Pokles záujmu nesúvisí s počasím. Kluby budú musieť rekonštruovať ihriská, tvrdí Mertinyák

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pokles záujmu nesúvisí s počasím. Kluby budú musieť rekonštruovať ihriská, tvrdí Mertinyák

Mertinyák si nemyslí, že decembrové termíny v Niké lige sú problémom.
Mertinyák si nemyslí, že decembrové termíny v Niké lige sú problémom.TASR
Decembrový program Niké ligy má mnoho kritikov, ktorým sa nepáčia zle pripravené ihriská, riziko zranení u hráčov či nízky počet divákov. Výkonný riaditeľ Únie ligových klubov Michal Mertinyák to však vidí inak a v rozhovore, ktorý poskytol médiám počas stretnutia medzi Podbrezovou a Slovanom, sa vyjadril k viacerým pálčivým otázkam.

Termínovú listinu schvaľujú kluby

Veľa fanúšikov zaujíma, kto vôbec rozhodol o tom, aby sa hralo takmer do Vianoc. "O termínovej listine rozhoduje prezídium Únie ligových klubov, kde sú združené všetky kluby Niké ligy. Z tohto pohľadu je to najvyšší orgán. Diskusia o termínoch vždy je a kluby chápu, že termínov veľa nie je. O tejto téme sa snažíme diskutovať, ale dlhodobo preferujeme takúto termínovú listinu, ktorá sa zastabilizuje a bude platiť aj do budúcnosti," prezradil Mertinyák.

Podľa neho sa s kalendárom nedá nič robiť, nakoľko v opačnom prípade by sa nemali kedy odohrať všetky potrebné stretnutia.

"Je to nevyhnutné, pretože nemáme dostatok termínov. Slovan bude musieť až na jar odohrať jedno kolo Slovenského pohára, ktoré na jeseň nestihol, keďže pôsobí v skupinovej fáze Európskej konferenčnej ligy. Rovnaký problém má aj Trnava. Termínov je veľmi málo a musíme rešpektovať fakt, že aj v okolitých krajinách sa hrá počas decembra," tvrdí.

S trávnikmi musia kluby pracovať lepšie

Mertinyák si zároveň nemyslí, že pokles fanúšikov na tribúnach je priamo úmerný s klesajúcimi teplotami. "Tento problém z môjho pohľadu nesúvisí s počasím, pretože návštevnosť je niečo, s čím bojujeme dlhodobo. Toto je vec, ktorú nezmeníme len tým, že budeme hrať iba za krásneho počasia," pokračoval.

Ďalším vážnym problémom sú zle pripravené hracie plochy, ktoré sa často pohybujú na hranici regulárnosti, čo znemožňuje futbalistom podávať stopercentné výkony.

"Mali sme aj zlé terény, to si treba priznať. Problémy sme zaznamenali v Zlatých Moravciach a v Trenčíne, kde je paradoxne umelá tráva. Je to však cesta, ktorou sme sa vydali. Musíme s trávnikmi pracovať lepšie, čo je aj záväzok klubov, aby sme s terénmi pracovali. V Podbrezovej, Banskej Bystrici, Trnave či Košiciach boli trávniky pripravené veľmi kvalitne a to je výzva aj pre ostatných," nechal sa počuť Mertinyák.

Pomôže kategorizácia trávnikov

Sobotné stretnutie v Ružomberku sa dokonca muselo odložiť, a tak Banská Bystrica na derby "cez kopec" cestovala až v nedeľu. 

"Trávnik v Ružomberku by po určitom období potreboval svoju rekonštrukciu. Dostalo sa do neho veľa vody a už ju neprepúšťa tak, ako v minulosti. Spoločne s klubmi sme prijali rozhodnutie, že posunutie o deň môže pomôcť. Určite to nebude ideálne prostredie, ale Ružomberok urobí maximum, aby sa hralo," prezradil.

ÚLK dlhodobo apeluje na kluby, aby urobili maximum, lenže počasie to nie vždy dovolí. "Každý klub už svoje trávniky vykuruje, problém je väčšinou vo vlhkosti. Ak dostatočne rýchlo voda nestečie, tak sa stane to, čo sme videli aj v Zlatých Moravciach, že trávnik je ťažký, miestami blatistý a tým pádom sa zničí. Tretiu sezónu prebieha kategorizácia trávnikov. Je to aj záväzné hodnotenie trávnikov a kluby, ktorých sa to dotýka, budú musieť rekonštruovať ihriská tak, aby mali parametre, ktoré očakávame," dodal Michal Mertinyák.