Niké liga ONLINE: Belasí zvýšili náskok, Trnava využila prehru Žiliny

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Niké liga ONLINE: Belasí zvýšili náskok, Trnava využila prehru Žiliny
Aktualizované
Slovanisti sa rozlúčili s jeseňou najlepším spôsobom.
Slovanisti sa rozlúčili s jeseňou najlepším spôsobom.TASR
Najvyššia slovenská futbalová súťaž píše svoju 31. kapitolu. Historicky premiérovo pod názvom Niké liga. Ročník 2023/2024 sa dostal k záveru jesennej časti, na rad prichádza 18. kolo. Program, výsledky, zmeny či ďalšie informácie sledujte v našom pravidelnom online trackeri na Flashscore Správach.

PROGRAM 18. KOLA

PIATOK

Skalica - Podbrezová 3:0

Sumár

SOBOTA

Banská Bystrica - Žilina 3:1

Návrat (Banská Bystrica)

Návrat (Žilina)

Košice - Ružomberok 2:2

Trenčín - Zlaté Moravce 4:1

Sumár

NEDEĽA

Trnava - Michalovce 1:0

Slovan Bratislava - Dunajská Streda 2:1

Sumár

Ligová tabuľka po konci jesennej časti.
Ligová tabuľka po konci jesennej časti.Flashscore

17. DECEMBER

21:17 - "Dobrý ligový zápas v dobrom tempe. Vážim si toto víťazstvo, pretože do predošlého duelu sme dali všetky sily. Starších a skúsenejších hráčov som nechal oddychovať. Dunajská Streda má stále dobré mužstvo, trocha nás prekvapila rozostavením, no boli sme šťastnejším aj lepším tímom. Máme náskok sedem bodov, ale to nič neznamená, po zime nás čakajú ešte ťažké stretnutia," zbilancoval duel tréner domácich Vladimír Weiss st.

"Oba tímy sa snažili hrať dobrý futbal, bola tam vysoká intenzita. My sme išli od zápasu s päťčlennou defenzívnou líniou, to sme v polčase zmenili a chceli sme viac útočiť. Mali sme nejaké šance, no nemali sme šťastie na VAR. Gratulujeme domácim, majú dobré mužstvo i trénera. My vieme, že sa potrebujeme zlepšiť a myslím si, že to bol dobrý zápas z oboch strán," prezradil kouč Dunajskej Stredy Xisco Muñoz.

19:30 - Slovan prezimuje na čele tabuľky so sedembodovým náskokom pred druhou Žilinou. Rozhodol o tom jeho triumf nad Dunajskou Stredou.

18:40 - Tréner Michaloviec Peter Struhár zhodnotil duel nasledovne: "Prvý polčas z našej strany nebol dobrý, Trnava mohla ísť hneď na začiatku do vedenia. Prežili sme to. Potom sme trochu z tlaku vyšli, aj my sme boli nebezpeční, mali sme šancu, trafili brvno. Nepadlo nám to tam, z protiútoku a ďalšieho útoku sme inkasovali po nie veľmi nebezpečnej situácii. Išli sme do šatne s jednogólovým mankom. V kabíne prišlo aj k tvrdším slovám, za druhý polčas ale chalanom chcem poďakovať, zlepšili sa. O veľkú šancu Marcina sme boli po zmene strán nebezpečnejší, ale Trnava dnes v globále zaslúžene vyhrala."

Štatistiky stretnutia v Trnave.
Štatistiky stretnutia v Trnave.Flashscore

18:09 - "Spolu s realizačným tímom sme boli spokojní so vstupom do zápasu. Chalani ukázali charakter, druhý polčas bol viac-menej v našej réžii. Hazardovali sme s výsledkom, mohli sme dať tri - štyri góly už v prvom polčase a keď také šance nepremeníte, väčšinou sa to vráti, súper vás obvykle potrestá. Zbytočne sme to dramatizovali do konca, odchádzali nám sily, ale sme spokojní s troma bodmi, ktoré sme potrebovali," uviedol po strete so Zemplínom trnavský tréner Gašparík.

