Highlighty víkendu: Xhakova rana, Kariusov trpký návrat a rozhodca verzus kamera

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Highlighty víkendu: Xhakova rana, Kariusov trpký návrat a rozhodca verzus kamera
Loris Karius nezabránil prehre Newcastlu.
Loris Karius nezabránil prehre Newcastlu.Profimedia/Flashscore
Tradičná rubrika Highlighty víkendu sa dnes zameria najmä na Nemecko a Anglicko. Pozrieme sa na jeden dlho očakávaný (ale neúspešný) návrat, úžasný zásah Granita Xhaku, čiernu sériu Chelsea, ale aj na jedno smolné zranenie v Španielsku.

Gól víkendu

Bayer Leverkusen, líder Bundesligy, súperov naďalej valcuje a po výhre nad Mainzom má pred Bayernom osembodový náskok. Prispel k tomu prvý gól Granita Xhaku v drese Werkself - švajčiarsky stredopoliar otvoril skóre nádherne technickou strelou. Potom trochu vystrašil trénera Xabiho Alonsa, keď naznačil, že sa pri strele zranil, ale ukázalo sa, že to bol žart a súčasť osláv.

Smoliar víkendu

Predčasné odstúpenie hráča zo zápasu pre zranenie? Nič nezvyčajné, žiaľ, stáva sa to často. Ale aby sa niečo také stalo rozhodcovi? Navyše asistentovi? Vec skoro nevídaná. Napriek tomu jej svedkami tí, ktorí sledovali zápas španielskej La Ligy medzi Betisom a Athleticom Bilbao (3:1).

Po góle Chimyho Ávilu sa asistentka Guadalupe Porras Ayusová vracala do stredu ihriska, ale do cesty sa jej postavila televízna kamera, do ktorej vletela hlavou. Musel to byť poriadny úder, pretože Ayusová skončila s krvavou ranou, bola ošetrená na ihrisku a následne prevezená do nemocnice. Zápas "domával" štvrtý rozhodca Néstor Holgueras Castellanos.

Španielska rozhodkyňa musela byť ošetrená.
Španielska rozhodkyňa musela byť ošetrená.Profimedia

Zo sociálnych sietí

Fulham zažil cez víkend veľkú slávu, keď gólom Alexa Iwobiho v siedmej minúte nadstaveného času porazil Manchester United. Bolo to skutočne historické víťazstvo, pričom Cottagers vykradli Old Trafford prvýkrát od roku 2003. Aj to patrične oslávili, čoho výsledkom bol najvtipnejší príspevok na sociálnych sieťach tohto víkendu. "Tak preto sa to tu volá Divadlo snov ," zavtipkoval admin profilu Fulhamu na sociálnej sieti X na účet fanúšikov United.

Štatistika víkendu

Fulham prerušil jednu dlhú sériu bez víťazstva, ďalší londýnsky klub čaká ďalej. A dokonca stanovil zahanbujúci rekord. Chelsea je totiž prvým tímom v histórii anglického futbalu, ktorý prehral šesť finále domáceho pohára za sebou (Ligový pohár alebo FA Cup). Od roku 2019 sa Blues trikrát dostali do finále FA Cupu a trikrát sa dostali do bitky o trofej z Carabao Cupu. Zakaždým však vyšli naprázdno, tak ako v nedeľu proti Liverpoolu.

Príbeh víkendu

Nick Pope je zranený, Martin Dúbravka je mimo hry pre chorobu, takže Newcastle musel proti Arsenalu siahnuť po tretej voľbe v bráne. Bolo to prvýkrát od 13. mája 2018, čo v Premier League chytal Loris Karius - brankár, ktorého kariéra nabrala strmý pád po niekoľkých chybách vo finále Ligy majstrov medzi Liverpoolom a Realom Madrid.

Tridsaťročný Nemec nešiel do zápasu práve rozchytaný - okrem toho, že Premier League neokúsil už takmer šesť rokov, naposledy chytal ligový zápas vo februári 2021 za Union Berlín proti Hoffenheimu. V súťažnom zápase za Newcastle stál v bráne len raz, a to vo februári minulého roka v Ligovom pohári pri prehre 0:2 s Manchestrom United.

Comeback mu príliš nevyšiel, obrana Magpies ho viackrát sklamala. Karius napokon čelil ôsmim strelám, z ktorých štyri skončili v sieti. Ťažko mohol zabrániť jasnej prehre 1:4. Napriek tomu je pozitívne, že aj po zdrvujúcej vlne posmechu a nenávisti, ktorej sa mu dostalo po osudnom finále Ligy majstrov, sa stále dokáže postaviť medzi tri žrde v súťažnom zápase.

Fotografia víkendu

Bayern Mníchov sa cez víkend zabral po dvoch ligových prehrách v rade a vďaka gólu v nadstavenom čase zdolal Lipsko 2:1. Nálada v bavorskom klube však nie je dobrá. Nemecký gigant zaostáva za Leverkusenom o osem bodov a kabína je rozdelená v otázke (ne)podpore trénera Tuchela. Ten už vopred vie, že si po sezóne bude baliť kufre. Fotografia, na ktorej sedí smutne a rezignovane pred lavičkou počas zápasu na jednom z týchto "kufrov", povie viac ako tisíc slov.

Thomas Tuchel vie, že jeho čas v Bayerne sa blíži ku koncu.
Thomas Tuchel vie, že jeho čas v Bayerne sa blíži ku koncu.AFP