Ako hokejová farma. Kluby z Premier League si obľúbili hosťovania v Championship

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ako hokejová farma. Kluby z Premier League si obľúbili hosťovania v Championship

Benovi Whiteovi pomohlo aj hosťovanie v Championship.
Benovi Whiteovi pomohlo aj hosťovanie v Championship.Profimedia
Fenomén, ktorý sa rozrastá. Počet mladých hráčov zapožičaných z Premier League do druhej anglickej ligy Championship sa od sezóny 2018/19 zdvojnásobil. Pozrel sa na to aj portál Squawka a poskytol analýzu, čo za tým vlastne je.

Chelsea je v tomto ohľade na čele zoznamu. V sezónach 2018/19 až 2022/23 poslala do Championship na hosťovanie viac hráčov než ktorýkoľvek iný klub Premier League. Manchester City je blízko, čo nie je náhoda. Veď oba kluby vládli mládežníckemu futbalu v Anglicku v druhej dekáde tohto storočia. A keďže v prvom tíme nie je pre mladíkov také vyťaženie, idú si ho hľadať inde.

Ešte prekvapujúcejšie je však tretie a štvrté miesto Brightonu a Evertonu. Leeds bol v Premier League len tri sezóny z uvedených piatich, ale systém hosťovania do Championship využíval oveľa viac ako ostatní.

Problémy Arsenalu

Úspech sa však nemeria počtom požičaných hráčov. V súčasnosti má väčšina veľkých klubov špecializovaných funkcionárov, ktorých úlohou je dohliadať na vývoj futbalistov. Väčšina klubov má aj konkrétnu osobu, ktorá sa stará o hráčov na hosťovaní. Pre všetkých je potom rozhodujúci počet odohraných minút. Preto je dôležité nájsť si ideálny partnerský klub.

Podľa Squawky, zatiaľ čo hráči požičaní z Chelsea, Liverpoolu alebo Manchestru United hrajú veľa, opačný problém je najmä v prípade Arsenalu a Evertonu.

Hosťovanie. A čo ďalej?

Zostáva zodpovedať otázku: čo sa stane po návrate do materského klubu?

Vo všeobecnosti existujú štyri scenáre. Hráči hrajú, sú predaní, opäť požičaní alebo prepustení, čo je najhorší scenár pre všetky zúčastnené strany. Za posledných päť rokov sa uskutočnilo takmer 200 hosťovaní. Len v 18 % prípadov však hráča následne využil jeho materský klub. Najčastejším výsledkom je prestup a to v 42 % prípadov.

Chelsea je v tomto smere vynikajúca. Tá o úroveň nižšie posiela najviac hráčov, dáva im najviac príležitostí v prvom tíme a potom ich predajom zarobí najviac peňazí.

Na druhej strane Brighton odvádza takmer dokonalú prácu. Zo všetkých hráčov U23, ktorých požičal do Championship, nemuseli "čajky" pustiť žiadneho. Ben White je toho žiarivým príkladom. Veľmi mu pomohlo hosťovanie vo vtedy druholigovom Leedsi, potom výkony preniesol do Premier League, len aby bol predaný do Arsenalu za veľké peniaze.