Mal platiť alebo nie? Gól Součka rozvášnil celé Anglicko, systém VAR bol v koncoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Mal platiť alebo nie? Gól Součka rozvášnil celé Anglicko, systém VAR bol v koncoch

Finále celej situácie: Souček trafil odkrytú bránu.
Finále celej situácie: Souček trafil odkrytú bránu.Profimedia
Majstrovské plány futbalistov Arsenalu dostali nečakanú trhlinu. "Kanonieri" doma prvýkrát od roku 2015 prehrali derby s West Hamom (0:2) a vrie v nich nečakané sklamanie aj zlosť. Pre zahodené šance, ale aj prvý inkasovaný gól od Tomáša Součka (28). VAR dlho riešil, či pri akcii lopta neopustila hraciu plochu, avšak keďže sa nepodarilo nájsť preukázateľný záber, gól platil.

Hostia potom doviedli po skvelom tímovom výkone zápas k trojbodovému zisku a v polovici Premier League sú na historickom maxime (33 bodov). Spomínaný zásah českého reprezentanta rozvášnil celé Anglicko, oslavuje aj Manchester City a Liverpool, konkurenti Arsenalu v boji o majstrovský titul.

Šťastný bol pochopiteľne po výhre "Hammers" manažér David Moyes. Ten totiž na pôde mestského rivala vyhral prvýkrát v kariére. Aby sa mohol premiérovo radovať, potreboval súdržný výkon svojho mužstva a takisto kúsok šťastia. To všetko nastalo - po 18 porážkach a štyroch remízach mohol Moyes oslavovať tri body.

Arsenale ale zavládlo rozčarovanie. Kouč Mikel Arteta, ktorý stále nezabudol na kontroverznú prehru v Newcastli z minulého mesiaca, videl, ako jeho tím inkasoval úvodný gól od Tomáša Součka po situácii, ktorú nedokázal rozlúštiť ani systém VAR. V 13. minúte si totiž video expert Craig Pawson v Stockley Parku nemohol byť stopercentne istý, či Jarrod Bowen udržal loptu v hre predtým, ako pripravil českému reprezentantovi šancu na skórovanie.

Aj druhý úder musel Arsenal tiež bolieť. Gól mu navyše dal jeho bývalý hráč. Nechytateľne sa trafil obranca Konstantinos Mavropanos, ktorý za "Gunners" odohral len pár zápasov a sťahoval sa k londýnskemu súperovi.

Arteta sa po záverečnom hvizde snažil zachovať dekórum, keď tvrdil, že situáciu pri prvom góle poriadne nemohol preskúmať. "Nevidel som ju, ale experti hovoria, že situácia nebola preukázateľná, či lopta opustila ihrisko. Je škoda, že s technológiou, ktorú máme, nemôžeme jasne rozhodnúť," mrzelo ho.

Potom ešte športovo pogratuloval súperovi k výhre. "Blahoželám West Hamu, ale tiež chválim svojich hráčov. Keď sa pozriete na to, koľko sme mali šancí a ako sme dominovali v hre, je pre mňa výsledok pochopiteľne sklamaním. V pokutových územiach bol ale West Ham lepší," uznal.

Už cez polčas stretnutia sa k problematickej situácii pri prvom góle vyjadril legendárny útočník Arsenalu Thierry Henry. Ako riešenie navrhoval použiť viac kamier, a to vrátane tých, ktoré by poskytli zábery z vtáčej perspektívy. "Arsenal na toto doplatil už druhýkrát v sezóne," narážal na podobný problém v dueli proti Newcastlu. "Ak chceme pomôcť rozhodcom, ak chceme vedieť, že je lopta mimo ihriska, musíme byť nad loptou. To je jediný spôsob, ako všetko odhaliť," mal jasno.

Pravdou je, že zábery z dostupných kamier naozaj neboli preukázateľné. "Sme v roku 2023, blíži sa rok 2024 a stále nemáme kameru, ktorá je hore. K problematickým situáciám, keď neviete, či je lopta vonku, dochádza až príliš často," citoval Henryho denník The Sun.

Bývalý rozhodca z Premier League Mark Clattenburg trval na tom, že gól musel platiť, pretože sa nepodarilo dokázať, že lopta opustila ihrisko. "Nemohlo padnúť žiadne iné rozhodnutie. Nikto si nemohol byť stopercentne istý tým, že bola lopta mimo hry. Musí byť celá jasne mimo ihriska, tu sme nemali žiadny presvedčivý dôkaz," vysvetlil.