Udalosti Niké ligy: Víkend, ktorý prial debutovým strelcom, ale nie Slovanu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Niké ligy: Víkend, ktorý prial debutovým strelcom, ale nie Slovanu
Gouré sa prezentoval sympatickým výkonom, ale i najkrajším gólom víkendu.
Gouré sa prezentoval sympatickým výkonom, ale i najkrajším gólom víkendu.TASR
Po reprezentačnej prestávke sa naplno rozbehli súťažné kolotoče. Nechýbal ani nikéligový, ktorý opäť priniesol množstvo zaujímavostí či prekvapení. Jedno z najväčších už v piatok, keď ÚLK nedostala oficiálny papier so žiadosťou o odklad od Skalice, a tak jej hráči hrali v oklieštenej zostave a s virózou. Na trávniku ledva stáli na nohách. Pre nás sú morálnymi víťazmi 7. kola najvyššej slovenskej súťaže.

Šesť duelov prinieslo 21 presných zásahov. Najviac na Zemplíne, kde domáce Michalovce stále čakajú na prvý trojbodový zápis v aktuálnom ročníku. K víťazstvu mali proti Trnave ďaleko, ale k bodu im veľa nechýbalo. Svoju silu na umelom trávniku nepotvrdili žilinskí mladíci, ktorí z pozície lídra dostali lekciu od skúsených Banskobystričanov. Okamžite to využil Trenčín a vrátil sa do čela tabuľky. Bol to ale víkend, ktorý prial "prvostrelcom". 

Výsledkový servis 7. kola Niké ligy
Výsledkový servis 7. kola Niké ligyFlashscore

Radosť z premiérových gólov v Niké lige zastihla Gourého, Čermáka, Ďuriša či Bernáta. Po návrate na Slovensko sa presadil aj van Kessel. Legionár nemal takú radosť, ako jeho súperi v drese Trnavy. Zverenci Michala Gašparíka predviedli krátky proces, keď už do polovice prvého dejstva vyhrávali rozdielom triedy. Zemplínčania znížili, ale Ofori opäť zariadil trojgólové vedenie. Lenže po zmene strán vytiahol lodivod Petruš žolíkov a tí takmer otočili priebeh. Spartakovci sa strachovali o tri body do poslednej minúty, nakoniec ich ustáli. 

Štatistika zápasu na Zemplíne, ktorý priniesol sedem gólov
Štatistika zápasu na Zemplíne, ktorý priniesol sedem gólovFlashscore

Košice cestovali pod Čebrať a v nie príliš záživnom súboji prehrali po desiatich minútach. Na bránu vystrelili iba raz. Aj preto si pripísali tretiu prehru v sezóne. Naopak, Ružomberčania druhé víťazstvo, ktoré im zariadil Šefčík. Najbližšie cestujú na obľúbenú trnavskú pôdu, kde v troch stretnutiach po sebe neinkasovali gól a ani raz neprehrali. 

Program 8. kola Niké ligy
Program 8. kola Niké ligyFlashscore

Na čele tabuľky sú hráči spod hradu Matúša Čáka. Kto by to bol pred sezónou povedal, keď opäť vymenili trénera, prišiel "neznámy" Ilija Stolica a očividne sedí na tej správnej. Jeho zverenci plnia pokyny, strieľajú góly a najmä sú na trávnikoch konzistentní. Dokonca aj Kupusovič začal skórovať. Na konte má štyri presné zásahy. V minulom ročníku strelil jeden. A mať útočníka vo forme, je ako vyhrať v lotérii. Čo by za to dal ViOn, keby sa hneď chytí Filip Balaj. Ako ukázal záver duelu, ešte potrebuje čas, aby opäť potvrdzoval svoje kvality, za ktoré do neho klub investoval. Zlaté Moravce sú spolu s Michalovcami stále na víťaznej čakačke. Trenčania po dvoch góloch Kupusoviča vyhrali a o bod sa dostali pred Žilinu.

Tabuľka po 7. kole Niké ligy
Tabuľka po 7. kole Niké ligyFlashscore

Slovan s prvou prehrou, Guľa zažehnal čierne myšlienky

Bez žiadaných posíl a najnovšie už aj bez fanúšikov? Zdá sa, že u obhajcu majstrovskej trofeje nie je všetko s kostolným poriadkom. Po európskych predkolách a postupe do skupiny Konferenčnej ligy zatiaľ hráči trénera Weissa nedokázali predviesť plnohodnotný výkon v Niké lige. Stále majú dve kolá k dobru, ale v tých piatich doterajších dvakrát remizovali, dvakrát vyhrali a po nedeli premiérovo ťahali za kratší koniec. V MOL aréne im vyšli prvé minúty. Boli aktívni, vytvárali si šance, ale ani jednu nedokázali pretaviť do gólu, čo domáci súper rýchlo vytrestal. Postupom času futbalisti Slovana stratili emóciu, chuť, akýsi chtíč pobiť sa o tri body. Tréner Weiss nerobil po záverečnom hvizde z prehry tragédiu. Zdôraznil, že liga sa len začína. Naznačil tiež, že vie, kde tím trápi topánka a otázkou je, či to dokáže vyriešiť on, alebo niekto iný. Tak uvidíme, čo nás z "belasého" tábora čaká v najbližšom období, pretože prichádzajú anglické týždne.