17:10 - Futbalisti Spartaka Trnava vyhrali v nedeľnom zápase 18. kola slovenskej futbalovej Niké ligy a upevnili si tretie miesto. Michalovce strávia prestávku na predposlednej priečke, pričom spoločne so Zlatými Moravcami stále nevyhrali. Prečítajte si náš zápasový sumár.

14:24 - Posledné dva ligové neúspechy Spartaka sa zrodili v zápasoch proti tímom, ktoré sa v tabuľke nachádzajú nad ním. Na pozícii prvého Slovana a druhého žilinského MŠK sa už pred začiatkom jari nič nezmení, no práve na tím spod Dubňa chce trnavský káder zdolaním Michaloviec vyvinúť tlak. Medzi spomínanými prehrami ťahali zverenci Michala Gašparíka päťzápasovú víťaznú sériu. Ďalšiu by radi naštartovali pri rozlúčke s jesennou časťou.

13:28 - Deväť duelov trvajúca neporaziteľnosť Žiliny sa skončila v závere jesene na ihrisku banskobystrickej Dukly. "Šošonom" sa nepodarila vytúžená koncoročná bodka, zimu však strávia na druhom mieste Niké ligy. Tréner Hynek hodnotí jeseň ako dobrú vizitku mladé mužstvo. Viac v článku.

12:57 - Bystričania sú s jeseňou spokojní. Asi môj najlepší rok v kariére, hovorí Polievka.

11:47 - Ostatné štyri súťažné strety Trnavy s Michalovcami sľubujú slušnú gólovú nádielku. Septembrový zápas 7. kola aktuálneho ročníka sa na východe republiky skončil výhrou hostí 4:3. V každom z predchádzajúcich troch súbojov nepadli menej ako štyri presné zásahy. Podobné hody by divákov na Štadióne Antona Malatinského potešili aj tentoraz.

Posledné duely Trnavy s Michalovcami.
Posledné duely Trnavy s Michalovcami.Flashscore

10:38 - Na Žitnom ostrove vedia o jesennom vyťažení Slovana, obranca Alex Pinto však tomu veľkú váhu nepripisuje: "Nemyslím si, že by sme mali mať nejakú výhodu z prípadnej únavy súpera. Je pravda, že v tejto sezóne Slovan až tak netočil zostavu, ale už si na podobný náročný režim zvykli, majú s tým skúsenosti z predošlých rokov. Preto očakávam, že sa bude hrať vo vysokom tempe a diváci uvidia dobrý zápas. Verím, že s úspešným koncom pre nás."

09:40 - Pred bitkou s DAC prezradil plány bratislavského Slovana asistent trénera Boris Kitka: "Chceme sa zodpovedne pripraviť a rozlúčiť sa s vydarenou jeseňou víťazne. Dôležité bude nájsť tú správnu emóciu proti nášmu rivalovi z minulého roka a kvalitnému súperovi. Myslíme aj na náš náskok na čele. Radi by sme potvrdili veľa dobrých zápasov, ktoré sme na jeseň odohrali, a nadviazali na dobré veci."

08:15 - Nedeľu v Niké lige odštartuje súboj v Trnave, kam pricestujú predposledné Michalovce. Spartak by rád využil prehru Žiliny, ku ktorej by sa chcel priblížiť ziskom bodov zo zápasu proti Zemplínčanom. Hlavné mesto republiky uvidí súboj minuloročných ašpirantov na titul. Zaváhanie "šošonov" padlo vhod aj lídrovi zo Slovana, no to len v prípade, že si na domácej pôde dokáže poradiť s Dunajskou Stredou, ktorej plánom je dotiahnuť sa na trnavský káder.

16. DECEMBER

18:36 - Banskobystrická Dukla dokázala na domácej pôde poraziť žilinského oponenta. "Zápas bol o dvoch kvalitných mužstvách. Terén bol rýchly, čo vyhovovalo obom tímom. Prvý polčas nebol bohatý na šance. Chcem vyzdvihnúť chlapcov, ako zareagovali na nepremenenú penaltu a následne inkasovaný gól. Ukázali charakter, boli dobre nastavení tento zápas zvládnuť. Išli si za tým víťazstvom, futbal ich bavil. Klobúk dole pred tým, čo ukázali na ihrisku," vravel šťastný kouč Mário Auxt.

