Prv oblička, teraz nos. Produktivita ide aj na mňa, hlási Faško a želá si viac Podbrezovej

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prv oblička, teraz nos. Produktivita ide aj na mňa, hlási Faško a želá si viac Podbrezovej

Michal Faško patrí medzi opory košického tímu.
Michal Faško patrí medzi opory košického tímu.FC Košice/Šimon Pavlišin
V metropole východu si prvú polovicu sezóny po návrate medzi slovenskú futbalovú elitu predstavovali podstatne inak. Funkcionári krotili očakávania, ale 10. miesto je podľa viacerých vyjadrení, koniec-koncov aj podľa odvolania trénera Antona Šoltisa, sklamaním. Flashscore Správy sa po jeseni rozprávali s jednou z letných posíl Košičanov. MICHAL FAŠKO (29) nastúpil do 17 z 18 súbojov Niké ligy, v ktorých strelil gól a na tri prihral.

Ako sám priznáva, je si vedomý, že sa od neho čakala vyššia produktivita. Počas rozsiahlej košickej maródky si však vyskúšal prakticky všetky posty (nielen) v ofenzíve, aj preto nie je úplne na mieste kritizovať slabšiu bilanciu oproti minulej jeseni, keď obliekal dres Banskej Bystrice.

Michal, jeseň môžeme rozdeliť na dve časti - prvá pod trénerom Antonom Šoltisom trvala prakticky do októbra. Ako by ste ju zhodnotili?

"Hovorí to samo za seba, keďže tréner Šoltis skončil. Je to neúspech a škoda, že sme nenadviazali na zápasy, ktoré sme zvládli – s Michalovcami a Zlatými Moravcami. Bolo to aj vinou zranení, chýbalo trochu šťastia i kvality, keď sme mali sériu 10 zápasov bez bodu."

Na začiatku mali Košice ťažkých súperov, očakávali sa aj menšie bodové zisky, no vyhrali ste nad Michalovcami a Zlatými Moravcami. Z tohto pohľadu išli veci podľa plánu?

"Áno. Prvý zápas so Slovanom tam bola nováčikovská eufória, vypredaný štadión. Samozrejme, bod sme uhrali aj so šťastím. Potom sme to nezvládli v Dunajskej Strede i doma so Žilinou, hoci sme mali dosť šancí, duel bol vyrovnaný, ale dostali sme tri góly. Následne sme už mali súperov "z nášho rangu". Stretnutie v Michalovciach bolo jedným z našich najlepších, nadviazali sme na to aj prvý polčas s Moravcami. S tímami pod nami máme momentálne lepšie vzájomné zápasy, s týmto panuje spokojnosť."  

Zlomové okamihy najmä vonku

Potom však prišla séria 10 duelov bez bodu. Blízko k remíze ste boli v Ružomberku, kde ste však boli po dvoch žltých kartách vylúčený... 

"V Ružomberku to bol možno remízový zápas, hoci sme dostali rýchly gól. Kľúčový moment prišiel, keď som dostal žltú kartu za filmovanie, no mal sa pískať pokutový kop, čo dodatočne zohľadnila aj Komisia rozhodcov. Možno by sme vyrovnali a brali bod, možno by sme to dokázali otočiť. Ktovie."

Postavenie Košíc v tabuľke.
Postavenie Košíc v tabuľke.Flashscore

V Podbrezovej ste ešte v 85. minúte viedli 3:2 (nakoniec prehra 3:5), rovnako doma ste prišli o náskok 2:0 proti Banskej Bystrici (prehra 2:4), nedarilo sa vám ani v Skalici. Keď sa na to spätne pozeráte, a keď ste si to analyzovali, aké chyby ste robili?

"Jeden z kľúčových súbojov, ktorý sme nezvládli a hrali naozaj zle, bol v Skalici, kde sme mali azda jednu šancu. V Podbrezovej sme sa držali, mali svoje veci, ale prišiel opäť jeden moment. Dlho sa skúmala penalta pred gólom na 3:3 a vzápätí aj prišiel na 3:4, napriek tomu sme stále mohli siahnuť na bod. Domáci zápas s Bystricou sme mali pod kontrolou do 11. minúty, ale vôbec sme ho nezvládli, určite sme ho nemali prehrať. Koniec-koncov na to doplatil tréner Šoltis."

