 sa Ján Kozák ml. dočkal v piatkovej predohrávke. Bez práce bol 1 156 dní. Na prípravu s tímom či zoznámenie mal minimum času, čo sa proti Dunajskej Strede odzrkadlilo na výkone. Ponechal si v mužstve Qoseho. Do brány postavil Putnockého, no Andzouana bol nad sily všetkých. 

Navrátilec medzi elitu zlyhal v ôsmom kole v rade. V posledných troch zápasoch inkasoval 11 gólov. Strelil dva. Ak sa chce vyhnúť jarným problémom, bude musieť zabrať a začať zbierať body. Dunajskostredčania sa po výbuchu v Žiline vrátili na víťaznú vlnu. Doma zvládli Michalovce a tri body potvrdili v Košickej futbalovej aréne. Kozákovcov čaká pred reprezentačnou prestávkou trnavský Spartak.

Žilina sa vymanila z kliatby Podbrezovej

Písal sa marec 2019. Deň, keď žlto-zelení naposledy obrali "Železiarov" o všetky body. Lenže po nedeli to už neplatí. Jaroslav Hynek namiešal dostatočne vhodnú taktiku, aby vyzrel premiérovo na svojho českého náprotivka Romana Skuhravého.

Avšak najmä, čo je najpodstatnejšie, aby svoje mužstvo doviedol po piatich prehratých vzájomných dueloch k vytúženému víťazstvu. Od začiatku si za ním išli. Hrali rýchlo, kolmo, menili si pozície a hostia mali čo robiť, aby neinkasovali viac ako dva góly. Aj mohli, ale arbiter Dohál, nepochopiteľne, neuznal Jamborov zásah zo štvrtej minúty. Ludha mal plné ruky práce. 

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Flashscore

Po zmene strán sa obraz hry zmenil. Bakaľa sa posunul do stredu, Paraj do obrannej trojice a Podbrezová ovládala loptu. Kombinovala, vychádzal jej prechod, čo predtým nie. Problémom bola finálna fáza. Najväčšie vetry robil domácim Assinor, ktorý sa postaral o kontaktný gól pre Galčíka. To však bolo zo strany "Železiarov" všetko. Vonku pokračujú v nevýrazných výkonoch. Bola to ich štvrtá prehra, doteraz dvakrát dokázali uspieť na ihrisku súpera. Žilinčania tak vyhrali priamu bitku o druhú priečku.

Gólové suchoty

V trinástom kole padlo dokopy iba trinásť gólov, čo je nové minimum doterajšieho priebehu ročníka 2023/24 Niké ligy. Doposiaľ bolo najmenej štrnásť, čo sa mužstvám podarilo až trikrát. Michalovce sa s Trenčínom rozišli po remíze 0:0, jediný zásah stačil na víťazstvá Skalici a Trnave.

Tri góly videli fanúšikovia v Košiciach, ktoré podľahli Dunajskej Strede a takisto pod Dubňom, keď domáci zdolali Podbrezovú. V Banskej Bystrici celkovo padlo päť zásahov, štyri vsietili futbalisti Slovana. "Belasí" sú v obdivuhodnej forme, počas predošlých troch ligových zápasov strelili dokopy trinásť gólov (4, 5, 4).

Výsledkový sumár 13. kola Niké ligy.
Výsledkový sumár 13. kola Niké ligy.Flashscore

Moment kola: Neuznaný gól Timoteja Jambora

Máte VAR a toto neuznáte?! Pýtali sa určite mnohí fanúšikovia a diváci po momente z úvodu nedeľného stretnutia. Podbrezovský stredopoliar Paraj totiž v súboji s Billem v strede poľa poslal loptu za vlastnú obrannú líniu a Jambor individuálny únik zakončil presne. Následne sa hra prerušila a hlavný arbiter komunikoval s VAR-om. Po dlhom čakaní bol výsledkom ofsajd, ale šokujúco sa rozohrávalo z miesta, odkiaľ loptu prihrával Paraj. Celá situácia nedávala zmysel. A nedáva doteraz...

Ak totiž ide lopta od brániaceho hráča a nájde útočiaceho za obranou, o ofsajd nemôže ísť, preto je šokujúce, že VAR vôbec naťahoval ofsajdové čiary. V priamom televíznom prenose neskôr odznelo, že ofsajd bol odpískaný pre to, že Paraj predviedol v súboji defenzívny zákrok a nechcel prihrávať na obrancov, takže sa Jambor dostal k lopte v tesnom ofsajde, ale ani to nedáva zmysel.

Prečo sa potom nerozohrávalo z miesta, kde Jambor mimo hry bol, ale z pozície, odkiaľ prihrával Paraj? Nikto nevie. Pre dobro fair-play musíme konštatovať, že tento moment v konečnom výsledku nehral kľúčovú rolu, keďže Minárik zakrátko otvoril skóre už regulárne a Žilina doma triumfovala.

Gól kola: Dávid Strelec

Síce veľa gólov nepadlo, ale za to taký Andzouanov sa do našej rubriky pýtal. Prehodil z diaľky Putnockého aj za pomoci vetra. Vybrali sme však zásah spod Urpína. Dávid Strelec bol pri chuti. Doprial gól Čavričovi po individuálnom prieniku a v 55. minúte si úlohy vymenili. 

Srbský futbalista odcentroval zľava na prvú, tečovanú loptu Strelec pätičkou krížne zasunul za brankára Hrušku. Exportný gól. Predtým stihol prihrať aj Marcellimu. V jedenástich dueloch má na konte bilanciu 5+6. Návrat do "belasého" dresu z Talianska mu vychádza.