Niké liga ONLINE: Oslabené Košice odišli z Trenčína bez bodu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Niké liga ONLINE: Oslabené Košice odišli z Trenčína bez bodu
Aktualizované
Košičania v prvom jarnom stretnutí neuspeli.
Košičania v prvom jarnom stretnutí neuspeli.FC Košice
Najvyššia slovenská futbalová súťaž píše svoju 31. kapitolu. Historicky premiérovo pod názvom Niké liga. Ročník 2023/2024 sa po zimnej prestávke vracia do jarnej časti, ktorá sa začne 19. kolom. Program, výsledky, zmeny či ďalšie informácie sledujte v našom pravidelnom online trackeri na Flashscore Správach.

PROGRAM 19. KOLA

PIATOK

Žilina - Slovan 0:4

Sumár

SOBOTA

Dunajská Streda - Skalica 1:0

Podbrezová - Michalovce 2:1

Ružomberok - Trnava 1:0

Zlaté Moravce - Banská Bystrica 0:2

Sumár

NEDEĽA

Trenčín - Košice 4:1

Sumár

Program 19. kola Niké ligy.
Program 19. kola Niké ligy.Flashscore

11. FEBRUÁR

19:45 - Futbalisti Trenčína vyhrali v nedeľnom zápase 19. kola slovenskej Niké ligy nad Košicami 4:1. Viac v článku.

16:40 - Trenčín dosiaľ zahrával najviac rohových kopov v najvyššej súťaži (120) a proti nemu ich bolo najmenej (50). Košičania sú z pohľadu ofenzívnych rohov desiati (69) a v prípade defenzívnych piati spolu s Michalovcami a Skalicou (92). 

15:45 - Krídelník Trenčína Eynel Soares vyhral najviac ofenzívnych súbojov v Niké lige (46).

15:00 - Z kvarteta hráčov v poli s doteraz kompletnou minutážou (1620) sú dvaja Trenčania (Matúš Kmeť, Lazar Stojsavlejvič) a jeden Košičan (Martin Šindelář). 

14:20 - Brankár Trenčína Vozinha, štvrťfinalista práve vrcholiaceho Afrického pohára národov v drese Kapverd, je lídrom Niké ligy v počte zápasov s čistým kontom (8). 

14:00 - Najproduktívnejšími hráčmi Trenčína sú Njegoš Kupusovič (7 bodov, 6+1), Eynel Soares (7, 5+2) a Matúš Kmeť (6, 1+5). Najlepší z Košičanov sú Žan Medved (6, 5+1), Michal Faško (4, 1+3) a Lukáš Fabiš (4, 0+4). 

13:34 - Futbalisti Trenčína sú najproduktívnejší v záverečnej štvrťhodine prvého polčasu (skóre 8:4), darí sa im aj medzi 60. a 75. min (6:2). 9 z 19 gólov inkasovali v záverečných štvrťhodinách oboch polčasov (4 resp. 5). Košičania dali najviac gólov (4) v úvodnej štvrťhodine, zároveň však v tomto úseku najčastejšie inkasujú (9-krát).

13:04 - Nepekná výhra Podbrezovej. Týmto zápasom som stratil päť rokov života, hovorí Kováčik.

12:19 - Trenčín má za sebou najlepšiu jesennú časť ligy od ročníka 2017/18. Vtedy taktiež zimoval na šiestom mieste so ziskom 29 bodov, nazbieral ich však v 19 dueloch, tentokrát to stihol za 18 zápasov. Odvtedy sa do nadstavby o titul prebojoval už len raz (2020/21). Lepšie bol na tom naposledy v majstrovskej sezóne 2015/16, keď v 19 súbojoch jesene nazbieral 48 bodov a pred druhým Slovanom viedol o sedem.

