Arsenal vydrel víťazstvo a je na čele tabuľky, Garnacho sa zapísal do histórie United

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Arsenal vydrel víťazstvo a je na čele tabuľky, Garnacho sa zapísal do histórie United
Aktualizované
Arsenal sa dostal na prvé miesto tabuľky.
Arsenal sa dostal na prvé miesto tabuľky.Profimedia
Futbalisti Manchestru United vyhrali v úvodnom sobotnom zápase 28. kola anglickej Premier League nad Evertonom 2:0. Pozíciu favorita potvrdil aj Arsenal, zdolal Brentford.

Manchester United - Everton 2:0

Skvelý prvý polčas odohral Alejandro Garnacho, vybojoval dve penalty a stal sa prvým hráčom Manchestru United, ktorému sa to v Premier League podarilo počas jedného duelu. Prvú premenil Bruno Fernades, strelil svoj 48. gól za Red Devils. Vyrovnal tak trio Berbatov, Yorke a van Persie.

Na Old Trafforde premenil Fernandes už jedenástu penaltu, viackrát to dokázal len Ruud van Nistelrooy (12). Kapitán domácich sa trafil z pokutového kopu od príchodu zo Sportingu v januári 2020 už sedemnásty raz v PL, čo je za toto časové obdobie jasne najviac.

Garnacho bol doslova všade.
Garnacho bol doslova všade.Statsperform/AFP

Z druhého pokutového kopu presne mieril Marcus Rashford, pričom to bol jeho tretí zásah do siete Evertonu a všetky padli z bieleho bodu. Len tretí raz sa stalo, aby jeden tím premenil za úvodných 45 minút dve penalty. Dokázali to iba Fulham (Bolton, 2002) a Manchester City (Leicester, 2021).

Manchester United zdolal Toffees 41-krát v histórii PL. Proti žiadnemu inému súperovi nezaznamenal viac úspechov. Everton nevyhral v Premier League už jedenásty zápas po sebe a atakuje negatívny rekord z roku 1994, keď neuspel až dvanásťkrát v rade.

Prvýkrát v histórii nevyhral ani jeden z úvodných ôsmich ligových duelov v kalendárnom roku. Domáci potvrdili šiestu priečku a už len dva body strácajú na piaty Tottenham, ale ten má dva zápasy k dobru. Hostia sú na šestnástej pozícii s päťbodovým náskokom pred zónou zostupu.

Evertonu nestačilo na gól 23 striel. Proti United ich od sezóny 2023/24 v PL zaznamenal viac iba Wolverhampton v marci 2010 (24).

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Bournemouth - Sheffield United 2:2

Dôležitým momentom bola nepremenená penalta Solankeho z úvodu zápasu, pretože potom poslal hostí do vedenia Gustavo Hamer a obranca Jack Robinson prvým gólom kariéry v Premier League skóre ešte zvýšil. Podarilo sa mu to v 47. vystúpení. Bournemouth však ako favorit nakoniec zachránil aspoň bod.

Dango Ouattara sa dočkal prvého presného zásahu od 15. apríla 2023, zároveň bol premiérový v sezóne. Počas nadstavenia o konečnom výsledku rozhodol turecký útočník Enes Ünal a po januárovom príchode si otvoril strelecký účet v novom pôsobisku.

Crystal Palace - Luton 1:1

Domáci tréner Oliver Glasner viedol Crystal Palace v treťom strentutí a zatiaľ vyhral jeden. O úvodný gól sa postaral Jean-Philippe Mateta, bol jeho piaty v tejto sezóne PL, čo je vyrovnanie jeho najlepšieho zápisu. K tomu pridal takisto štyri asistencie. Obranca Muňoz zaknihoval po januárovom príchode premiérovú prihrávku.

Už keď to vyzeralo na výhru domácich, tak počas nadstaveného času skóroval Cauley Woodrow. Udrel prvý raz v ligovej sezóne. Čo sa týka Premier League, tak v nej sa presadil po viac ako desiatich rokoch. Crystal Palace má na štrnástej priečke osembodový náskok pred zónou zostupu a takisto pred Lutonom, pretože ten je osemnásty. Tri body stráca na sedemnásty Nottingham.

Wolverhampton - Fulham 2:1

Wolves prišli počas prvého polčasu až o dvoch zranených hráčov, nútene museli odstúpiť Bellegarde a Neto. Po zmene strán nasmerovali domácich za výhrou krajní obrancovia. Rayan Ait-Nouri zaznamenal prvý gól v sezóne, ani raz nedal za jeden ročník vyšší počet. Trafil sa premiérovo od decembra 2022.

Nélson Semedo v Premier League skóroval iba druhý raz, napodobnil svoj zápis z mája 2021. Medzitým dvakrát napol sieť v FA Cupe. Premiérovo bol v základnej zostave domácich mladý útočník Nathan Fraser, celkovo nastúpil v Premier League štvrtý raz. Zásah Iwobiho už prišiel neskoro.

Arsenal - Brentford 2:1

Stredopoliar Declan Rice otvoril skóre stretnutia a v tejto sezóne sa priamo podieľal už na jedenástom góle v Premier League (6+5), pričom v ostatných piatich ligových dueloch sa presadil tretí raz a okrem toho zaznamenal tri prihrávky. Prvý raz od 25. novembra sa v lige do brány Arsenalu postavil Aaron Ramsdale.

V nadstavenom čase úvodného dejstva však spravil veľkú chybu, ktorú na vyrovnanie využil Yoane Wissa. Útočník skóroval v každom z ostatných troch duelov, je to jeho najdlhšia séria. Celkovo má na konte sedem zásahov v PL, čím vyrovnal obe predošlé sezóny v drese Brentfordu.

Tretí raz po sebe sa ale presadil aj Kai Havertz, vrátil tak Arsenalu vedenie. Zaznamenal ôsmy gól v tejto sezóne PL a vyrovnal svoj najlepší zápis v najvyššej anglickej lige. Na oba zásahy asistoval obranca Ben White, to sa mu predtým nikdy nepodarilo.

Arsenal vyhral každý z doterajších ôsmich stretnutí PL v roku 2024 a to so skvelým skóre 33:4. Naďalej tak platí, že Brentford uspel na pôde Gunners iba raz v histórii. Zverenci trénera Artetu sa posunuli na prvé miesto tabuľky, kde majú o bod viac ako Liverpool a o dva než Manchester City. Tieto dva tímy čaká v nedeľu vzájomný súboj.

Aktuálna tabuľka Premier League.
Aktuálna tabuľka Premier League.Flashscore