Odkliaty Ristovski, zakliaty ViOn a líder na obhajcu nevyzrel

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Odkliaty Ristovski, zakliaty ViOn a líder na obhajcu nevyzrel

Milan Ristovski sa presadil prvýkrát od septembra minulého roka.
Milan Ristovski sa presadil prvýkrát od septembra minulého roka.TASR
Desiate kolo Niké ligy ponúklo pred reprezentačnou prestávkou fanúšikom tradične viacero zaujímavostí. Okrem iného "len" 15 gólov, z toho najviac na Žitnom ostrove, kde DAC takmer prišiel o tri body s Podbrezovou. Nielen o tom budú tradičné udalosti uplynulého víkendu v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži pohľadom Flashscore Správ.

Azda najviac rezonoval presný zásah Milana Ristovského. Pamätníci museli poriadne listovať, aby našli dátum jeho posledného gólu, ale podarilo sa. Trvalo mu to viac ako rok, čo je na útočníka "obdivuhodná" štatistika.

Na východe sa nič nezmenilo. Košice hľadajú svoju tvár i lídrov a Michalovce čakajú na prvé víťazstvo. Rovnako ako Zlaté Moravce. Ružomberčania po dvoch súbojoch doma vyhrali. V bráne ViOnu privítali dvomi gólmi debutanta Knoblocha.

Výsledky 10. kola Niké ligy
Výsledky 10. kola Niké ligyFlashscore

Na Záhorí sa stretli dve mužstvá s negatívnymi sériami, črtal sa koneic jednej z nich. A skončila sa domáca - skalická. Po troch prehrách vydolovali hráči trénera Pavla Majerníka dôležité tri body. Zaujímavý ťah predviedol jeho náprotivok na druhej lavičke Anton Šoltis. V 41. minúte urobil trojitú zmenu, avšak ani tá mu nepriniesla želaný - bodový efekt.

Nováčik z metropoly východu si prechádza krízou. Mení sa zostava, menia sa brankári, žiaľ, pridávajú sa aj zranenia, ale nemenia sa výsledky. Päť prehier v posledných piatich kolách a až pri štyroch z nich nedokázali Košice streliť ani gól. Zostáva teda posledná zmena... Trénerská. 

Tabuľka po 10. kole. Pre jej úplnosť zostáva dohrať duel Slovana s Michalovcami
Tabuľka po 10. kole. Pre jej úplnosť zostáva dohrať duel Slovana s MichalovcamiFlashscore

Tri góly strelili naposledy do siete Podbrezovej, ktorá v blížiacom sa predvianočnom období rozdáva súperom zásahy ako na podnose. Podobne tak robila v MOL aréne. Dunajskú Stredu porazili "Železiari" v histórii iba dvakrát.

Na Žitnom ostrove ani raz a táto negatívna bilancia pokračuje aj po desiatom vzájomnom vystúpení. V 75. minúte viedli domáci 3:0. V závere mierne zaspali, inkasovali dvakrát, ale tri body si ustrážili. Lodivod Guľa mal na trávniku piateho kapitána v aktuálnom ročníku. Pásku na ľavom rukáve nosil tentoraz Andzouana.

Program 11. kola, ktoré sa odohrá po reprezentačnej prestávke
Program 11. kola, ktoré sa odohrá po reprezentačnej prestávkeFlashscore

Najhorší štart v histórii ViOn-u

Síce o tom píšeme prakticky po každom kole, ale stále to platí. ViOn, rovnako ako Michalovce, ešte v tejto sezóne nevyhral. Už pred výkopom s Ružomberkom bolo jasné, že Zlatomoravčania prežívajú historicky najhorší vstup do súťaže.

Dva získané body po desiatich kolách mala naposledy Senica v ročníku 2017/18. Mužstvo od Žitavy za rovnaké obdobie nazbieralo najmenej šesť bodov v dvoch prípadoch - 2016/17 a 2021/22. V minulom roku sa dočkali prvého trojbodového zápisu v deviatom kole. 

Ostatné výsledky Zlatých Moraviec
Ostatné výsledky Zlatých MoraviecFlashscore

Zdá sa, že podobné výsledky nebudú náhoda. Tréner Cifranič aj jeho zverenci po prvých kolách verili, že vďaka dobrej predvedenej hre dokážu zlomiť nepriaznivý osud. Lenže v ostatných dvoch kolách ich nepodržala ani dobrá hra. 

Ako pod Čebraťom, aj doma so Slovanom mierili do priestoru troch žrdí iba raz. A to je žalostne málo. Bez gólov sa nevyhráva, ViOn ich nastrieľal doposiaľ iba päť. Najmenej spomedzi všetkých nikéligistov. V piatich posledných kolách dva, z toho jeden z penalty. Na trávniku Ružomberka nevyhral v trinástich dueloch. Naposledy ešte v októbri 2013. A pred sebou majú po prestávke zápas jesene - doma so Zemplínčanmi.

Nevyrovnané výkony Žiliny

Pod Dubňom majú problém. Jednak na Zemplíne hrať nevedia, keďže z ostatných piatich vystúpení tam vyhrali len raz a štyrikrát po sebe odchádzali bez víťazstva. Druhou stranou mince je defenzíva. Síce sa môžu pochváliť druhou najlepšou ofenzívou v súťaži (23) po Podbrezovej (24), no vzadu im to škrípe.

