Zimné dumanie pri Žitave a na Zemplíne. Pokazený záver Podbrezovej a pokojný Slovan

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Zimné dumanie pri Žitave a na Zemplíne. Pokazený záver Podbrezovej a pokojný Slovan
Podobne bezradne sledovali celú jeseň hráči Zlatých Moraviec tabuľku. Podržali ich Michalovce, ktoré im neodskočili.
Podobne bezradne sledovali celú jeseň hráči Zlatých Moraviec tabuľku. Podržali ich Michalovce, ktoré im neodskočili.TASR/Flashscore
Jesenná časť Niké ligy je na konci. Počas uplynulého víkendu ju mužstvá uzavreli v šiestich zápasoch. Padlo v nich dvadsať gólov. Najviac, šesť, pod hradom Matúša Čáka, kde sa Trenčania dočkali vytúženého triumfu. Najmenej v "malom Ríme" - iba jeden. Nebolo to iba o zásahoch, ale tiež predĺžených či prerušených sériách. O tom všetkom sú tradičné udalosti najvyššej slovenskej súťaže pohľadom Flashscore Správ.

Nie každý je spokojný. Avšak ako sa hovorí, taký je futbal. Pre niekoho krutý, pre iných prívetivý. Do prvej kategórie spadá určite spodná časť tabuľky. Posledné tri mužstvá zaznamenali dokopy tri víťazstvá. Aby sme boli presní, všetky dosiahol jeden tím - Košice. Zlaté Moravce a Michalovce zostali bez trojbodového zápisu. Ktovie, či sa niekomu tento rekordný počin podarí prekonať. 

Výsledkový sumár 18. kola Niké ligy.
Výsledkový sumár 18. kola Niké ligy.Flashscore

Zdá sa, že poslednú jeseň strávil na Slovensku Róbert Polievka. Kapitán Bystrice predviedol ďalší skvelý výkon, ktorým sa vryl do pamäti fanúšikov. Vybojoval pokutový kop, z jeho rohového kopu skóroval Hlinka a nakoniec sa presadil aj on sám. Obrovský dopad, ktorý má na Duklu, bude mužstvo len ťažko nahrádzať. Samozrejme, ak naozaj odíde. Rodák z Krupiny si sám uvedomuje, že Niké ligu prerástol a potrebuje nové výzvy, čoho dôkazom sú jeho pozápasové slová. 

Skvelé čísla Polievku v uplynulej jeseni.
Skvelé čísla Polievku v uplynulej jeseni.Flashscore

"Mám prísľub od majiteľa, že môžem v zime odísť. Pevne verím, že to tak aj bude. Urobíme všetko pre to, aby som sa posunul ďalej. Avšak nie, že by som chcel z Bystrice zdupkať, to všetci vedia," prezradil v mixzóne uvedomujúc si blížiace sa EURO v Nemecku.

Nie hypotetickú, ale oficiálnu rozlúčku naopak prežil iný útočník - Michal Ďuriš. Skúsený kanonier a zároveň bývalý reprezentant Slovenska dal za svojím účinkovaím v Trnave víťaznú bodku proti Michalovciam. Síce neskóroval, ale aj tak na neho fanúšikovia nezabudnú. V trinástich zápasoch strelil päť gólov a pridal štyri asistencie. V Európskej konferenčnej lige zariadil jediný bod v skupine proti Nordsjaellandu. 

Tabuľka Niké ligy po jesennej časti.
Tabuľka Niké ligy po jesennej časti.Flashscore

Rozbehnutý Ružomberok bol blízko k trom bodom v Košickej futbalovej aréne. S navrátilcom medzi elitu vyhrával 2:0, ale v priebehu minúty ich po hodine hry šokoval Medved dvomi gólmi. Napriek tomu neprehrali hráči spod Čebraťa päť kôl po sebe. Košice udržali neporaziteľnosť v troch kolách. 

Azda lepšie ukončenie jesennej časti si fanúšikovia nemohli želať, než sledovať duel majstra proti vicemajstrovi. Práve ich zápolenie v minulom ročníku rozhodlo o tom, že "belasí" získali piaty majstrovský titul v rade. Na Tehelnom poli malo DAC príležitosti, no chýbala mu efektivita, a tak ho vytrestal dvomi zásahmi Tolič. Je pravda, že domáci hrali väčšinou na polovici súpera a vytvárali si tlak.

Slovan neprehral v trinástom stretnutí po sebe. Naposledy ho zdolala práve Dunajská Streda na svojej pôde. Bola to prvá prehra pod Xiscom Muňozom. Zverenci Vladimíra Weissa zimujú so sedembodovým náskokom na čele ligového pelotónu. 