11:34 - Body do tabuľky nepotrebuje pred nadstavbou iba Trenčín, ale aj Košičania. Xavier Simões, asistent trénera Jána Kozáka, sa pred duelom vyjadril pre klubový web: "Obom tímom ide o veľa, preto to bude boj. Hráčom vždy vštepujeme, aby išli na ihrisko s cieľom zápas vyhrať. Víťazná mentalita je základ úspechu! Vieme, že sa tam bude hrať na umelej tráve, na ktorú sú Trenčania celoročne zvyknutí. Musíme byť disciplinovaní a do poslednej minúty koncentrovaní. Veríme, že nejaké body odtiaľ privezieme.“

Posledné strety Košíc s Trenčínom sú z rokov 2023, 2021 a 2019.
Posledné strety Košíc s Trenčínom sú z rokov 2023, 2021 a 2019.Flashscore

10:02 - Celok spod Hradu Matúša Čáka neskrýva svoju ambíciu hrať v nadstavbovej časti duely s mužstvami z hornej polovice tabuľky. "Klamali by sme si, ak by sme tvrdili opak. Zápasy v hornej šestke sú atraktívnejšie. Nasledujúce štyri stretnutia musíme zvládnuť," vyjadril sa pred stretom s Košicami športový manažér klubu Andrej Žáčik.

08:30 - Trenčania budú pri svojej jarnej premiére hostiteľmi dôležitého súboja, po ktorom by sa chceli dotiahnuť na šiestu Dunajskú Stredu. Zároveň by si tak od ôsmeho Ružomberka udržali po jeseni platný sedembodový náskok. Košičania by však radi využili prehru Skalice na to, aby sa k Záhorákom priblížili na rozdiel šiestich bodov. V septembri sa ale doma proti trenčianskemu AS nepresadili a prehrali 0:3.

Strelci septembrového vzájomného duelu.
Strelci septembrového vzájomného duelu.Flashscore

10. FEBRUÁR

18:37 - "Bol to náročný zápas aj z toho pohľadu, že niektorí hráči hrali prvýkrát spolu. Napriek tomu sme mali už v prvom polčase niekoľko príležitostí. Videli sme, že musíme urobiť zmenu. V druhom dejstve sme mali prevahu, mali sme šance po štandardných situáciách a veľa striel. Dôležité bolo, aby sme získali tri body. Dnes bolo možno len 10 minút podľa mojich predstáv. Chce to čas, sme stále v procese," povedal tréner DAC-u Xisco Muňoz po triumfe nad Skalicou.

18:09 - Michal Hipp, tréner Zlatých Moraviec, po strete s Duklou neskrýval nespokojnosť: "Som veľmi sklamaný, takýto vstup do jarnej časti som si nepredstavoval. Opäť sme inkasovali góly po hrubých chybách. Úvod stretnutia bol hektický, súper mal šance, my sme trafili brvno, na druhej strane hostia nedali penaltu. Druhý polčas sme začali ináč. Prišlo vylúčenie hráča hostí, po ktorom sme paradoxne inkasovali po zbytočných chybách. Jednoznačným rozdielový hráčom bol Polievka. Napriek našej presilovke Dukla ukázala svoju kvalitu. Za celý zápas sme si nevytvorili stopercentnú šancu."

17:40 - "Nie je to pekná výhra, ale zaslúžená. Boli sme kŕčovití, ale na ihrisku nebezpečnejším mužstvom. Súper hrá o holý život, urobil veľa zmien v zostave, sú to teda pre nás dôležité tri body. Potešilo ma, že sme sa popasovali s osobnými súbojmi v defenzíve, bola to aj úloha pre zimnú prípravu a urobili sme v tomto smere pokrok," nechal sa počuť kouč Podbrezovej Roman Skuhravý.

Jeho náprotivok Peter Struhár zhodnotil duel nasledovne: "Nevyšiel nám začiatok zápasu. Urobili sme individuálnu chybu a dostali tak rýchly gól. Zámer a plán do zápasu sa tým pádom zmenil. Chceli sme hrať do rýchleho útoku, čo sa nám v prvom polčase začalo dariť až po polhodine. Potom sme začali byť nebezpeční. Domáci chceli hrať útoky stredom, kde to majú nacvičené, ale nemalo by sa nám stávať, že v čase keď sa dostávame do zápasu, tak súperovi darujeme ďalší gól z rýchlej kontry po odkope. Musím pochváliť tím za reakciu, keď brankár chytil penaltu, čo nám dodalo energiu a do posledných minút sme sa bili o jeden bod. Škoda, že nám chýbala agresivita v pokutovom území. Za ten koniec zápasu by sme chceli bod, boli sme k nemu blízko.“

17:07 - Úvodné kolo jarnej časti Niké ligy pokračovalo v sobotu porciou štyroch stretnutí. Z troch bodov sa tešia hráči Dunajskej Stredy, Podbrezovej, Ružomberka a Banskej Bystrice. Viac v článku.