Desať inkasovaných zásahov v posledných štyroch kolách je poriadne zdvihnutý prst. Žilinskí mladíci nemôžu podávať konzistentné výkony aj pre vlastné chyby v obrane. Po dvoch prehrách prišli tri body, no už na svojom umelom trávniku to so Skalicou nebolo úplne košér (5:3), čo sa potvrdilo v Michalovciach.

Štatistika stretnutia
Štatistika stretnutiaFlashscore

Odkedy prišiel na lavičku Peter Struhár, Zemplín neprehral. Dvakrát po sebe remizoval a dostal iba jeden gól. Všetko nasvedčuje tomu, že bývalý kormidelník Ružomberčanov zastabilizoval problém. Ktovie, možno mu reprezentačná prestávka padne vhod a s novými zverencami natrénuje potrebné princípy a začnú zbierať toľko žiadané body.

Líder nezvládol prvú vážnejšiu skúšku na pôde obhajcu

Zápas na pôde Slovana mal byť pre Trenčín akýmsi zrkadlom toho, ako na tom líder tabuľky naozaj je. Mladý tím doplnený skúsenejšími hráčmi pod vedením trénera Stolicu predvádza veľmi pekný, ofenzívny futbal a právom je na prvej priečke.

V doterajšom priebehu podľahol iba Žiline, porazil aj Trnavu či Dunajskú Stredu a z najvyššie postavených tímov remizoval v Podbrezovej. Majster však bol nad sily AS. Bolo to jeho štvrté víťazstvo v rade, s tretím čistým kontom.  

"Belasí" nastúpili prakticky v najsilnejšej zostave. Aj keď Trenčín ovládol štatistiky držania lopty (57 % : 43 %) či počtu striel (12:8), prvýkrát v ročníku vyšiel gólovo naprázdno. Možno aj preto, že urobil až 21 faulov, pričom domáci len tri. Po jednom z nich pridal Slovan druhý gól, keďže Barseghjan mal možnosť z priameho kopu nájsť Čavriča. Vítazný pripravil pre Pauscheka, ktorý sa v najvyššej súťaži na Slovensku presadil po viac ako desiatich rokoch (3. marca 2013 proti Nitre, pozn.).

Flashscore známky pre obe základné zostavy
Flashscore známky pre obe základné zostavyFlashscore

Zrkadlo ukázalo, že pod hradom Matúša Čáka potrebujú pracovať ďalej. Ešte tvrdšie a trpezlivejšie. Zahodený potenciál z posledných rokov za desať kôl nedobehnú.

"Musíme sa sústrediť na našu hru, čo sa nám v mnohých momentoch darilo. Chceli sme hrať odvážne a bojovať do poslednej minúty. Mali sme veľa striel, hrali sme dobre, jedine vyšší počet faulov si musím s hráčmi vydebatovať. Bola to však pre nás veľmi dobrá skúsenosť," hodnotil tréner Stolica.

Moment kola: Ristovski s gólom po viac ako roku

Písal sa 11. september 2022, keď severomacedónsky útočník strelil doteraz posledný ligový gól. Odvtedy nastúpil do 28 ligových zápasov, počas ktorých sa ani raz nezapísal do listiny strelcov. Medzitým skóroval len raz - koncom októbra proti Seredi v Slovnaft Cupe. Ristovski mohol vo vyloženej šanci zachrániť remízu proti Fenerbahce, no hlavou nenamieril zblízka presne.

Po nedeľnom stretnutí v Banskej Bystrici však môže byť spokojný, nakoľko práve on vsietil víťazný zásah. Padol mu obrovský kameň zo srdca, čo ukázal v emóciách po úspešnom zakončení za chrbát Hrušku. V základnej zostave trénera Gašparíka bol pritom po viac ako mesiaci.

Spartak a samotný futbalista teraz veria, že aká dlhá bola jeho šnúra bez gólu, taká dlhá bude s gólmi. V "malom Ríme" by sa nikto nehneval. Tak, ako sa spartakovci nehnevali, keď porazili Duklu po dvoch prehrách a ešte len druhý raz v piatom vzájomnom vystúpení v ostatnom období.

Gól kola: Ridwan Sanusi

Podbrezová sa počas leta posilnila o viacero futbalistov z Afriky a každý zatiaľ napĺňa svoj potenciál. Jeden z nich sa volá Ridwan Sanusi. Prvýkrát zažiaril v Slovnaft Cupe štyrmi gólmi do siete Čierneho Balogu, potom začal postupne dostávať šance na najvyššej úrovni. Doposiaľ strelil dva presné zásahy. Prispel k remíze s Trenčínom a v nedeľu sa excelentným spôsobom trafil do siete Dunajskej Stredy.

Napriek tomu, že jeho tím prehral, sa tento moment môže pokojne stať najkrajším gólom októbra v Niké lige. Dvadsaťjedenročný nigérijský krídelník si prebral loptu na hranici šestnástky, hodil si ju na pravačku a okolo dvojice protihráčov trafil nechytateľne do ľavého horného rohu svätyne Popoviča. (Vo videu v čase od 5:18).