Liverpool zdolal Fulham, Everton zvládol dôležitý súboj o záchranu. Úspešne aj Villans

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Liverpool zdolal Fulham, Everton zvládol dôležitý súboj o záchranu. Úspešne aj Villans
Aktualizované
Everton vyhral jeden z najdôležitejších zápasov v sezóne.
Everton vyhral jeden z najdôležitejších zápasov v sezóne.Profimedia
Futbalisti Evertonu vyhrali v nedeľnom zápase 34. kola anglickej Premier League proti Nottinghamu a zvládli tak dôležitý súboj o boji o záchranu. Aston Villa otočila výsledok a zdolala Bournemouth, zatiaľ čo West Ham inkasoval päť gólov od Crystal Palace.

Everton - Nottingham 2:0

V dôležitom zápase o záchranu sa proti sebe postavili z pohľadu štatistík dva zaujímavé tímy, keďže od štartu minulej sezóny má Everton v domácom prostredí najmenej výhier, strelených gólov a získaných bodov, zatiaľ čo Nottingham má rovnakú bilanciu vonku. Do úvahy sa brali mužstvá, ktoré sú súčasťou PL oba roky.

Zaujímavosťou je, že Everton neinkasoval počas prvého polčasu v 21 zápasoch tejto sezóny Premier League, lepšie sú na tom iba Arsenal a Aston Villa (22). Toffees vyhrali len druhý z posledných 16 ligových zápasov a v tabuľke majú  päťbodový náskok od zóny zostupu, zatiaľ čo Nottingham je na sedemnástej priečke iba bod nad Lutonom.

Skóre otvoril skúsený defenzívny stredopoliar Idrissa Gueye, ktorý na Goodison Parku strelil gól po takmer siedmich rokoch, bol to jeho druhý zásah v tejto sezóne. Od začiatku marca pritom nastúpil iba druhý raz. Poistku pridal vo svojom 200. zápase v PL Dwight McNeil.

Abdoulaye Doucouré zaknihoval premiérovú asistenciu v ročníku. Brankár Jordan Pickford udržal prvé čisté konto od 30. januára, celkovo desiate v sezóne. Lepšie je na tom iba Raya (13). Angličan oproti Španielovi predviedol o 61 zákrokov viac a zároveň inkasoval o 27 gólov viac.

V nadstavenom čase sa zranil Beto, ktorý po zrážke hláv ostal nehybne ležať a počas dlhého ošetrenia sa momentu nevenovali ani televízne kamery. Ihrisko opustil na nosidlách s pozitívnym gestom pre fanúšikov.

Aston Villa - Bournemouth 3:1

Dominic Solanke poslal z pokutového kopu hostí do vedenia, presadil sa osemnásty raz v tejto sezóne PL, čím ďalej zlepšuje klubový rekord Bournemouthu. Dokopy prispel na 21 gólov v PL, rekord drží Callum Wilson z ročníka 2018/19, keď bol pri 24 zásahoch.

Aston Villa však dokázala skóre otočiť. Morgan Rogers druhým gólom v PL vyrovnal a Moussa Diaby sa k nemu pridal. Bol to jeho šiesty gól v tejto sezóne PL, na konte má aj sedem asistencií. Leon Bailey strelil deviaty ligový gól, k tomu pridal osem asistencií. Vo všetkých súťažiach má bilanciu 14+13.

Hneď dve asistencie si pripísal útočník Ollie Watkins, ten pokračuje vo fantastickej forme. V PL sa priamo podieľal na 31 góloch (19+12), v rámci všetkých súťaží má na konte 26 gólov a 12 asistencií. Ešte jeden zásah potrebuje na to, aby sa stal tretím hráčom s 20+ gólmi a 10+ asistenciami počas sezóny PL, keď sa hralo 38 zápasov.

Pred ním to dokázali iba Frank Lampard (2009/10) a Harry Kane (2020/21). Villans majú na štvrtom mieste 66 bodov, čo je o šesť viac ako získal piaty Tottenham, ale ten má dva zápasy k dobru.

Crystal Palace - West Ham 5:2

Londýnsky tím vstúpil do zápasu fantasticky a po 20 minútach vyhrával 3:0, čo je najrýchlejšie takto vysoké vedenie Crystal Palace v histórii Premier League. Navyše po 31 minútach bol výsledok už 4:0. Hosťujúci tréner Moyes vo svojom 693. zápase v PL niečo také ešte nikdy nezažil.

Keď naposledy orli strelili štyri góly v jednom polčase PL, tak počas apríla 2023 zdolali práve West Ham a to sa zopakovalo. Dvakrát sa presadil útočník Jean-Philippe Mateta, čo sa mu v PL ešte nikdy nepodarilo. Na konte má už deväť ligových gólov, naposledy ich dal v jednom ročníku viac ešte v drese Mainzu (14, 2018/19).

Eberechi Eze a Michael Olise mali zhodnú bilanciu jedného gólu a tiež asistencie. Crystal Palace strelilo päť gólov v PL iba piaty raz v histórii, pričom ani raz nedali hráči tohto tímu šesť. O jediný presný zásah West Hamu sa postaral Michail Antonio a vyrovnal svojich päť zásahov z minulého ročníka PL.

Fulham - Liverpool 1:3

Aj José Mourinho sledoval z tribúny, ako Trent Alexander-Arnold strelil šiesty gól z priameho kopu za Liverpool v Premier League. Viac ich majú na konte iba Jamie Redknapp (8) a Steven Gerrard (7). Timothy Castagne však prvým gólom za Fulham vyrovnal. The Reds síce udržali čisté konto iba raz z ostatných 12 duelov PL, ale vyhrali.

Ryan Gravenberch totiž vsietil prvý gól v PL a celkovo štvrtý v sezóne. Následne svoj jubilejný 100. presný zásah v anglických súťažiach Diogo Jota. Prvýkrát od novembra 2014 sa stalo, aby v jednom stretnutí PL na jeden gól prispeli zásahom aj asistenciou hráči pod 21 rokov (Gravenberch, Elliott - Sterling, Can).

Liverpool má na konte 74 bodov, čo je rovnaký počet ako získal aj prvý Arsenal, ale má horšie skóre. Tretí Manchester City síce stráca bod, no má jedno stretnutie k dobru. Zverenci trénera Kloppa strelili gól už v 20 zápasoch vonku po sebe, čo je najvyššie číslo za posledných 69 rokov.

Aktuálna tabuľka Premier League.
Aktuálna tabuľka Premier League.Flashscore