Podbrezová až na siedmom mieste

Záver jesennej časti hráčom Podbrezovej vôbec nevyšiel, hlavne posledné dva zápasy, v ktorých inkasovala až deväť gólov a nestrelila žiadny. Najskôr doma po slabom výkone podľahla Slovanu 0:6, čím zaznamenala druhú najvyššiu prehru medzi slovenskou elitou a nakoniec zo Skalice odchádzala po výsledku 0:3. Navyše dohrávala bez dvoch vylúčených obrancov. Červenú kartu videli ako Oravec, tak aj Grešák.

Ostatné obdobie prinieslo nevyrovnané výkony hráčov Podbrezovej.
Ostatné obdobie prinieslo nevyrovnané výkony hráčov Podbrezovej.Flashscore

"Železiari" sa dlho pohybovali na popredných priečkach a predvádzali veľmi atraktívny futbal, lenže takýto "výstrelok" kazí celkový obraz o možnostiach tímu z Horehronia. Navyše bude zimovať až na siedmej priečke, čo je pozícia, kde sa zverenci trénera Skuhravého od postupu z 2. ligy prakticky nikdy nepohybovali. 

Tabuľkové postavenie
Tabuľkové postavenie Flashscore

Takmer vždy od začiatku ročníka 2022/23 bola Podbrezová medzi elitnou šestkou. Na druhej strane nič nie je stratené, pretože štyri tímy od štvrtého do siedmeho miesta odštartujú jar na úrovni 29 bodov. Stať sa môže naozaj hocičo.

Michalovce a ViOn majú cez zimu nad čím premýšľať

Ani jedna výhra počas osemnástich zápsov je doslova tragédia a niečo, čo sa nevidí len tak ľahko. Asi ani často. Niké liga by z tohto uhlu pohľadu mohla byť úkazom pre celý futbalový svet, pretože má hneď dve mužstvá, ktoré už odohrali viac ako polovicu stretnutí sezóny a stále nezískali naraz tri body. Michalovce šesťkrát remizovali, ViOn len v štyroch prípadoch a na konte má až štrnásť prehier.

Michalovce a ich posledné výsledky.
Michalovce a ich posledné výsledky.Flashscore

Inak, nebyť aspoň trochu pozitívneho úvodu Košíc, tak aj oni sú na tom podobne. Všetky tri posledné tímy tabuľky majú zhodný rozdiel skóre a síce mínus 24. Zlaté Moravce napríklad strelili iba desať gólov, čo je priemer 0,55 na jedno stretnutie. A to ešte keby v tíme nemali takého Mondeka (4+2)... Nebyť pohára, členovia posledných dvoch tímov by aj zabudli, ako chutí víťazstvo. 

Tabuľkový pohľad na oba spomínané celky.
Tabuľkový pohľad na oba spomínané celky.Flashscore

Ak nepočítame ani baráž, ViOn naposledy porazil 29. apríla hráčov Ružomberka. Keďže jarná časť sa začne 10. februára, môže na ligovú výhru čakať viac ako deväť mesiacov. Michalovce uspeli 20. mája, keď zdolali práve Zlatomoravčanov. Na tom, že oba tímy budú druhý rok po sebe bojovať o zotrvanie v Niké lige, sa nič nemení.

Oba celky majú cez zimu veru čo robiť. Pri Žitave už začali, keďže skončila štvorica hráčov. Vedenie klubu skôr informovalo o ukončení kontraktu s brankárom Slávikom. Jeho náhrada Knobloch odchádza za výrazne lepšou zahraničnou ponukou. Hosťovanie sa skončilo Čerepkaiovi a v mužstve nebude pokračovať ani Nsumoh. Klub by chcel ukončiť aj Mijiča a Kvoceru, ako informovali MY Nitrianske noviny.

Moment kola: Pretrhnutie čiernej série Trenčína

Dlhých osem kôl čakal Trenčín na trojbodový zápis. Na svojom umelom trávniku privítal Zlaté Moravce a dá sa povedať, že to bola jednostranná záležitosť. Svedčia o tom aj štyri góly v sieti ViOn-u. Nebola pretrhnutá len klubová séria, ale aj individuálna. Soares sa presadil premiérovo od 12. kola. Nadviazal na neho Kupusovič, ktorý čakal na zásah ešte dlhšie - od deviateho kola. Aj zverencov Iliju Stolicu čaká na jar náročná robota, ak sa chcú udržať v majstrovskej skupine. Nemôžu si dovoliť zaváhať.

Gól kola: Matej Trusa

V súboji so Slovanom nepatril k hráčom, ktorí by sa dostávali často do zakončenia, lenže si počkal na svoj moment. V správnom čase si v 43. minúte nabehol na prvú žrď a prihrávku od Mendeza zľava zakončil rutinérsky. Ako skúsený kanonier sa nenechal vykoľajiť dostupujúcim Wimmer a cez neho z prvej mieril presne do pravého horného rohu. Pre 23-ročného ofenzívneho hráča to bol tretí presný zásah v aktuálnom ročníku. Prvý od desiateho kola, keď sa presadil proti Podbrezovej (video v čase od 3:17).