Manchester City porazil Chelsea, Brighton krôčik od Európskej ligy. West Ham sa zachránil

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Manchester City porazil Chelsea, Brighton krôčik od Európskej ligy. West Ham sa zachránil
Aktualizované
Ferguson (vľavo) nasmeroval Brighton do pohárovej Európy.
Ferguson (vľavo) nasmeroval Brighton do pohárovej Európy.
Profimedia
Futbalisti West Hamu vyhrali v zápase 37. kola anglickej Premier League proti Leedsu a zabezpečili si záchranu. Brighton zdolal Southampton, takže je šiesty a má veľkú šancu zahrať si Európsku ligu. Na definitívu potrebuje získať jeden bod. Manchester City už s istotou majstrovského titulu pretočil zostavu, porazil Chelsea.

West Ham United - Leeds United 3:1 (1:1)

Góly: 32. Rice, 72. Bowen, 90+4. Lanzini - 17. Rodrigo

Leeds nutne potreboval bodovať, pretože sa ho výrazne týka boj o záchranu. Na pôde favorita začal dobre. Dlhý aut McKennieho si v šestnástke našiel Rodrigo, ktorý krásnym volejom zo skrumáže tiel ľavačkou poslal svoj tím do vedenia.

Souček mal na nohe vyrovnanie, zblízka doslova trafil gólmana Roblesa. Čo sa nepodarilo českému záložníkovi, napravil jeho kolega Declan Rice. Kapitán West Hamu nepokrytý na rohu päťky ťažil z presného centru Bowena.

Robles vychytal Součka aj po hodine hry, kedy vytesnil prudkú hlavičku. "Hammers" sa druhého gólu dočkali. Ings pekne vysunul za obranu Jarroda Bowena a ten krížne mieril presne.

Vyrovnať ešte mohol Summerville. Obišiel aj Fabianskeho, toho pri zakončení zastúpil Emerson. Poistku tak v nadstavenom čase pridal Manuel Lanzini.

West Ham si po výhre definitívne zabezpečil záchranu v Premier League a teraz sa môže sústrediť už na finále Konferenčnej ligy, v ktorom ho 7. júna čaká Fiorentina.

Leeds ostáva na osemnástej priečke s dvojbodovou stratou na Everton. O týždeň v poslednom kole musí poraziť Tottenham a dúfať, že "Toffees" zakopnú.

Štatistický pohľad na zápas.
Flashscore

Brighton & Hove Albion - Southampton 3:1 (2:0)

Góly: 29., 40. Ferguson, 69. Gross - 58. Elyounoussi

Na južnom pobreží Anglicka sa domáci chceli priblížiť k Európskej lige. Začali zahodenou šancou Mitomu, na druhej strane spred prázdnej časti brány trestuhodne minul Alcaraz. Spomínaný japonský futbalista neuspel ani druhý raz, pretože prekonaného McCarthyho zachránila žrď.

Prišli teda chvíle mladého útočníka Evana Fergusona. Najskôr prestrelil brankára pravačkou a následne mu na biely bod predložil prihrávku Mitoma, írsky zakončovateľ sa nepomýlil.

Nádej dal Southamptonu v 58. minúte Mohamed Elyounoussi a keď zakrátko Ward-Prowse takisto dostal loptu do siete, zdalo sa, že z toho bude nový zápas, lenže druhý gól pre tesný ofsajd neplatil. Tretíkrát sa domáci mohli tešiť po zakončení, ktoré poslal Pascal Gross.

Brighton má na šiestom mieste tabuľky o tri body viac ako siedma Aston Villa, pritom odohral len 36 stretnutí, takže bod ho delí od definitívneho zaistenia si účasti v novej sezóne Európskej ligy. Southampton už dlhšie vie, že skončí posledný a vypadne.

Štatistický pohľad na zápas.
Flashscore

Manchester City - Chelsea 1:0 (1:0)

Gól: 12. Álvarez

Domáci tréner Pep Guardiola obmenil základnú zostavu, keďže po sobotnej prehre Arsenalu už má Manchester City istý titul a v nohách semifinále Ligy majstrov proti Realu Madrid.

Šancu dostal aj mladý Palmer, ktorý v 12. minúte prihral do šestnástky, aby Julian Álvarez otvoril skóre. Gallagher mohol vyrovnať, trafil žrď. Do nej mieril takisto hlavičkou po priamom kope Phillips.

Sterling po kolmici za obranu prestrelil Ortegu, v poslednej chvíli z čiary odkopol loptu do bezpečia Stones. Álvarez sa presadil aj druhýkrát, lenže VAR odhalil, že zahral rukou. Preto tento zásah nemohol platiť.

"Citizens" tak ešte vylepšili svoj bodový zisk na čele Premier League. Chelsea po ďalšej prehre ostáva dvanásta. Posunúť sa môže maximálne na jedenástu priečku, takže ročník ukončí s katastrofálnym umiestnením, čo však bolo jasné už dlhšie.

Štatistický pohľad na zápas.
Flashscore
Aktuálna tabuľka Premier League.
Flashscore