Udalosti 2. kola Niké ligy: Trenčín spomína na zašlú slávu. K životu sa preberá ViOn

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti 2. kola Niké ligy: Trenčín spomína na zašlú slávu. K životu sa preberá ViOn
Matej Moško síce vyrobil penaltu, ale inak si nepočínal so svojimi spoluhráčmi proti Trnave vôbec zle.
Matej Moško síce vyrobil penaltu, ale inak si nepočínal so svojimi spoluhráčmi proti Trnave vôbec zle.TASR
Niké liga pokračovala cez víkend 2. kolom. Rozporuplný úvod prežívajú v Bratislave a Trnave. Naopak, na Žitnom ostrove sa začínajú prebúdzať a rovnako pri Žitave. Nielen o tom sú udalosti uplynulého kola, ktoré si pripravili tradične Flashscore Správy.

V druhom týždni sezóny sme spoznali prvého držiteľa červenej karty. Po slušnom knokaute na Weira sa rozhodol predčasne z ihriska zísť 20-ročný futbalista Trnavy Željkovič. Máme za sebou prvý pokutový kop, ktorý mal k dispozícii Slovan, ale kapitán Weiss zlyhal. Po druhom kole zostávajú stopercentné iba dva kluby - Trenčín, resp. Podbrezová. Pozitívne je, že všetkých tucet účastníkov najvyššej súťaže v priebehu dvoch kôl bodovalo. 

Výsledky 2. kola Niké ligy
Výsledky 2. kola Niké ligyFlashscore

Mierny kameň zo srdca určite spadol pod Čebraťom trénerovi Tomkovi. V otváracom vystúpení schytal lekciu z efektivity pod Dubňom, ale na druhý pokus nič podobné nepripustil. Dokonca so svojimi zverencami na ceste za prvým víťazstvom v Niké lige v pozícii hlavného trénera otáčali nepriaznivý vývoj. Bol to súboj z kategórie najmladších trénerov ligy.

Štatistika súboja
Štatistika súbojaFlashscore

Domáci lodivod vyslal z lavičky po zmene strán hladného tigra Šefčíka, a ten mu vybavil tri body. S gólom a asistenciou sa k nemu pridal Gerec. Hlavu si búchala v Ružomberku Skalica, ktorá, najmä v prvom dejstve, nezužitkovala hernú prevahu. Vlastne nemala z čoho, keďže až na jednu príležitosť sa do zakončenia dostávala iba sporadicky. Vo vzájomných súbojoch si proti "Ruži" ani raz neudržala čisté konto. 

Flashscore zostava 2. kola

A po čistom konte s "belasými" si pretierali na ceste domov oči futbalisti nováčika z Košíc. Na Žitnom ostrove schytali poriadnu - päťgólovú - facku. Adrián Guľa hlásil pred zápasom, že chcú byť rýchli, efektívni, aktívni a víťazní. Jeho zverenci mu všetko splnili do bodky. Stretnutie vybavili už v prvom polčase tromi zásahmi. Po 78 dňoch si MOL aréna užila výborný kolotoč. Čerešničkou na torte bol po zmene strán priamy kop Krstoviča.

Dunajskostredčania si zopakovali výsledok 5:2 z októbra, keď rovnakým rezultátom zdolali Žilinu. Mimochodom, v dvoch z troch duelov aktuálnej sezóne nedali ani gól. V bráne debutoval Popovič. Napriek minimu práce inkasoval dva góly. Košičania majú čas otriasť sa, keďže ich čaká voľný víkend. Trnava si s nimi 3. kolo odložila na september.

Flashscore známky základných zostáv súboja DAC - Košice
Flashscore známky základných zostáv súboja DAC - KošiceFlashscore

Kolo uzavreli v Zelpo aréne na vynovenom trávniku. Ak pozeral televízny prenos nejaký golfista, určite mal radosť z práce trávnikárov, resp. firmy, ktorá sa postarala o vizuálne bezchybný koberec. Radosť nemali fanúšikovia Žiliny. Zdá sa, že "Šošoni" majú z mužstva na Horehroní akýsi syndróm. V piatom vzájomnom súboji po sebe ťahali za kratší koniec. A to je stav najvyššej pohotovosti, najmä v defenzíve. Jej výkon podčiarkol druhý gól Kabonga. Toľko priestoru nedostáva v tejto sezóne na ihrisku ani od svojho trénera Skuhravého, aký dostal od žilinských "brániacich" hráčov.

Program 3. kola Niké ligy
Program 3. kola Niké ligyFlashscore

Slovan stále bez víťazstva

Prekvapení sú v hlavnom meste. Obhajca Slovan prežíva niečo, na čo nie je úplne zvyknutý. Stále čaká na prvú výhru, zatiaľ pozbieral len dve remízy. Samozrejme, hlavná príčina je logická. Tréner Vladimír Weiss a jeho tím sa snažia o historický úspech v pohárovej Európe a to dostať "belasých" do skupinovej fázy, ideálne Ligy majstrov. Už teraz je isté, že z toho bude minimálne šesť jesenných zápasov Konferenčnej ligy.

