Udalosti Niké ligy: Slovan zmietol pochybnosti. Tlak v strede a pusto dole

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Niké ligy: Slovan zmietol pochybnosti. Tlak v strede a pusto dole
Slovan nedal Žiline žiadnu šancu a odmietol pochybnosti o tom, že by nezvládol obhájiť titul.
Slovan nedal Žiline žiadnu šancu a odmietol pochybnosti o tom, že by nezvládol obhájiť titul.TASR/Flashscore
Najvyššia slovenská futbalová súťaž sa po takmer dvoch mesiacoch, presnejšie 54 dňoch, vrátila na scénu. Šesť zápasov prinieslo šestnásť gólov. Prakticky môžeme napísať, že ako sa jeseň skončila, tak sa jar začala. Avšak o tom všetkom už viac v tradičných Udalostiach Niké ligy z pera redaktorov Flashscore Správ.

V kuloároch silneli hlasy, že sa bratislavský Slovan oslabil. Že teraz je ďalšia príležitosť, ako ho zosadiť z trónu. K oslabeniu možno prišlo, lenže jeho prenasledovatelia odmietajú akúkoľvek drámu. Druhá Žilina nemala v porovnaní s "belasými" žiadny nárok. Odchod ťahúňov bol cítiť hneď pri prvej príležitosti. Tretia Trnava? Stroskotala pod Čebraťom, a tak jej opäť zostáva bojovať o druhú, resp. tretiu priečku. To je ten lepší prípad. Pozerať sa musí aj za svoj chrbát, kde má už len štvorbodový náskok. 

Výsledkový servis z 19. kola.
Výsledkový servis z 19. kola.Flashscore

Zaujímavé to bude do posledného kola základnej časti v strede tabuľky. Štyri tímy, ktoré končili jeseň s 29 bodmi, majú po 19. kole znova rovnakú štartovaciu čiaru. V zostávajúcich troch stretoch sa tlak bude iba stupňovať. Úplne iné starosti majú tri mužstvá na samom dne. 

Aktuálna tabuľka Niké ligy.
Aktuálna tabuľka Niké ligy.Flashscore

Vyzerá to tak, akoby sa dohodli, že v tejto sezóne vyhrávať nebudú. Košice výrazne zaostávajú za svojimi možnosťami. Môžu ďakovať futbalovému bohu, že majú konkurenciu v podobe Michaloviec a Zlatých Moraviec. ViOn čaká na víťazstvo 22 zápasov. Ak štatistiky neklamú, v prípade pokračovania dobehnú Senec z ročníka 2007/08 s 27 duelmi bez trojbodového zápisu. Mužstvo z metropoly východu prišlo, podľa trénera Jána Kozáka ml., do Trenčína výborne pripravené.

Program 20. kola Niké ligy.
Program 20. kola Niké ligy.Flashscore

Už v prvej minúte im však zbúral plány svojou chybou vylúčený Golikov. Hráči Iliju Stolicu na svojej umelej tráve, za výdatného dažďa, viac nepotrebovali. So súperom si robili, čo chceli. Košičania môžu ďakovať zimnej posile v bráne Figueiredovi. Bez preháňania, štyri, možno až päť ďalších gólov chytil. Vylámal si na ňom zuby najmä Soares.

Oveľa lepšie pochodil Artur Gajdoš. Predviedol skvelý výkon a po zásluhe má vo Flashscore známkovaní najvyššiu - rovných 10. Jeho pečať na rezultáte figuruje v Góle kola.

Flashscore zostava 19. kola

Slovan pokračuje tam, kde skončil

Slovan ťahá momentálne štrnásťzápasovú sériu bez prehry v Niké lige. Na jeseň vyhral desať duelov po sebe, potom remizoval s Ružomberkom. Odvtedy znova vyhráva. Svoju silu napriek zimným odchodom a nedostatku posíl deklaroval v súboji prvého s druhým. Po hernej stránke mal proti Žiline jasne navrch, o čom svedčí aj konečný výsledok 4:0. Pod ten sa podpísal aj novic v tíme Gerson Rodrigues.

Najbližší program Slovana.
Najbližší program Slovana.Flashscore

Luxemburský reprezentant prišiel iba z lavičky, ale stihol na jeden gól prihrať a v závere sám premenil pokutový kop. Dobrou správou pre "belasých" je aj fakt, že pauza pomohla vyliečiť zdravotné problémy kapitána Vladimíra Weissa.