14:52 - "Máme ich dobre zanalyzovaných. Síce tam prišlo k viacerým zmenám, systém hry ale asi budú mať rovnaký. Podbrezová má individuálne dobre pripravených hráčov, práve na to si musíme dať pozor,“ uviedol michalovský kormidelník Peter Struhár pred meraním síl so "železiarmi".

13:33 - ViOn si na ceste za záchranou zvolil nového kapitána, stal sa ním gólman Patrik Lukáč. "Každý je natešený na ligu, všetci sme zdraví a tešíme sa na prvé kolo. Dúfame, že sa chytíme hneď v úvode a proti Dukle získame tri body,“ vyjadril sa 29-ročný líder Zlatých Moraviec.

12:25 - Rok 2024 je pre Dunajskú Stredu jubilejným, oslávi v ňom totiž svoje 120. výročie založenia klubu. Prvým súťažným duelom v tomto roku bude pre tamojší DAC domáci stret so Skalicou. "Výsledky v príprave neboli najlepšie, ale zápasy nám ukázali, v čom sa potrebujeme zlepšiť, aby sme naplnili ambície klubu. Začína sa liga, v nej už nebude priestor na chyby,“ upozornil tréner Xisco Muňoz.

DAC odohral štyri prípravné súboje.
DAC odohral štyri prípravné súboje.Flashscore

11:03 - Podbrezová bude v nedeľu hostiť predposledné mužstvo tabuľky z Michaloviec. V septembri si "železiari" s týmto protivníkom poradili v pomere 5:1. Pred druhým vzájomným stretom so Zemplínom sa asistent trénera Štefan Markulík pre klubový web vyjadril nasledovne:

"Po krátkej, ale o to intenzívnejšej príprave sa už všetci tešíme na ligu. Vieme, o čo v úvodných kolách hráme, cieľ je jasný. Michalovce síce nemali jeseň podľa predstáv, výrazným spôsobom však doplnili káder a čaká nás náročné stretnutie."

09:52 - Jedným zo súperov nižšie spomínaného ružomberského mužstva v boji o miesto v hornej polovici tabuľky je aj momentálne siedma Dukla. Tá má na svojom konte 29 bodov, teda rovnako ako štvrtá Podbrezová. Banská Bystrica dostala na štart jari papierovo najjednoduchšieho oponenta - v nedeľu sa predstaví na ihrisku posledných Zlatých Moraviec, kde by si mohla pripísať cenné body.

08:30 - Súčasťou nedeľného programu pri štarte jarnej časti Niké ligy je aj duel pod Čebraťom, kam zavíta káder Trnavy. Ružomberok i Spartak majú o motiváciu značne postarané. Domáci si chcú zachovať nádej na prienik do prvej šestky, k tomuto cieľu potrebujú jednoznačne plný bodový zisk. Zverenci Michala Gašparíka ale majú po prehre Žiliny so Slovanom šancu dostať sa na druhú priečku tabuľky, rovnako im k tomu treba tri body.

Posledné vzájomné duely Ružomberka s Trnavou.
Posledné vzájomné duely Ružomberka s Trnavou.Flashscore

9. FEBRUÁR

20:30 - "Gratulujem súperovi k víťazstvu i k taktike, ktorú zvolili. Slovan nás prekvapil systémom, ktorý hral. Nám sa v defenzíve nedarilo byť v správnych priestoroch a kvalitným hráčom Slovana to stačilo. Nemali sme dnes kvalitu ani v útoku, nedokázali sme Slovan prekvapiť. Ak urobíte toľko chýb ako my dnes, tak taký súper ako Slovan to využije a aj streleckou prevahou to potvrdí. My musíme pracovať tak, aby sa aj nová zostava presadila kvalitou, verím, že sa to podarí už v ďalšom zápase," zhodnotil duel kouč Žiliny Jaroslav Hynek.