Po jeho odchode to tiež nebolo ideálne, keďže ste hrali s tímami bojujúcimi o titul a Európu. Akú myšlienku vštiepil tímu od novembra Ján Kozák?

"Bezprostredne po jeho príchode, aj vzhľadom na kvalitu súperov, ktorá nás čakala, sme začali odzadu. Inkasovali sme veľa gólov, začali sme hrať defenzívnejšie, sústredili sa na organizáciu vzadu a boli v hlbšom bloku. Postupne sa to zlepšovalo, nerobili sa také chyby. Začali sme to budovať od defenzívy a pri pohľade na súperov, ktorí nás neskôr čakali, sme začali byť nebezpečnejší aj v ofenzíve. V Žiline sme mali dosť veľa šancí, mohli sme otvoriť skóre, ale dostali sme skorú červenú kartu na začiatku druhého polčasu. Bod sme si mohli uchmatnúť, keby sme mali trochu šťastia aj kvality v zakončení."

Je to aj moja vizitka

Nakoniec ste jeseň zakončili tromi duelmi v rade, keď ste bodovali. Proti Michalovciam ste skórovali v nadstavenom čase, s Ružomberkom ste remizovali po priebehu 0:2. V čom boli tieto súboje iné?

"V detailoch. Aj Michalovce mohli dať na 2:1, v prvom polčase im Matúš Kira chytil penaltu za stavu 1:0. Mali sme azda trochu šťastia, keď sme nedostali taký lacný a zbytočný gól. Práve to šťastie, ktoré nám chýbalo 10 zápasov, sa otočilo na našu stranu, napríklad i poctivejšou prácou v tréningoch."

Košice dali iba 15 gólov, čo je tretia najhoršia bilancia v lige, no z pohľadu očakávaných zásahov (xG) ste sa mali pohybovať medzi číslami 19 až 20. O čom to vypovedá?

"Je to aj moja vizitka, keďže z ofenzívnejších hráčov som odohral najviac a sám som strelil iba gól. Očakávala sa odo mňa vyššia gólová produktivita, to ide sčasti na mňa. Chýbala nám kvalita, vo finálnej fáze častokrát ľahkosť či uvoľnenosť. Spadla na nás deka, bolo to psychicky náročné. Príchodom nového trénera sa hlavy vyčistili, začali sme si viac veriť, mali viac sebavedomia a aspoň v posledných zápasoch sme začali dávať viac gólov. Samozrejme, číslo je malé a smutné. I preto sme v tabuľke tak nízko."

Štatistiky Michala Faška v ostatných sezónach.
Štatistiky Michala Faška v ostatných sezónach.Flashscore

Naopak, inkasovali ste oveľa viac (39 gólov, najviac v súťaži), ako to pokročilé štatistiky predpovedali. Štatistika xCG vraví, že reálne číslo malo byť na úrovni približne 27 gólov...

"Keď vám vypadnú hráči ako Krivák, Kružliak či Varga v defenzíve, alebo keď sa bavíme o "Pačim" z útoku, každému tímu z ligy by chýbala táto kvalita. Potom sa to na postoch lepilo, prípadne tam hrali chlapci, ktorí nemali takú hernú prax."

Aj vy ste počas jesene hrali na rôznych pozíciách. Od krídla, cez hrot, desiatku, ale napríklad posledný duel proti Ružomberku v závere i hlbšie v poli ako tvorca a dirigent hry. Na ktorej pozícii ste sa cítili najlepšie?

"Najlepšie asi pod hrotom. Párkrát sme takto hrali a fungovalo to. Vypichnem náš i môj najlepší zápas, hoci som sa, paradoxne, do štatistík nezapísal. Bolo to v Michalovciach, keď po mojom rohu padol vlastný gól a hral som na pozícii klasickej desiatky. Hral som tam, kde ma tréneri postavili, či už z krídla, ale aj defenzívnejšie, keď som bol na šestke. Snažil som sa tímu pomôcť, ako som vedel. V posledných zápasoch sme si v útoku vedeli vyhovieť aj so Žanom Medvedom. Ak by bolo potrebné zahrať ľavého obrancu, pričom miestami bola situácia taká, že sa hľadal tiež stopér, nemal by som problém." 

