Everton prekvapivo zdolal Liverpool, Fernandes spasil United. Dúbravka sa z bodov netešil

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Everton prekvapivo zdolal Liverpool, Fernandes spasil United. Dúbravka sa z bodov netešil
Everton vyhral Merseyside derby na domácej pôde prvý raz od roku 2010.
Everton vyhral Merseyside derby na domácej pôde prvý raz od roku 2010.AFP
Futbalisti Evertonu prekvapivo vyhrali v stredajšom zápase 29. kola anglickej Premier League proti Liverpoolu. Manchester United dvakrát prehrával, ale nakoniec zdolal Sheffield United. Crystal Palace porazil Newcastle.

Wolverhampton - Bournemouth 0:1

Antoine Semenyo otvoril skóre svojim ôsmym ligovým gólom v sezóne, k tomu pridal dve asistencie, takže prispel na desiaty zásah. Bournemouth neprehral posledných sedem zápasov, keď cez prestávku viedol. Hostia vyhrali napriek tomu, že dohrávali bez vylúčeného Kerkeza. VAR zrušil dva góly Wolverhamptonu.

Crystal Palace - Newcastle 2:0

Slovenský brankár Martin Dúbravka nastúpil v základnej zostave hostí, ale jeho mužstvo sa z výhry netešilo. Crystal Palace potvrdil, že sa nachádza v dobrej forme, keďže vyhral tretíkrát po sebe. Výborné obdobie potvrdil takisto útočník Jean-Philippe Mateta, strelil štyri góly v ostatných dvoch dueloch.

Francúz má na konte už jedenásť ligových zásahov. Z tohto pohľadu zažíva najlepšiu sezónu v Premier League a druhú najlepšiu v kariére. K tomu pridal tri góly v Ligovom pohári, takže v rámci všetkých súťaží vyrovnal ročník 2018/19 z dresu nemeckého Mainzu (14).

Everton - Liverpool 2:0

Everton sa v 244. Merseyside derby dostal do vedenia. Obranca Jarrad Branthwaite sa stal prvým hráčom tohto tímu, ktorý sa trafil do siete Liverpoolu od zásahu Graya z decembra 2021, takže ukončil 438-minútovú šnúru bez gólu. Bola to najdlhšia séria od rokov 1972 - 1976, keď neuspeli až v deviatich dueloch po sebe.

Hostia vyslali strelu na bránu až v 35. minúte. Dominic Calvert-Lewin zvýšil skóre tretím gólom z ostatných piatich zápasov. Nepresadil sa pritom ani raz v predošlých 23 vystúpeniach. Everton vyhrával o dva góly proti LFC prvý raz od októbra 2010, keď o konečnom výsledku 2:0 rozhodli Tim Cahill a Mikel Arteta.

Nemecký tréner Jürgen Klopp prvý raz prehral Merseyside derby, ktoré sa hralo v Goodison Parku. Everton strelil už 36 ligových gólov, v celej minulej sezóne ich bolo iba 34.

V stretnutiach proti LFC ukončil dvanásťzápasovú šnúru bez výhry na domácej pôde. Prvýkrát zdolal súpera z prvej päťky. Liverpool prehral s týmto súperom len druhý raz z posledných 26 duelov PL. Tím z Anfield Road má na druhom mieste tabuľky trojbodovú stratu na vedúci Arsenal. Tretí Manchester City má dva zápasy k dobru a je tretí.

Everton má na šestnástej priečke už osembodový náskok pred osemnástym Lutonom. Vyhral tretí z ostatných štyroch duelov. Ak by sa mu počítali aj pre trest odpočítané body, tak by bol so ziskom 41 na štrnástej pozícii. Brankár Pickford udržal jedenáste čisté konto, viac ich má iba Raya z Arsenalu.

Manchester United - Sheffield United 4:2

Skóre stretnutia prekvapivo otvoril obranca hostí Jayden Bogle. Jeho tri presné zásahy prišli proti Manchestru City, Chelsea a Manchestru United. Vyrovnal obranca Harry Maguire, ktorý sa presadil v druhom stretnutí po sebe. Zároveň to bol jeho štvrtý gól v sezóne, pričom rovnaký počet zaznamenal počas predošlých troch ročníkov.

Okrem iného to bol 1085. gól v tejto sezóne Premier League. To je nový rekord, odkedy má súťaž 20 účastníkov. V prvom polčase mali Red Devils vyššie držanie lopty (83 %) ako Sheffield United úspešných prihrávok (61). Hostí poslal druhý raz do vedenia piatym gólom v desiatom ligovom zápase Ben Brereton Diaz.

Manchester United inkasoval 50 alebo viac gólov v PL počas tretej sezóny po sebe. Pritom sa mu to stalo iba raz v predošlých 29 ročníkoch tejto súťaže. O ďalšie vyrovnanie a nakoniec aj rozhodnutie sa postaral dvojgólový Bruno Fernandes, skóroval v piatom stretnutí po sebe, dokopy sa za ten čas presadil až sedemkrát.

Portugalčan potom ešte prihral na štvrtý gól a vo všetkých súťažiach sa podpísal pod 25 gólov (15+10). Rasmus Højlund prelomil strelecký pôst trvajúci od 18. februára. Zaznamenal ôsmy ligový a štrnásty súťažný zásah. Sheffield inkasoval už 92 gólov, čo je najviac v histórii PL, odkedy sa hrá na 38 kôl.

Aktuálna tabuľka Premier League.
Aktuálna tabuľka Premier League.Flashscore