"Veľmi dôležité víťazstvo, zápas prvého s druhým je vždy plný emócií. Vážim si prácu Žiliny, poznám kvality ich hráčov, mal som prirodzený rešpekt v dobrom zmysle slova. Nehrali sme príliš dobre v príprave, dnes sme však podali výborný výkon. Toto mužstvo, keď je koncentrované a je dobre psychicky a takticky pripravené na zápas, tak si dovolím povedať, že v lige nemá súpera. Som rád za výkon, za jednoznačné víťazstvo a gratulujem hráčom. Je to výborný prvý krok do jarných bojov," povedal tréner Vladimír Weiss st.

19:40 - V úvodnom zápase jarnej časti Niké ligy 2023/24 vyhrali futbalisti Slovana Bratislava na pôde MŠK Žilina 4:0. Viac v článku.

16:29 - Futbalistov MŠK Žilina posilní v jarnej časti sezóny mladý francúzsky krídelník Kelian Nsona. Druhý tím tabuľky Niké ligy ho získal z Herthy Berlín na polročné hosťovanie bez opcie. K dispozícii by mal byť už proti Slovanu. Viac sa dočítate v článku.

16:08 - Piatkoví oponenti sa v najvyššej súťaži stretli v 143 vzájomných dueloch. Slovan sa tešil 69-krát, Žilina 46-krát a 28 súbojov sa skončilo nerozhodne. Bilancia poslednej desiatky ligových stretnutí na žilinskej pôde znie z pohľadu domácich 1-3-6.

14:14 - Mužstvo Vladimíra Weissa st. môže napodobniť banskobystrickú Duklu a stať sa druhým tímom ročníka, ktorý zdolá žilinský káder v oboch ligových súbojoch. Okrem týchto dvoch súperov podľahli "šošoni" aj Podbrezovej.

13:15 - Ani jeden z tímov sa pod Dubňom nebude môcť spoľahnúť na zásahy svojho najlepšieho strelca. Deväťgólový Dávid Ďuriš zamieril do talianskeho Ascoli Calcio 1898, s ktorým sa dohodol na hosťovaní do konca sezóny s možnosťou opcie na prestup. Rovnako produktívny Aleksandar Čavrič vymenil dres Slovana za japonský klub Kašima Antlers.

Ďuriš si vyskúša pôsobenie v Taliansku.
Ďuriš si vyskúša pôsobenie v Taliansku.MŠK Žilina

12:05 - Domáca Žilina nastúpi na súboj s úradujúcim majstrom dva dni po triumfe jej mládežníckého výberu v osemfinále UEFA Youth League nad Borussiou Dortmund. Zo širšieho kádra seniorského "áčka" sa na postupe do ďalšej fázy podieľali brankár Badžgoň a hráči Mario Sauer, Hranica i Jaššo.

10:59 - Piatkový reštart Niké ligy bude stretom dvoch najúspešnejších klubov v novodobej histórii samostatnej slovenskej najvyššej súťaže. "Belasí" dokázali od sezóny 1993/94 získať 13 majstrovských titulov, posledných päť si pripísali za sebou. "Šošoni" sa z pozície celkového šampióna tešili sedemkrát.

09:37 - Káder spod Dubňa počas zimnej prípravy ani raz neprehral - zaknihoval štyri výhry a remízu. Slovanisti boli na tom o čosi horšie a ich bilancia znie tri remízy, výhra a prehra. Posledné dva vzájomné strety oboch protivníkov v rámci ligového prostredia vyhralo mužstvo z hlavného mesta. V predchádzaúcich dvoch prípadoch uspeli Žilinčania.

Posledné duely Žiliny so Slovanom.
Posledné duely Žiliny so Slovanom.Flashscore

08:22 - Bratislavský Slovan zimoval na čele tabuľky po šiestykrát za sebou. V ére samostatnej slovenskej ligy to bolo pre klub už dvanáste zimné prvenstvo. Desaťkrát to dokázal pretaviť na zisk titulu, post lídra si do konca ročníka neudržal iba v sezóne 2002/03, vtedy ho na jar predstihla práve Žilina.