Podbrezová na jar častejšie?

Ako porovnáte túto jeseň s minulou z pohľadu vlastnej hernej stránky? V Banskej Bystrici ste za rovnaké obdobie mali bilanciu 6+1, teraz 1+3. Do oboch tímoch, ktoré boli nováčikmi, ste prišli ako letná posila.

"Je tam podobnosť, pretože aj v Bystrici sme úvodných šesť-sedem kôl dosť inkasovali, ale potom sme si našli svoje pozície, sadol si i systém, keď sme boli po zisku lopty nebezpeční do ofenzívy, dávali sme veľa gólov. Samozrejme, darilo sa nám, bolo to relatívne pokojné. Čo sa týka tejto jesene, očakávania boli odo mňa vyššie, som si toho vedomý. Vo väčšine duelov výkony neboli zlé, len sa to viac odrazí, keď vám chýbajú góly a body."

"Viem, že mám na viac. Dôveru, ktorú mám a ktorú do mňa vkladajú ľudia z klubu a tréneri, sa budem snažiť splatiť najmä produktivitou. Keď si spätne zhodnotím kalendárny rok 2023, ktorý sa začal zranením obličky, a keď počítam iba ligu, dal som len dva góly – aj to iba v Podbrezovej. Keď to odľahčím, verím, že sa s Podbrezovou stretneme na jar častejšie, aby som im mohol strieľať góly."

Mnohí čakali od nováčika viac, ale musíme povedať, že tím ovplyvnili už spomínané absencie. Vnímate to ako objektívnu príčinu horších výsledkov, alebo súhlasíte aj s kritikou náročných košických fanúšikov?

"Bola tu chuť po výsledkoch. Do ligy sa postúpilo po dlhom čase a určite sa neočakávalo, že budeme až tak dole, ale zase ani nie hore, no jednoznačne v pokojnejších vodách. Vzhľadom na tradíciu futbalu v meste sme tomu nepomohli. Kritika bola určite právom, ale snažili sme sa v každom zápase. Verím, že po dobrej zimnej príprave a v jarnej časti budeme robiť fanúšikom väčšiu radosť ako na jeseň."

Asi sa nemusíme rozprávať o tom, že hlavný cieľ na jar je udržanie sa v Niké lige. Ako často sa však rozprávate o možnom domácom finále v Slovenskom pohári?

"Niekde vzadu v hlave to má asi každý. Začíname pomerne skoro, máme domácu dohrávku osemfinále s Trnavou 3. februára. Trnava dvakrát po sebe vyhrala pohár, je to kvázi ich súťaž. Verím, že im oplatíme prehry z ligy a postúpime ďalej, kde by na nás čakalo východniarske derby s Michalovcami. Bolo by to o to zaujímavejšie."

Čo si prajete do roku 2024?

"Verím, že bude lepší, ale predovšetkým, aby som bol najmä zdravý, pretože aj z posledného zápasu s Ružomberkom mám zlomený nos. Tento rok som načal zranením, aj ho končím so zranením, teda verím, že rok 2024 bude bez problémov. Prajem si, aby sa nám darilo ako tímu, potom budú herne vyskakovať aj jednotlivci."

Program Košíc po zimnej prestávke.
Program Košíc po zimnej prestávke.Flashscore

Ovplyvní vás zranenie smerom do začiatku prípravy? Kedy ju štartujete?

"Začíname 3. januára. Bol som za fyzioterapeutom, riešime to. Buď pred začiatkom prípravy, alebo v jej priebehu pôjdem na kontrolu, urobí sa röntgen. Uvidíme, ako sa to zahojí, či bude nutné pripraviť nejakú masku, pretože nechcem vynechávať tréningy. Teraz si dám trochu voľna, máme individuálne plány. Potom zistíme, či ma to bude limitovať, keď začnem behať a cvičiť. Verím, že nie, že to bude nanajvýš len v súbojoch."

Ako sa chystáte tráviť krátku dovolenku?

"Budeme doma v Banskej Bystrici s najbližšími, naokolo máme rodinu. Každý deň to vystriedame, predsa len budeme spolu po dlhom čase. Ešte pred Silvestrom sa vrátime do Košíc, kde sme už ako doma. Tam sa budem pomaly sústrediť a čakať na začiatok prípravy."