Klopp zanechá na Anfield Road odkaz ako legenda, ktorá vrátila Liverpoolu zašlú slávu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Klopp zanechá na Anfield Road odkaz ako legenda, ktorá vrátila Liverpoolu zašlú slávu

Klopp na konci sezóny opustí Liverpool.
Klopp na konci sezóny opustí Liverpool.Profimedia
Keď sa nemecký kouč Jürgen Klopp (56) po sezóne rozlúči po necelých deviatich rokoch s futbalistami Liverpoolu, urobí tak už ako klubová legenda. Podarilo sa mu totiž vrátiť "Reds" do pozície vládcov anglického aj európskeho futbalu a vybudoval si trvalé puto s mestom a jeho obyvateľmi.

Šok a sklamanie na Merseyside, ktoré nasledovali po Nemcovom úplne nečakanom piatkovom oznámení, že odchádza, svedčia o premene, akú Liverpool nezažil od čias ikonického trénera Billa Shanklyho pred 50 rokmi. Klopp si fanúšikov získal predovšetkým svojím civilným vystupovaním.

V prvý deň svojho pôsobenia na Anfielde v októbri 2015 sa skromne označil ako "normal one", čo bolo v ostrom kontraste s bombastickým "special one" príchodom Josého Mourinha na post manažéra Chelsea pred 10 rokmi. Napriek tomu tento progresívny a inovatívny lodivod dosiahol mimoriadny úspech.

Ako jediný liverpoolsky tréner vyhral Premier League, Ligu majstrov, FA Cup, Ligový pohár, MS klubov a Community Shield. Pred príchodom do Anglicka dosiahol podobný úspech v Nemecku, kde odsunul Bayern Mníchov a s Borussiou Dortmund získal dva tituly v Bundeslige.

Napriek tomu málokto veril tomu, že sa Kloppovi podarí tento kúsok zopakovať po tom, čo jeden z najväčších svetových klubov strávil desaťročia v útlme. Liverpool preberal na 10. mieste ligovej tabuľky...

Trvalo nejaký čas, kým konzervatívne Anglicko prijalo jeho spôsoby. Po domácej remíze 2:2 s West Bromwichom v decembri 2015 si mnohí ťukali na čelo, keď zhromaždil hráčov na ihrisku a chytil sa s nimi za ruky, aby spoločne oslávili vyrovnávajúci gól v samom závere zápasu.

Jeho sila osobnosti, charizma a trénerské schopnosti však čoskoro začali zaujímať veľmi emotívnych fanúšikov. "Klopp je skvelý komunikátor, šoumen a vodca skupiny," povedal o ňom bývalý kapitán Liverpoolu Graeme Souness. "Do Liverpoolu sa skvelo hodí, pretože cíti emócie tohto miesta."

História klubu bola poznačená tragédiami rovnako ako triumfmi. Nešťastie na Hillsborough, pri ktorom v roku 1989 zahynulo 97 liverpoolských fanúšikov, zanechalo nezmazateľné jazvy. "Liverpool je nesmierne emotívny futbalový klub, so svojou históriou i tragédiami. Keď idete na Anfield a počujete 'You'll Never Walk Alone', cítite tú emóciu," opisoval Souness. Svojím spôsobom bolo príznačné, že cesta k sláve pod Kloppovým vedením nebola priamočiara.

Klopp sa stal ikonou mesta.
Klopp sa stal ikonou mesta.Profimedia

Pred úspechmi bolo na ceste veľa smútku. Prvé tri finále v Ligovom pohári, Európskej lige a Lige majstrov nemecký tréner prehral. V sezóne 2018/19 jeho klubový rekord 97 bodov stále nestačil na to, aby v Premier League porazil Manchester City Pepa Guardiolu.

V priebehu niekoľkých týždňov však Liverpool odpovedal víťazstvom nad Tottenhamom vo finále Ligy majstrov v Madride. Na ceste doň Klopp na Anfielde odtrénoval pravdepodobne svoj najlepší zápas v európskom pohári v kariére, keď napriek prehre 0:3 v prvom zápase pokoril Barcelonu Lionela Messiho 4:0.

Tri desaťročia trvajúce čakanie na zisk ligového titulu sa skončilo v roku 2020. Namiesto bombastickej šou pred plnými tribúnami však hráči s miernou pachuťou zdvihli trofej pre víťaza Premier League na prázdnom Anfielde pre obmedzenia spôsobené koronavírusom. Covidové obdobie bolo pre Kloppa obzvlášť ťažké. Pre cestovné obmedzenia sa totiž nemohol zúčastniť pohrebu svojej mamy.

V roku 2022 Liverpool vyhral Ligový pohár a FA Cup a útočil na skompletizovanie kvarteta trofejí. Ligu však opäť ovládlo City (o jediný bod) a vo finále Ligy majstrov zvíťazil Real Madrid 1:0.

Fámy o Kloppovej budúcnosti sa šírili počas nepodareného ročníka 2022/23, keď sa Liverpool prepadol na piate miesto v Premier League, ale najnovšia správa skutočne prekvapila. Nemecký tréner priznal, že mu došla energia.

S päťbodovým náskokom Liverpoolu na čele tabuľky je však odhodlaný odísť na vrchole, a to prvým triumfom v domácej súťaži pred zaplnenými tribúnami. "Poďme z toho urobiť výhodu. To by bolo naozaj skvelé. Vyžmýkajme z tejto sezóny všetko a vytvorme si ďalšie pekné spomienky, až sa budeme v budúcnosti obzerať," uviedol.