Obhajca majstrovskej trofeje má na čele tabuľky pomerne luxusný desaťbodový náskok. So skóre 49:15 disponuje najlepšou ofenzívou aj defenzívou. Navyše sa ideálne naladil na štvrtkový play-off duel Európskej konferenčnej ligy proti rakúskemu Sturmu Graz.

Boj o prvú šestku sa nezmenil

Už pred jarnou časťou sa veľa hovorilo o tom, kto z 29-bodového kvarteta bude mať smolu a spadne do druhej šestky. S veľkou pravdepodobnosťou sa totiž Ružomberok, strácajúci sedem bodov na tímy pred sebou, nedotiahne a z prvých troch priečok by nikto nemal spadnúť do druhej polovice. Preto štvorica Podbrezová, Banská Bystrica, Dunajská Streda a Trenčín bojujú o každý bod. Všetci začali dobre, keďže vyhrali a majú naďalej zhodný počet bodov, teda 32.

Dukla napriek červenej karte Godála strelila dva góly a vyhrala v Zlatých Moravciach. Podbrezová nepodala optimálny výkon, avšak dve asistencie Kováčika, ktorý je v tomto ohľade s celkovo deviatimi na čele súťaže, výrazne pomohli zdolať Michalovce. Dunajská Streda mala proti Skalici herne navrch, nakoniec jej stačil jediný zásah obrancu Brunettiho. Dominantný výkon Trenčína podčiarknutý skvelým Gajdošom znamenali výsledok 4:1. Veľmi veľa napovie piatkový duel 20. kola, keďže do Banskej Bystrice pricestuje Trenčín.

Nič nové na spodku tabuľky

Košice, Michalovce aj Zlaté Moravce majú jasný cieľ - vyhnúť sa vypadnutiu. Ťažko očakávať, že do priamych bojov o záchranu sa pripojí ešte niekto. Všetky tri tímy sa preto snažili priviesť čo najlepšie posily a nutno poznamenať, že sa to aj podarilo. Na druhej strane ViOn a Zemplín stále nevyhrali a spoločne "zlepšujú" negatívny rekord najvyššej slovenskej súťaže. Košice v Trenčíne nemali šancu, domáci hrali výborne a stretnutie držali od úvodu do konca pod kontrolou.

Pohľad na dno.
Pohľad na dno.Flashscore

Zlaté Moravce určite cítili šancu uspieť proti Banskej Bystrici najmä po tom, ako Godál nepremenil pokutový kop a následne bol aj vylúčený. Presilovku však mužstvo od Žitavy vôbec nezvládlo, pretože v nej dva razy inkasovalo. Michalovce toho veľa neukázali v Podbrezovej, lenže aj domáci boli ďaleko od svojho štandardu. Dôležitý moment z úvodu zapríčinila zlá rozohrávka, ktorú potrestal Paraj. Penalta Marcina prišla neskoro.

Moment kola: Nočná mora Gašparíka? Ružomberok

Možno to bude znieť neuveriteľne, ale keď je niečo takmer isté, je to fakt, že Ružomberok to na Trnavu vie. Najmä na mužstvo vedené trénerom Michalom Gašparíkom. Najdlhšie slúžiaci lodivod v Niké lige sa dočkal v zime novej zmluvy, ktorá vyprší v lete 2026. Na lane má niekoľko rekordov v počte času i zápasov v "malom Ríme". Keď je niečo, čo nemá, sú to tri body zo vzájomných stretov proti Liptákom.

Posledných päť meraní síl.
Posledných päť meraní síl.Flashscore

Štyridsaťdvaročný kormidelník sedí na lavičke červeno-čiernych od januára 2021. Za sebou má 142 súťažných duelov. Z toho osem proti Ružomberku. Štatistika? Nula výhier, štyri remízy a štyri prehry. Zdá sa, že prostredie v centre dolného Liptova Trnave vôbec nesvedčí. Naposledy tam vyhrala v novembri 2020, keď jej šéfoval Norbert Hrnčár. Odvtedy čaká na triumf osem zápasov. 

Gól kola: Artur Gajdoš

Ešte stále iba 20-ročný čarodejník s loptou sa postaral na úvod jari o najkrajší gól 19. kola. Proti Košiciam bol skôr v pozícii nahrávača, ale v 71. minúte si v pravej časti pred pokutovým územím prebral loptu od Gonga, pozrel sa, kde stojí brankár a nádherným obstrelom k pravej žrdi mu nedal žiadnu šancu. Hotovo. Spečatené. Trenčín - Košice 4:1. Premiérový zásah v prebiehajúcom ročníku. Vo videu od 5:30.