Posledné dni veľa nespal. Struhár: Vyťažiť z potenciálu hráčov Michaloviec čo najviac

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Posledné dni veľa nespal. Struhár: Vyťažiť z potenciálu hráčov Michaloviec čo najviac
Peter Struhár sa po Ružomberku dohodol s Michalovcami. Je to jeho druhý angažmán v Niké lige.
Peter Struhár sa po Ružomberku dohodol s Michalovcami. Je to jeho druhý angažmán v Niké lige.TASR
Peter Struhár dlho bez futbalu nebol. Po májovom konci pod Čebraťom si oddýchol "len" štyri mesiace. Neodolal vábeniu posledných Michaloviec. Ako v rozsiahlom rozhovore prezradil, nebola to jediná ponuka. Debut na Zemplíne mu vyšiel. Vrátil sa "domov" a so svojimi zverencami uhral bezgólovú remízu. Nielen o nej, ale aj o čase bez futbalu, či prečo práve Michalovce, prezradil 39-ročný lodivod Flashscore Správam.

Vo svojej ligovej premiére doviedol Ružomberok na vicemajstrovskú priečku. Lenže druhá sezóna taká vydarená nebola. Mužstvo nenadviazalo na predchádzajúce výsledky a tesne mu ušla majstrovská skupina. Po siedmej priečke a prehre vo finále baráže o Európsku konferenčnú ligu v klube Peter Struhár po dvoch rokoch skončil. 

"Oddych mi prospel. Trávil som viac času s rodinou, mal som ho tiež pre seba. Pri akejsi futbalovej nečinnosti sa mi naskytla príležitosť absolvovať stáž v Amerike. Hodnotím ju veľmi pozitívne. Spojené štáty sú jednou z usporiadateľských krajín svetového šampionátu v roku 2026, pracuje sa tam na vysokej úrovni. Videl som dve rôzne mužstvá v meste Charlotte - Independience a FC. Futbal tam rapídne stúpa na popularite," prezradil na úvod, ako trávil dni bez trénerských povinností. 

"Veľmi sa páčila organizácia jednotlivých tréningov. Klub FC mal v realizačnom tíme jedenásť ľudí. Išlo sa bez prestojov a vo vysokej intenzite. Každý jeden tam mal veľkú kvalitu," doplnil. 

Na lavičke Ružomberka odtrénoval 78 zápasov s bilanciou 37 výhier, 24 remíz a 17 prehier.
Na lavičke Ružomberka odtrénoval 78 zápasov s bilanciou 37 výhier, 24 remíz a 17 prehier.TASR

Bez práce nemusel zostať štyri mesiace. Prakticky mohol trénovať od úvodu prebiehajúceho ročníka. Dve ponuky prišli z poľskej 1. ligy. Ozvalo sa Podbeskidzie a následne aj Chrobry Głogów. Alternatívou bola mládežnícka reprezentácia pri novotvoriacej sa partii v U18, resp. U19.

"Podbeskidzie som riešil ešte pred stážou. Bol som pozvaný do klubu. Predstavili mi bázu, štadión. Sedel som s prezidentom. Tým, že je to mestský klub, záverečné rozhodnutie malo mesto a ukázali na miestneho trénera. Samozrejme, bol som trochu sklamaný, vyzeralo to ako hotová vec. Na druhej strane, ďalšia skúsenosť pre mňa. Kým nie je niečo oficiálne na papieri, neexistuje to. Tesne pred odchodom do Ameriky mi zavolali z Chrobry, ale na základe analýzy som tento angažmán odmietol," pootvoril dvere kormidelník, ktorý má v Niké lige za sebou 79 stretnutí.

Síce sa vaše meno spájalo so Zemplínčanmi, ale celkovo na základe tabuľkového postavenia bol váš podpis miernym prekvapením. Čím vás zaujali Michalovce?

"Hlavne som nechcel viac čakať. Čas mi bez práce ubiehal. Sústredil som sa na domáce i české trávniky či spomínané poľské. Nakoniec prišla rýchla, korektná ponuka z Michaloviec. Po komplexnej analýze som vedel, že mužstvo vyzerá zaujímavo. Zatiaľ som so všetkým spokojný. Je to také rodinné prostredie, v ktorom si opäť môžem osvojiť prácu aj so zahraničnými hráčmi. Všetko ma môže iba posunúť."

Ostatné výsledky futbalistov Michaloviec
Ostatné výsledky futbalistov MichaloviecFlashscore

Nevnímali ste v sľubnej rozbiehajúcej trénerskej kariére posledný celok najvyššej súťaže ako risk?  

"Najprv som si všetko naštudoval. Najdôležitejšie boli poznatky o tom, z akých hráčov sa skladá káder. Nakoniec, Michalovce mi vždy imponovali. Snažili sa hrať pekný futbal a aj na základe tohto som vedel, že sú tam zaujímaví hráči. Nešlo mi do hlavy, prečo majú výsledky, aké majú. Jasné, išiel som do určitého rizika. Posledný celok s bodom je výzva. Teším sa na robotu. Posledné dni som toho veľa nenaspal, ale pracujeme naplno."

Okolo seba máte nový realizačný tím. Už ste si zvykli na nových ľudí?