Strelci duelu v Banskej Bystrici.
Strelci duelu v Banskej Bystrici.Flashscore

18:18 - Remízový rezultát v Košiciach okomentoval aj ružomberský tréner Ondřej Smetana: "Spočiatku nám vychádzala stratégia hrať organizovane v defenzíve a prechádzať do protiútokov. Dostali sme sa do vedenia 2:0, no potom sme stratili koncentráciu a súper nás za to potrestal po situáciách, na ktoré sme sa pripravovali. Z môjho pohľadu je to veľká škoda. Mali sme si to postrážiť."

17:57 - Ján Kozák mladší hodnotil nerozhodný výsledok Košičanov po domácom strete s Ružomberkom pomerne pozitívne: "Takto tesne po zápase môžem povedať, že bod za remízu berieme. Dá sa povedať, že to bol pod mojím vedením náš najlepší výkon. Vzhľadom na priebeh môžeme byť s bodom spokojní, hoci si myslím, že sme boli lepším mužstvom. Máme na čom stavať. Košice budú na jar ešte silnejšie."

17:25 - Žilina padla, k Slovanu sa nepriblížila. Dvojgólový Medved vyrovnal za dve minúty.

14:48"Keď už sme v tejto fáze tak blízko Slovana, určite ho nechceme pustiť na väčší odskok. Na druhú stranu, prečo niekoho nechať zospodu dotiahnuť sa na nás. Bez ohľadu na to chceme pokračovať v kvalitných výkonoch, potvrdení našej výkonnosti v defenzíve i ofenzíve. Bolo by skvelé zakončiť rok víťazstvom, navyše by sme si dali všetci vianočný darček v kontexte potvrdenia prvej šestky, čo by bolo parádne," pripomenul lodivod žilinského MŠK.

14:00 - Mužstvo okolo kapitána Damiána Bariša nezažilo trojbodový úspech už v ôsmich zápasoch v rade. Šancu zabojovať o prvú šestku bude mať proti súperovi, ktorý je na tom ešte horšie. ViOn zažíva nepriaznivú sezónu, keď sa so štyrmi bodmi na konte krčí na dne Niké ligy. V doposiaľ 17 odohratých kolách zaznamenal len štyri remízy a trinásť prehier. 

Nedávne výsledky Zlatých Moraviec.
Nedávne výsledky Zlatých Moraviec.Flashscore

12:57 - Ružomberok absolvoval počas prebiehajúcej jesene viaceré sľubne sa vyvíjajúce vonkajšie ligové súboje, no zatiaľ ani jeden nedoviedol do víťazného konca.

"Posledné zápasy sme hrali u ťažkých súperov a aj napriek tomu sme boli blízko k víťazstvu. Zároveň aj vieme, koľko nás to stálo síl a práce. Verím, že sa ponaučíme, vyťažíme z predchádzajúcich duelov maximum a do posledného zápasu pôjdeme poučení s maximálnym cieľom uspieť," skonštatoval tréner Ružomberka Ondřej Smetana pred meraním síl v Košiciach.

11:40 - Košičania sa po remíze v Zlatých Moravciach chystajú na príchod Ružomberka. Domáci stredopoliar Dávid Gallovič sľubuje fanúšikom snahu o ukoristenie troch bodov: "Divákom viem sľúbiť boj o víťazstvo do poslednej minúty. Ružomberok je náročný súper, hrá dosť fyzicky a hru má postavenú na kvalitnej defenzíve. Takisto má nebezpečných hráčov smerom dopredu, ale verím, že sa opäť kvalitne pripravíme a dokážeme naplno bodovať. Majú teraz sériu štyroch zápasov, v ktorých neprehrali, dúfam však, že u nás sa skončí."

10:35 - Stredopoliar Dukly Jakub Považanec prezradil, či v meraní síl so "šošonmi" očakáva útočný futbal. "Určite. Ešte uvidíme, ako do toho prehovorí počasie, ale myslím si, že ihrisko na Štiavničkách máme perfektné. Bude to súboj dvoch ofenzívnych mužstiev a dúfam, že atraktívny pre divákov, ale aj pre nás. Verím, že to zvládneme. Chceme sa s jesennou časťou rozlúčiť výhrou," vravel 32-ročný futbalista.