07:15 - Štart jarnej časti Niké ligy si pripravil duel prvého Slovana na pôde druhej Žiliny. Oboch oponentov od seba delí sedem bodov. Z predchádzajúcich piatich ročníkov mali "šošoni" možnosť otvoriť jar na domácom ihrisku až päťkrát, z čoho vyťažili štyri víťazstvá. Ďalšie by si určite radi pripísali v piatok proti obhajcovi titulu.

8. FEBRUÁR

19:02 - Cieľom FC DAC 1904 Dunajská Streda v jarnej časti Niké ligy je vybojovanie si účasti v hornej polovici tabuľky. Po jeseni piaty tím ligového pelotónu však čaká tuhý boj, pretože rovnaký počet 29 bodov má na konte aj trojica MFK Dukla Banská Bystrica, AS Trenčín a FK Železiarne Podbrezová. Viac v článku.

18:30 - Futbalisti MFK Zemplín Michalovce vstupujú do jarnej časti Niké ligy 2023/2024 s piatimi novými posilami a s jasným cieľom udržať sa v najvyššej súťaži. Počas deviatich sezón medzi slovenskou elitou ešte nikdy neboli tak blízko k zostupu ako v tomto ročníku, na jeseň nedokázali v 18 zápasoch zvíťaziť ani raz a so šiestimi bodmi im patrí v tabuľke predposledné 11. miesto. Viac v článku.

18:10 - Cieľom hráčov FC ViOn Zlaté Moravce je záchrana v najvyššej súťaži. Po jesennej časti figurujú na poslednom 12. mieste tabuľky Niké ligy, keď v osemnástich kolách ani raz neokúsili pocit víťazstva a nazbierali chudobné štyri body. Viac v článku.

17:55 - MFK Skalica začne bez významných zmien. Deviate mužstvo tabuľky nastúpi v 19. kole v sobotu na pôde Dunajskej Stredy, ktorá drží poslednú postupovú priečku do prvej šestky nadstavbovej časti. Viac v článku.

17:20 - Futbalisti AS Trenčín vstúpia do jarnej časti Niké ligy s ambíciou dostať sa do prvej šestky nadstavbovej časti. Ich prvým súperom bude v nedeľu o 17:30 FC Košice. Viac v článku.

17:00 - Primárnym cieľom FC Košice je udržanie sa v Niké lige. "Žlto-modrým" patrí po jesennej časti desiata priečka so ziskom dvanástich bodov. Viac v článku.

16:25 - Podbrezová vstupuje do jarnej časti s omladeným kádrom. Jednou z nových posíl je útočník Alasana Yirajang, gambijský reprezentant do 20 rokov. Vo štvrtok klub predstavil aj obrancu Mária Mrvu. Viac v článku.

16:00 - Futbalisti MFK Ružomberok vstúpia do jarnej časti Niké ligy s cieľom prebojovať sa do prvej šestky. Podľa trénera Ondřeja Smetanu sa v klube budú naďalej snažiť aj o napredovanie jednotlivých hráčov a jednou z ambícií je i úspech v Slovenskom pohári. Viac v článku.

15:35 - MŠK Žilina odštartuje jar s cieľom nadviazať na jeseň, po ktorej figuruje na 2. mieste tabuľky. Optimizmus, ktorý pramení aj z priaznivých výsledkov v prípravnom období, by radi preniesla do splnenia dlhodobého cieľa. Tým je účasť v pohárovej Európe. V zimnej prestávke nastalo v kádri niekoľko zmien, pričom vedenie ešte pracuje na novej posile. Viac v článku.

15:10 - MFK Dukla Banská Bystrica vstúpi do jarnej časti Niké ligy 2023/2024 s ambíciou udržať sa v prvej šestke tabuľky a hrať nadstavbovú časť o titul. Káder sa však výrazne zúžil. Spod Urpína odišlo až sedem hráčov, pričom prišiel iba jeden. Bystričanom však bude naďalej k dispozícii reprezentačný útočník, kapitán a s desiatimi gólmi líder tabuľky strelcov domácej najvyššej súťaže Róbert Polievka. Viac v článku.

