Vychoval ho Slovan, hosťoval v Trnave. Kitka má s derby bohaté skúsenosti: Súper bude sebavedomý

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vychoval ho Slovan, hosťoval v Trnave. Kitka má s derby bohaté skúsenosti: Súper bude sebavedomý

Kitka je slovanistickou stálicou, zažil však aj angažmán v Trnave.
Kitka je slovanistickou stálicou, zažil však aj angažmán v Trnave.Profimedia
Na slovenskej futbalovej mape niet väčšej rivality. Zápasy Spartaka Trnava a Slovana Bratislava patria k najočakávanejším stretnutiam ročníka a prinášajú obrovské emócie. Svoje o tom vie aj Boris Kitka (53), asistent trénera Vladimíra Weissa st. (59), ktorý bol počas hráčskej kariéry na hosťovaní v Trnave práve z bratislavského celku.

Derby o prestíž, česť, ale v neposlednom rade o body do tabuľky. Tradiční rivali okupujú vrchné poschodia - Trnava je piata, Slovanu patrí druhá priečka. Oba celky navyše účinkujú v základných skupinách Európskej konferenčnej ligy, a tak im reprezentačná prestávka padla vhod.

"Jeseň je pre nás už tretiu sezónu rovnaká, je tam veľa zápasov. Takáto pauza sa hodí, ale všetci si neoddýchnu. Máme tak päť až šesť reprezentantov, tí to ťahajú bez prestávky a snažíme sa im preto dať aspoň deň-dva voľna," odkryl Kitka situáciu v tíme exkluzívne pre náš portál.

"Absencia Vlada je známa, okrem toho je tím zdravý. Problémy s nohou má však Aleksandar Čavrič, je v nábehovom tréningu, takže uvidíme, či stihne byť fit do súboja s Trnavou. Snažíme sa urobiť všetko pre to, aby bol pripravený," doplnil 53-ročný kormidelník.

O derby zápasoch sa hovorí, že nemajú favorita. Trnava i Slovan sú navyše tabuľkovými susedmi, Kitka však vidí výhodu v domácom prostredí súpera: "Derby je o detailoch, o tom, kto dokáže nájsť slabšie miesto a využiť fázu zápasu. V Trnave je to ťažké, môžeme očakávať, že príde dosť divákov, štadión bude možno plný. Z tohto pohľadu majú domáci navrch."

Kitka je dlhodobo pravou rukou trénera Weissa.
Kitka je dlhodobo pravou rukou trénera Weissa.Profimedia

Asistent hlavného trénera si uvedomuje silu súpera, ktorý pred reprezentačnou prestávkou dokázal hrať s favorizovaným tureckým Fenerbahce v EKL so vztýčenou hlavou: "Trnava bude sebavedomá. Myslím si, že sa jej podarilo vybudovať dobré mužstvo, silnejšie ako v minulej sezóne. Správne ho doplnili skúsenými hráčmi, budeme musieť čeliť náročným situáciám. Erik Daniel alebo Mišo Ďuriš či Ofori majú veľmi dobrú formu. Doma sú schopní produkovať nátlakový futbal, vy teda musíte defenzívne fungovať na jednotku."

Kitka vyrastal v Slovane, v ročníku 1992/93 si však odskočil na hosťovanie do tímu úhlavného rivala. Na slovenské pomery netradičný jav mu zabránil nastúpiť do prvého derby po rozdelení Československa, ktoré sa odohralo 11. septembra 1993. Slovan si dal podmienku, že proti nemu v zápase nesmie nastúpiť.

"Hľadal som možnosť, kde hrať a Trnava o mňa prejavila záujem. Bol som tam rok. Ako mladého hráča ma tešilo, že som dostal túto možnosť. Viem, že sú na to vždy rôzne názory, ale keď máte 22-23 rokov a osloví vás mužstvo, ktoré má históriu a ambície, budete zvažovať všetky možnosti. Rozhodnutie bolo neodchádzať zo Slovana, ale hrať niekde prvoligový futbal. K derby treba povedať, že nás nikdy nikto od juniorských kategórií neučil, aby sme toho druhého nenávideli. Rešpektujem každého súpera bez ohľadu na to, či je to najväčší rival. Učíme to aj hráčov - neísť do súboja s priveľkými emóciami, treba sa koncentrovať na podstatné veci na trávniku."

Kitka pred derby vyzval na vzájomný rešpekt.
Kitka pred derby vyzval na vzájomný rešpekt.TASR

Zmarená možnosť nastúpiť do veľkého zápasu po rozdelení republiky však mladého futbalistu mrzela: "Stretnutie bolo na Tehelnom poli a vtedajšie vedenie dalo do kontraktu podmienku, že nebudem môcť hrať. Bolo to vtedy aj trochu rozoberané v médiách. Bral som to ako menšiu krivdu, tužil som nastúpiť, nie preto, aby som si niečo dokazoval, ale chcel som si zmerať sily v tom čase s najlepším mužstvom na Slovensku, aj keď to boli moji spoluhráči. Ale ako niečo dramatické v mojej kariére to nevnímam."

Organizátori označili nedeľné stretnutie za rizikové. Medzi oboma fanúšikovskými tábormi totiž došlo v minulosti k niekoľkým vážnym potýčkam. Čo im teda odkazuje Kitka? "Nech sú pre svoje mužstvo dvanástym hráčom, keď sa darí aj nedarí. Chápem, že je to rivalita, ale dôležitá je korektnosť a to, aké hlasy sú vo vnútri tých táborov. Ak tam bude rešpekt, bude to fajn, ak nenávisť, bude to zle. Oba tímy by sa mali rešpektovať, rovnako ako ľudia na tribúnach."