Posledné strety Dukly so Žilinou.
Posledné strety Dukly so Žilinou.Flashscore

09:17 - Pred duelom na pôde Banskej Bystrice naznačil žilinský tréner Hynek pozitívne nastavenie mužstva: "Z dôvodu predlžovania licencie som počas týždňa chýbal na dvoch tréningoch. Chalani však k tomu podľa slov kolegov pristúpili perfektne. Sú v tom zahryznutí a aj duel s Trnavou do nás vlial čerstvú krv. Verím, že táto výkonnosť nám vydrží aj pred posledným zápasom jesene."

08:00 - Sobotný program Niké ligy ponúkne tri zaujímavé merania síl. Dukla v snahe dotiahnuť sa na piatu Podbrezovú privíta Žilinu, ktorá sa chce priblížiť k lídrovi zo Slovana. Do Ružomberka pricestujú na súboj tabuľkových susedov Košice, medzi obomi celkami je však 10-bodový rozdiel. Trenčín by zimu rád strávil v hornej polovici tabuľky, pomôcť mu k tomu môže výhra nad Zlatými Moravcami a prehra či remíza Banskej Bystrice.

15. DECEMBER

19:30 - V predohrávke posledného jesenného 18. kola Niké ligy vyhrala Skalica na domácej pôde proti Podbrezovej. Hostia dohrávali stretnutie s dvomi vylúčenými hráčmi a prehrali druhé stretnutie po sebe. Viac v článku.

17:05 - Momentálne má Podbrezová v najvyššej súťaži na konte 69 výhier, už proti Skalici tak môže oslavovať jubilejné 70. víťazstvo.

15:23 - Pred domácim stretom s Podbrezovou sa skalický stredopoliar Nagy vyjadril aj k téme kvality terénu či k voľbe tréningového povrchu: "Počasie už na futbal nie je ideálne a tráva nestačí regenerovať. Preto sa posledných pár týždňov pripravujeme v podstate len na umelej tráve, aby nedošlo k zbytočnému zraneniu a tréningový proces bol kvalitnejší. Prechody z prírodnej trávy na umelú a naopak nie sú úplne vhodné, ale nemáme na výber a musíme sa s tým popasovať.“ 

14:11 - "Posledný zápas v roku bude o našom prístupe a pracovitosti. Bez týchto vecí nemôže fungovať akýkoľvek systém, mali sme možnosť vidieť to v poslednom súboji. Súper sa prezentuje pragmatickou hrou, na ťažkom teréne to rozhodne bude náročný duel. Aj z pohľadu vývoja tabuľky je to pre nás dôležité stretnutie, chceme ho zvládnuť," vravel pred piatkovým vystúpením podbrezovský asistent Štefan Markulík.

Výsledky posledných zápasov Podbrezovej.
Výsledky posledných zápasov Podbrezovej.Flashscore

13:06 - Plánom Záhorákov je pred zimnou prestávkou vzdialiť sa poslednému tabuľkovému triu. "Železiari" chcú ligové pôsobenie v roku 2023 ukončiť úspešne a priblížiť sa hornej trojici tímov. Oba celky sa v najvyššej lige stretli šesťkrát a každý z nich má na konte z týchto duelov po dve výhry, prehry i remízy.

12:00 - "Podbrezová je rýchle a kombinačné mužstvo. Keď vyhrávajú alebo prehrávajú, tak hrajú stále rovnako. Z ťažkých situácií sa snažia vychádzať futbalovo, tým sú špecifickí. Zápas sa bude hrať na ťažkom teréne, čo môže byť naša výhoda, ale musí to byť podložené našou dobrou defenzívou. Musíme byť lepší v osobných súbojoch, aktívne a rýchlo hrať smerom dopredu, potom môžeme pomýšľať na dobrý výsledok," prezradil pred zápasom Martin Nagy.