Štatistika duelu
Štatistika dueluFlashscore

Po dvoch bezduchých výkonoch a prehrách s Banskou Bystricou i Trenčínom, odchode Krstoviča s Kalmárom, sa nad pozíciou Adriána Guľu začalo zmrákať. Na konci prestupového obdobia ale prišlo viacero posíl a jeho zverenci privítali v dôležitom dueli odvekého rivala z Bratislavy. Predviedli diametrálne odlišný výkon a zaslúžene vyhrali. Boli efektívni, rýchli a ustáli najmä úvod, ktorý vyšiel lepšie Slovanu. Dočkali sa tak tretieho víťazstva v ročníku a prvého proti "belasým" v ostatných piatich vzájomných vystúpeniach. Prišlo včas. Otázkou je, či ho mužstvo dokáže potvrdiť na pôde nepríjemnej Skalice. Každopádne, potrebný pokoj, aspoň na čas, majú.

Sedem kôl, šesť zápasov bez prehry

Banská Bystrica síce na úvod sezóny doma prehrala 1:4 proti Podbrezovej, ale odvtedy ťahá sériu šiestich zápasov bez prehry, pričom v štyroch prípadoch vyhrala. Okrem iného porazila Dunajskú Stredu či remizovala na pôde Slovana a teraz zvládla ťažký súboj v Žiline. Žlto-zelení v čase výkopu viedli ligový pelotón. Vyhrali štyrikrát po sebe, boli rozbehnutí. Ale zas a znova úradoval faktor Polievka. Jeden gól strelil a na dva prihral. Výraznou oporou bol brankár Hruška, ktorý chytil jedenásť z dvanástich striel smerujúcich na jeho bránu, čím sa stal najlepším hráčom 7. kola podľa Flashscore známok.

Ostatné výsledky Banskej Bystrice
Ostatné výsledky Banskej BystriceFlashscore

Pätnásť strelených zásahov je druhé najlepšie číslo v lige, takisto aj gólový rozdiel +5. Zdá sa, že Dukla by mohla aj v druhej sezóne po návrate medzi elitu pomýšľať na účasť v prvej šestke, ale to je ešte poriadne ďaleko. Ak však bude pokračovať v takýchto výkonoch, môže z toho vzniknúť ďalšie zaujímavé umiestnenie. Vzhľadom na posledné výsledky má tím Michala Ščasného momentálne najlepšiu formu v celej Niké lige.

Moment kola: Ďurišov návrat ako z ríše snov

Skúsený útočník sa vrátil na slovenské štadióny prvýkrát od svojho odchodu z Banskej Bystrice v roku 2010. S Plzňou si zahral v Lige majstrov, pôsobil aj v Rusku a posledné roky strávil na Cypre. Ďuriš bol súčasťou národného tímu na európskych šampionátoch 2016 aj 2020. Za národný tím odohral 59 stretnutí, v ktorých strelil sedem gólov.

S Trnavou bude hrať na jeseň Konferenčnú ligu, ale svoj ligový debut v Spartaku absolvoval na pôde Michaloviec. Lepšie to dopadnúť ani nemohlo, pretože aj keď si Trnava stretnutie skomplikovala, tak samotný skúsený zakončovateľ strelil svoj jubilejný stý gól a dostal sa do Klubu ligových kanonierov. Následne pridal dve asistencie.

Gól kola: Fernand Gouré 

Tentoraz sme mali o niečo ťažšiu dilemu, keďže hneď v piatok rozhodol, mierne neregulárny duel, exportným gólom Bakaľa. Cez víkend ho napodobnili dvaja strelci. Debutujúci Gouré v drese Dunajskej Stredy a potom aj trenčiansky Kupusovič. Zásah novica na slovenských trávnikoch z Pobrežia Slonoviny nakoniec vyberáme ako najkrajší. 

Prakticky z prvej vážnejšej strely do priestoru troch žrdí sa Dunajskostredčania radovali z vedenia. Káčerovu rýchlu prihrávku si Gouré spracoval, pohral sa s brániacim Bajričom a zvnútra šestnástky mieril presne ponad bezmocného Borjana do jeho pravého horného rohu. (Vo videu v čase od 0:35).