Preto sa zostava rotuje. Na Tehelnom poli oproti odvete so Zrinjski urobil trénerský kolektív deväť zmien. Prakticky okrem Adlera a náhradných brankárov dostali šancu všetci zdraví futbalisti. Proti Banskej Bystrici bol Slovan k trom bodom blízko. Weiss ml. nepremenil pokutový kop a v závere dokázal vyrovnať Záhumenský. Napriek tomu hlavne Polievka mohol vystreliť Dukle zo svojich šancí výhru. Po súboji to triezvo hodnotil premiérový strelec Tolič. "Viac ako bod sme si ani nezaslúžili." Netreba nič dodávať.

Bystričania majú v Bratislave extra motiváciu. Už v minulej sezóne dokázali domácich ozbíjať rovnakým výsledkom o body. A hráčov Michala Ščasného treba pochváliť za reakciu na herný i výsledkový výprask od Podbrezovej (1:4).

Pri chuti Trenčín a rovnako ViOn

Futbalová značka trenčianskeho AS sa posledné roky trápila a dokonca bojovala v posledných rokoch o záchranu. Zdá sa, že klubu znova svitá na lepšie časy. Jasné, netreba predbiehať a glorifikovať po druhom kole. Každopádne, práca s mládežou prináša ďalšie ovocie, pričom sa tím môže spoliehať na skúsených lídrov. V strede poľa hrá výborne nový kapitán, navrátilec Damián Bariš, defenzíva drží pokope pod vedením Ukrajinca Tarasa Bondarenka a do výbornej formy sa dostal Eynel Soares. Kľúčový muž.

Kapverdský rodák prispel k trom zo štyroch strelených gólov. Jeden dal, na dva prihrával. Cez víkend bilanciou 1+1 zariadil výhru proti Michalovciam. Trenčania sú v tabuľke na druhom mieste iba o skóre za Podbrezovou. Práve tieto dva celky sú naďalej stopercentné. Zemplínčanom zostal v ruke "Čierny Peter". Ako jediný ešte v sezóne neskóroval. Vozinhovi dopriali čisté konto. Matúš Čák sa musí otriasať v základoch, keď sleduje prácu nového lodivoda Iliju Stolicu. Analýzy, videá... všetko očividne hráčom prospieva. Dva zápasy na úvod ročníka vyhral Trenčín naposledy vo svojej druhej double sezóne 15/16.

Štatistika súboja pri Žitave
Štatistika súboja pri ŽitaveFlashscore

Pozitívne emócie prežívajú tiež pri Žitave. Po výraznej obmene kádra, keď z bývalých trnavských hráčov prešli na žilinských, je na trávniku vidieť zmenu. Mužstvo pod pod vedením Vladimíra Cifraniča sa nebojí lopty, dokáže ju podržať, zakombinovať a po úvodnom súboji, v ktorom mu chýbali šance, si to proti Trnave vynahradilo. V prvom dejstve mohlo pokojne viesť 3:0. Ale Zlaté Moravce zatiaľ strelca nenašli. So Spartakom doma nevyhrali deväť rokov, všeobecne štyri. Na gól proti nemu čakali dlhých 687 minút. Dočkali sa vďaka Nagyovi, ktorý zariadil dôležitý bod. Futbalisti z "malého Ríma" sa zatiaľ na začiatku sezóny hľadajú. 

Moment kola: Nepremenená penalta Weissa

V stretnutí medzi Slovanom a Duklou by sa dalo vybrať viac momentov. Napríklad dve dobré nevyužité šance Polievku, ktoré mohli priblížiť k trom bodom Banskú Bystricu, ale ak by Vladimír Weiss ml. strelil z penalty gól do šatne, takisto sa súboj mohol vyvíjať iným smerom. "Belasí" sa síce neskôr do vedenia 2:1 dostali, ale neudržali ho.

Weiss a jeho posledné štatistiky
Weiss a jeho posledné štatistikyFlashscore

Kapitán bratislavského tímu nepremenil pokutový kop prvý raz od 13. novembra 2022, keď mikrosúboj zvládol lepšie ružomberský Krajčírik. Ale z následnej dorážky kapituloval. Inak je Weiss vychýrený penaltový exekútor. Nasledujúcich šesť bezpečne premenil. Najmä počas štartu novej sezóny dve rozhodujúce proti Swiftu.

Gól kola: Nikola Krstovič

A možno posledný v drese DAC. Dva a viac gólov v jednom súboji dal naposledy v marci pri hetriku do siete Bystrice. Strelecky ožil po 270 minútach. Dohral so zdravotným problémom. Ani ten ho nezastavil od toho, aby sa v 61. minúte postavil k lopte a zhruba z 23 metrov umiestnil priamy kop nechytateľne k pravej žrdi. Vo videu v čase od 2:50.