11:00 - V najvyššej slovenskej súťaži odohrala Podbrezová už 27 piatkových zápasov, z toho 14-krát sa v nich predstavila na domácej pôde. Teraz ju čaká cesta na Záhorie a duel so Skaličanmi, s ktorými sa v termíne pred štartom víkendu stretne štvrtý raz. Aj prvý vzájomný stret oboch súperov v aktuálnej sezóne sa odohral v piatok - 15. septembra vyhrali "železiari" 1:0.

09:57 - Počas doterajších šestnástich kôl zaznamenala najvyšší počet striel na bránu Podbrezová (116), na druhom mieste je Žilina (112) a prvé trio dopĺňa Slovan (107). Trnavčania sa až 50-krát ocitli v ofsajde. Najčastejšie faulujú hráči Spartaka a Podbrezovej (zhodne 239). Úradujúci majster sa môže pýšiť najvyšším počtom prihrávok (8494), ale v úspešnosti je lepší Trenčín (82,9 %). ViOn nazbieral už 38 žltých kariet. Slovan strieľa najčastejšie góly v prvom (22) aj druhom (21) polčase. Po zmene strán sú na rovnakej méte i "železiari".

09:36 - Do 18. kola vstupuje Slovan ako tím s najlepšou ofenzívou v súťaži, strelil 43 gólov. Druhá Podbrezová ich zaznamenala 37, o jeden viac ako Žilina (36). Na opačnom póle sú Košice s 37 inkasovanými zásahmi, defenzívou sa pýšiť nemôžu ani Michalovce (36) či Zlaté Moravce (30). ViOn sa zatiaľ presadil celkovo len deväťkrát. Po 13 gólov dali Košice a Michalovce.

09:02 - Decembrový program Niké ligy má mnoho kritikov, ktorým sa nepáčia zle pripravené ihriská, riziko zranení u hráčov či nízky počet divákov. Výkonný riaditeľ Únie ligových klubov Michal Mertinyák to však vidí inak a v rozhovore, ktorý poskytol médiám počas stretnutia medzi Podbrezovou a Slovanom, sa vyjadril k viacerým pálčivým otázkam. Viac v článku.

08:45 - Brankár Vozinha z Trenčína udržal už osem čistých kont, o dve menej majú na konte Takáč, Ludha, Belko, Popovič a Borjan.

08:22 - Na čele tabuľky strelcov sa nachádza deväťgólová trojica Róbert Polievka, Dávid Ďuriš a Aleksandar Čavrič. Nasleduje osemgólový Strelec. Barseghjan a Rymarenko sa postarali o sedem zásahov. Šesťkrát siete súperov rozvlnili Assinor, Marcin i Blahút. Peter Kováčik je so siedmimi asistenciami na čele tejto štatistiky, rovnaký počet má aj Barseghjan. Polievka prispel k najvyššiemu počtu gólov (9+6).

07:59 - Kolo číslo 17 prinieslo kvalitné individuálne výkony, z ktorých sme pre vás vytvorili ideálnu jedenástku jednotlivcov z Niké ligy. Viac v článku.

Výsledky predošlého kola.
Výsledky predošlého kola.Flashscore

07:28 - Slovan Bratislava v poslednom kole vyhral vysoko 6:0 na ihrisku Podbrezovej a zabezpečil si titul jesenného majstra. Žilina pokračuje v úspešnej sérii, navyše potvrdila druhé miesto a zvýšila náskok pred Trnavou, ktorú v priamom súboji porazila. "Železiari" ostávajú na štvrtej priečke, nakoľko Dunajská Streda doma remizovala s Trenčínom, ten je siedmy. Šiesta Banská Bystrica prehrala v Ružomberku, ôsmy tím tabuľky ťahá sériu štyroch duelov bez prehry. Skalica je deviata, za ňou sa nachádzajú Košice. Michalovce a Zlaté Moravce stále čakajú na prvú výhru.

07:00 - Pred nami je ďalšie kolo Niké ligy. Opäť vás vítame pri pravidelnom trackeri. Tradične si v ňom počas víkendu budete môcť prečítať najnovšie správy, ktoré hýbu najvyššou slovenskou súťažou. K predošlému kolu sa môžete vrátiť pohľadom cez udalosti.

Tabuľka pred štartom posledného jesenného kola.
Tabuľka pred štartom posledného jesenného kola.Flashscore