Alonso je pasé. Liverpool zameral svoju pozornosť do Lisabonu či Brightonu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Alonso je pasé. Liverpool zameral svoju pozornosť do Lisabonu či Brightonu

Rúben Amorim sa stal cieľom číslo jeden pre The Reds.
Rúben Amorim sa stal cieľom číslo jeden pre The Reds.AFP
Nádej Liverpoolu na návrat Xabiho Alonsa (42) na Anfield sa v piatok rozplynula, keď sa Španiel rozhodol zostať v Bayeri Leverkusen, s ktorým má našliapnuté na historicky prvý bundesligový titul.

Klopp odchádza na vrchole

Víťaz Ligy majstrov z čias, keď bol hráčom The Reds, sa pomerne rýchlo stal favoritom na nástupcu Jürgena Kloppa po tom, čo Nemec v januári prekvapivo oznámil, že na konci aktuálnej sezóny odíde z funkcie. Novým favoritom je tréner Sportingu Lisabon Rúben Amorim. Spolu s ním sa spomína aj meno manažéra Brightonu Roberta De Zerbiho či šéfa Nemecka Juliana Nagelsmanna.

Alonsovo rozhodnutie zostať v Leverkusene, ktorý je v prebiehajúcom ročníku stále neporazený vo všetkých súťažiach, ukončilo nádeje Liverpoolu, že jeho príchod na lavičku zmierni úder blížiaceho sa Kloppovho konca.

V priebehu takmer deväťročného pôsobenia Kloppa pri rieke Merseyside sa The Reds zmenili nielen na trávniku, ale aj mimo neho. Liverpool získal svoj prvý ligový titul za posledných tri dekády v roku 2020, rok po tom, čo zdvihol nad hlavu Ligu majstrov.

Klopp je tak na najlepšej ceste odísť prakticky na vrchole. Hráči Liverpoolu zaostávajú za lídrom Premier League Arsenalom len o skóre, pričom do konca sezóny zostáva odohrať ešte 10 zápasov. Minulý mesiac sa podarilo kloppovcom triumfovať v Ligovom pohári. Paradoxom je, že sa doterajší hlavný kandidát Alonso môže postaviť proti svojmu bývalému tímu v Európskej lige. Obaja musia zvládnuť najskôr štvrťfinále. 

Dobrý moment prísť do Liverpoolu

Klopp verí, že odovzdáva štafetu v ideálnom čase s mužstvom plným mladých talentov, ktorému pomáha jadro veteránov v podobe Alissona Beckera, Virgila van Dijka či Mohameda Salaha.

"Pre budúcnosť je dôležité, aký dobrý je tím, akí dobrí sú hráči, aká dobrá je štruktúra a aká dobrá je organizácia," zdôraznil Nemec začiatkom marca. "Z toho pramení môj optimizmus, a preto si myslím, že je to dosť dobrý moment prísť do Liverpoolu."

Nasledovať kroky postavy s takýmto legendárnym statusom však mohlo byť jedným z faktorov, ktoré Alonsa odradili. Posledné informácie naznačujú, že jeho rozhodnutie zotrvať v Leverkuse otvára dvere kormidelníkovi Amorimovi zo Sportingu.

Bývalý portugalský reprezentant si vo veku len 39 rokov vo svojej vlasti urobil pozitívne meno. Amorimova prvá práca prišla v Brage v roku 2019. Lenže ani nie po troch mesiacoch a celkovo 13 zápasoch Sporting zaplatil jeho klauzulu vo výške 10 miliónov eur, aby prevzal lisabonských gigantov.

Táto dôvera v jeho schopnosti sa vyplatila, keďže vo svojej prvej sezóne 2020/21 získal premiérový ligový titul po 19 rokoch. Sporting dokázal za ostatné dva roky skončiť na druhom a štvrtom mieste, ale v aktuálnom ročníku je na najlepšej ceste získať double - triumf v pohári i lige. 

De Zerbi svoje schopnosti ukázal

Ideálnu príležitosť potvrdiť svoje kvality a správnosť kandidáta má De Zerbi, keď v nedeľu zavíta na Anfield so svojím Brightonom. Na druhej strane, Talian nemusí veci príliš dokazovať. Veď jeho debut v Premier League bol popri napínavej remíze (3:3) práve s Liverpoolom. Kloppových hráčov jeho zverenci v minulej sezóne dvakrát zdolali v Premier League i FA Cupe. 

De Zerbi sa však v prebiehajúcom ročníku snaží udržať podobný výkonnostný štandard, keď sa mu podarilo dotiahnuť mužstvo k historickej účasti v Európskej lige. Náročné zápasové dávky si vyberajú svoju daň. Brighton vypadol v osemfinále druhej najprestížnejšej klubovej súťaže s AS Rím.

Nagelsmannovi uberá na šanci EURO

Tretím do partie je Nagelsmann - kedysi považovaný za vychádzajúcu hviezdu európskeho trénerstva po pôsobeniach v Hoffenheime a Lipsku. "Neúspešný" angažmán v Bayerne Mníchov ho vrátil späť na zem, no svoju reputáciu môže opäť napraviť na lavičke národného tímu Nemecka počas domáceho Eura. 

Po ťažkom začiatku na čele svojej krajiny dali víťazstvá v prípravných stretnutiach s Francúzskom a Holandskom nemeckej verejnosti nádej na nezabudnuteľné leto. Nagelsmannova účasť na turnaji by však mohla hrať v jeho neprospech v boji o horúce kreslo na Anfielde. Prvý predsezónny súboj Liverpoolu proti Arsenalu sa uskutoční len niečo vyše dvoch týždňov po finále záverečného turnaja.