14:50 - Futbalisti trnavského Spartaka chcú v jarnej časti zaútočiť na umiestnenie zabezpečujúce pohárovú Európu. Dosiahnuť ho môžu cez ligovú súťaž alebo Slovenský pohár. Viac v článku.

14:15 - Počas doterajších osemnástich kôl zaznamenala najvyšší počet striel na bránu Podbrezová (120), na druhom mieste sú zhodne Žilina a Slovan (po 114). Trnavčania sa až 53-krát ocitli v ofsajde. Najčastejšie faulujú hráči Spartaka a Skalice (zhodne 252). Úradujúci majster sa môže pýšiť najvyšším počtom prihrávok (8 933), ale v úspešnosti je lepší Trenčín (82,7 %). ViOn nazbieral už 39 žltých kariet. Hráči Dunajskej Stredy videli tri červené karty. Slovan strieľa najčastejšie góly v prvom (23) aj druhom (22) polčase.

13:45 - Do 19. kola vstupuje Slovan ako tím s najlepšou ofenzívou v súťaži, strelil 45 gólov. Druhá Podbrezová ich zaznamenala 37, rovnako ako Žilina. Na opačnom póle sú Košice s 39 inkasovanými zásahmi, defenzívou sa pýšiť nemôžu ani Michalovce (37) či Zlaté Moravce (34). ViOn sa zatiaľ presadil celkovo len desaťkrát. Trinásť gólov dali Michalovce, zatiaľ čo Košice ich majú sedemnásť.

Takto vyzerá boj o záchranu.
Takto vyzerá boj o záchranu.Flashscore

13:20 - Brankár Vozinha udržal na jeseň čisté konto až osemkrát. V januári absolvoval Africký pohár národov, kde sa mu z osobného hľadiska darilo a s Kapverdami sa dostal do semifinále. Sedemkrát neinkasoval trnavský Takáč, v šiestich prípadoch Belko, Popovič a Borjan.

13:00 - Na čele tabuľky strelcov sa nachádza desaťgólový Róbert Polievka z Banskej Bystrice. O jeden zásah menej zaznamenali Čavrič a Ďuriš, ale obaja v zime odišli do zahraničia. Nasleduje Strelec s ôsmimi gólmi. Po sedem ich strelili Barseghjan a Rymarenko. Medzi asistentmi je na tom najlepšie dvojica Kováčik - Barseghjan, stíhajú ich Polievka so Strelcom (obaja po 6). Kapitán Dukly prispel celkovo k 16 zásahom svojho tímu (10+6).

Polievka mal na jeseň skvelé štatistiky.
Polievka mal na jeseň skvelé štatistiky.Flashscore

12:30 - Slovan sa nachádza na čele tabuľky so sedembodovým náskokom, ktorý bude môcť zvýšiť, keďže hrá s druhou Žilinou. Trnava na tretej priečke zaostáva len mierne, následne je sedembodový skok, po ktorom nasleduje kvarteto Podbrezová, Trenčín, Dunajská Streda a Banská Bystrica, všetci majú po 29 bodov. Ružomberok síce ešte chce zabojovať o prvú šestku, ale jeho strata je tiež vyššia, veľmi podobne je na tom Skalica. Desiate Košice síce majú šesťbodový náskok pred Michalovcami, avšak čakajú ich vzájomné stretnutia. Zemplín spoločne so Zlatými Moravcami ako jediní budú bojovať nielen o body, ale aj prvé víťazstvo v sezóne.

12:00 - Po zimnej prestávke je Niké liga späť. Pred rozdelením tabuľky na dve šestky ostáva odohrať ešte štyri kolá, ktoré budú prakticky pre každý tím nesmierne dôležité. Tabuľka sa môže zmeniť všelijako. Pozornosť púta hlavne 29-bodové kvarteto, z ktorých jednému ostane v rukách "Čierny Peter" a poputuje do neželanej skupiny o záchranu.

Aktuálna tabuľka Niké ligy.
Aktuálna tabuľka Niké ligy.Flashscore