"Taktiež niečo, čo sa udialo rýchlo. Mal som svoje alternatívy. Oslovil som Michala Švihoríka, ktorý je na zväze a Pavla Kováča. Chalani majú svoje rodiny, väčšina je usadená na západe. Rešpektoval som, že sa rozhodli necestovať a nepodstúpiť riziko na takú diaľku. Dostal som kontakt od Miša Ščasného (tréner Banskej Bystrice, pozn.), že sú na východe ľudia, ktorí by mi mohli zapasovať do tímu. Poznajú prostredie. Dohodli sme sa s Patrikom Durkáčom ako asistentom a Marošom Ferencom na pozíciu trénera brankárov. Od prvého dňa je spolupráca v poriadku."

Priestor pre väčšie prípravy na premiéru neboli. Čo všetko ste stihli pred prvým zápasom?

"Začali sme skôr. Počas rokovaní so športovým manažérom sme riešili, aká zostava pôjde hrať Slovnaft Cup. Mysleli sme už na víkendový súboj. Urobili sme výnimky, ale celkom dobre sme to zvládli. Mal som dva dni. Pozápasový, resp. predzápasový tréning. V priebehu dvoch dní sme museli stihnúť základné analýzy, videá a spoznať chlapcov. Ani nie na ihrisku, ako charakterovo. Nadviazali sme spoločnú komunikáciu v rámci osobných pohovorov. Stihli sme toho veľmi veľa."

Negatívna forma Zemplínčanov. Výhry prišli v Slovnaft Cupe.
Negatívna forma Zemplínčanov. Výhry prišli v Slovnaft Cupe.Flashcore

Akým tempom prijímali hráči vaše metódy? 

"Boli to dva dni, ale už počas regeneračného tréningu bolo potrebné, aby sme si natrénovali organizáciu. Najmä v defenzívnej činnosti celého mužstva. Sú tu hráči s dostatočnými skúsenosťami. Tí nasávali informácie rýchlo. V predzápasovom tréningu sme riešili časť, akým spôsobom chceme útočiť či zahrávať štandardné situácie. Ružomberok poznám spredu zozadu. Prebrali sme si to a išli do toho."

Dá sa povedať, že je to stále čerstvé. Aké pocity sa vo vás pod Čebraťom bili?

"Hlavou mi vírilo veľa myšlienok. Sú tam dobrí ľudia. S každým som sa privítal, bolo to milé. To, že som bol na druhej strane lavičky... Spoločne sme tam zažili ťažké a tiež úspešné chvíle. Druhé miesto zostane historickým. Rád som všetkých videl."

Najmä, keď sa vám podarilo vybojovať debutový bod, ešte len druhý pre Michalovce?

"(Úsmev). Po zápase som cítil, že sa atmosféra v kabíne zlepšila. Najdôležitejšie je, že sa tým bodom obnovila sebadôvera tímu. Počas tohto týždňa vyzerajú chalani veľmi dobre. Myslím, že každý bod z takej ťažkej pôdy sa ráta. Cieľ, za ktorým sme išli, sme naplnili. Hlavne sme zastabilizovali defenzívu a odchádzali s čistým kontom."

Ako ste vnímali váš minisúboj s bývalým asistentom Petrom Tomkom?

"Rivalita medzi nami určite nebola a nie je. Vediem Michalovce, Peťo zasa Ružomberok. Obaja sme sa chceli prezentovať tým svojim a pre mužstvo získať čo najviac bodov. Médiá sa to snažili vyšperkovať, ale s Peťom máme dobrý vzťah. Dohadovali sme sa na tenise, nakoniec to vypálilo tak, že som cestoval na Zemplín (smiech). Kedykoľvek si zavoláme. Nevnímame sa ako rivali." 

Štatistika debutového súboja Petra Struhára na lavičke Michaloviec
Štatistika debutového súboja Petra Struhára na lavičke MichaloviecFlashscore

Najbližšie doma privítate Žilinu. Čo bude najdôležitejšie, aby ste dokázali nadviazať na bodový zisk z Ružomberka? 

"Aby sme pokračovali v pozitívnych veciach. Neustále stabilizovali obranu a zlepšili ofenzívnu časť. Potrebujeme vliať ofenzívnym hráčom vyššie sebavedomie, aby si viac dovolili. Je potrebné, aby sme získavali lopty a následne boli presní, snažili sa zakončiť každý útok. Čaká nás mladé, rýchle a kondične dobre pripravené žilinské mužstvo. Posnažíme sa ich držať na dištanc. Okrem toho chceme pozvať ľudí na tribúny, aby chodili počas jesene."

Následne vás čaká reprezentačná prestávka. Bude to ideálny priestor na doladenie ďalších princípov?

"Ešte len pred tromi dňami som robil mesačný plán, ale mení sa každým dňom. Máme tam pohár s Novými Zámkami. Chceli sme potrénovať. Ak by nám vyhoveli, preložili by sme si to a odohrali v týždni po Žiline. Následne už musíme všetko smerovať na piatkové stretnutie proti Zlatým Moravciam. Radi by sme okrem toho zapracovali na doplnení o dvoch alebo troch hráčoch, čo môžem prezradiť."

Aký ste si celkovo vytýčili cieľ, prípadne s čím budete na konci sezóny spokojný? 

"Keď vyťažíme z potenciálu hráčov čo najviac. Vieme, že máme takých, ktorí majú čo to za sebou. Aj takých, ktorí môžu byť zaujímaví do budúcna, keď sa posunú výkonnostne. Budeme dbať o herné, taktické i kondičné aspekty. Priestor na zlepšenie je tu veľký."