Highlighty víkendu: Gigant na dne, dojímavé príbehy z Holandska a rozpadnutá pevnosť United

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Highlighty víkendu: Gigant na dne, dojímavé príbehy z Holandska a rozpadnutá pevnosť United

Ajax spoznáva situáciu, v ktorej nikdy nebol a ani nechcel byť.
Ajax spoznáva situáciu, v ktorej nikdy nebol a ani nechcel byť.Profimedia/Flashscore
Futbalový víkend je pestrý a plný zaujímavých momentov. Tie najlepšie, najhoršie, najzaujímavejšie a najzvláštnejšie pre vás budú Flashscore Správy zhromaždovať v týždennej rubrike. Tentoraz sa trikrát pozrieme na holandskú Eredivisie. Zmapujeme aj talianskych strelcov-smoliarov a Kaneovu parádu.

Gól víkendu

Zápas Bayernu Mníchov proti Darmstadtu bol plný príbehov. Do brány sa po takmer roku vrátil Manuer Neuer, Bavori strelili všetkých osem gólov v druhom polčase a navyše padli tri červené karty. Všetkých však zatienil Harry Kane. Anglický kanonier si od kritikov často vypočul, že je "dorážač", ktorý všetky svoje góly strieľa z pokutového územia. Pravdou je, že kapitán anglickej reprezentácie má vycibrenú techniku, čo ukázal, keď prekonal brankára Marcela Schuhena presnou strelou z vlastnej polovice ihriska. Stručne povedané, úžasné.

Smoliar víkendu

Od osemgólovej kanonády a strelca Kanea sa presunieme k niekomu, koho pred bránou trápi obrovská smola. Útočník Juventusu Moise Kean strelil svoj posledný ligový gól v apríli proti Hellasu Verona. Keď ten istý súper zavítal v sobotu na Allianz Stadium, 23-ročný útočník dúfal, že prelomí šesťmesačné čakanie na gól. Jeho želanie sa mu takmer splnilo dvakrát, ale oba zásahy zrušil VAR. Prvý z nich bol pre zvláštny ofsajd... Jediným Keanovým zápisom do štatistík tak bola žltá karta.

Zo sociálnych sietí

Asi všetci poznáme človeka, pre ktorého futbal, presnejšie jeho obľúbený klub, znamená všetko na svete. Jeden takýto fanúšik je zdrojom dojemného príbehu z Holandska. Posledným želaním muža trpiaceho nevyliečiteľnou chorobou bolo ešte raz vidieť svoje milované Vitesse. Zápas proti Zwolle, v ktorom mužstvo z Arnhemu v závere zachránilo remízu 1:1, sledoval z nemocničnej postele v sprievode svojej rodiny.

Štatistika víkendu

Old Trafford je "Divadlo snov", ale zároveň aj nedobytná pevnosť. Aspoň to platilo, keď Manchester United viedol prísny Alex Ferguson. Legendárny Škót viedol "červených diablov" neuveriteľných 26 rokov a počas tohto obdobia poznal domácu ligovú prehru len tridsaťštyrikrát. To je rovnaký počet prehier v Premier League, ktoré United zaznamenali na Old Trafforde za posledných 10 rokov, odkedy ikonický tréner odišiel do dôchodku. Ešte horšie je, že 34. prehra prišla v manchesterskom derby proti úradujúcemu majstrovi City, ktorý súpera v červených dresoch prevýšil vo všetkých ohľadoch.

Príbeh víkendu

Keď kapitán Dušan Tadič v lete oznámil, že chce predčasne ukončiť zmluvu s Ajaxom z dôvodu nedostatku kvality v hráčskom kádri, mnohí to nechápali. Veď najslávnejší holandský klub na tom predsa nemôže byť tak zle, nie? Srbské ofenzívne eso sa však ukázalo ako prorok. Gigant z Amsterdamu je v totálnom rozklade, keď po prehre 2:5 s lídrom ligy PSV Eindhoven (ktorý mimochodom vedie Peter Bosz, ešte pred pár rokmi tréner Ajaxu) klesol na posledné miesto.

S piatimi bodmi a len jedným víťazstvom v ôsmich zápasoch. Za 123 rokov existencie to ešte nikdy nebolo také zlé. Športový riaditeľ Sven Mislintat, ktorý priviedol niekoľko nekvalitných posíl, a tréner Maurice Steijn už klub opustili. Nový kormidelník John van 't Schip bude mať plné ruky práce, aby zachránil katastrofálnu sezónu, a pravdepodobne nebude môcť siahnuť po pomoc do vychvaľovanej akadémie. Mladý B tím Jong Ajax je tiež na poslednom mieste v druhej lige...

Ajax je na úplnom spodku tabuľky Eredivisie.
Ajax je na úplnom spodku tabuľky Eredivisie.Flashscore

Fotografia víkendu

Po tretíkrát zostávame v Holandsku. Skúsený útočník Bas Dost sa gólom a asistenciou postaral o víťazstvo Nijmegenu nad AZ Alkmaar, no namiesto boja o body možno bojoval o život, keď v závere zápasu náhle skolaboval na ihrisku. Mnohým fanúšikom to pripomenie situáciu z majstrovstiev Európy, keď len rýchly zásah lekárskeho tímu a ohľaduplných spoluhráčov zachránil život stredopoliarovi Christianovi Eriksenovi. Našťastie aj Dostov príbeh mal dobrý koniec.

Šokovaní futbalisti dopriali zdravotníkom priestor na záchranu života.
Šokovaní futbalisti dopriali zdravotníkom priestor na záchranu života.Profimedia

Hráči Nijmegenu a AZ, hoci boli viditeľne šokovaní, vytvorili okolo útočníka kruh - rovnako ako v ten deň Dáni okolo svojho spoluhráča. Lekársky tím, obklopený podporou všetkých futbalistov, mohol svoju prácu vykonať na 100 % a o Dosta bolo postarané. Vysoký útočník ešte v ten istý večer poslal z nemocničného lôžka pozitívny odkaz. "Pomoc, ktorej sa mi dostalo na ihrisku, bola fantastická. Teraz som v nemocnici a cítim sa dobre," napísal prostredníctvom profilu Nijmegenu na sociálnej sieti X (predtým Twitter).