Manchester je modrý. Foden režíroval víťazstvo City, United prišli o skvostnú sériu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Manchester je modrý. Foden režíroval víťazstvo City, United prišli o skvostnú sériu
Foden bol hlavnou hviezdou manchesterského derby.
Foden bol hlavnou hviezdou manchesterského derby.Profimedia
Futbalisti Manchestru City triumfovali v nedeľnom mestskom ligovom derby nad United 3:1. Dvoma gólmi o tom rozhodol krídelník Phil Foden (23). Úradujúci majster figuruje po 27. kole Premier League v tabuľke na druhom mieste o jeden bod za Liverpoolom. Manchester United je na šiestej pozícii.

Manchester City - Manchester United 3:1

Gólový film 192. manchesterského derby otvoril krásnou strelou z diaľky Marcus Rashford a zaznamenal svoj šiesty gól v stretnutiach proti mestskému rivalovi. Zároveň to bol jeho 30. presný zásah proti ostatným tímom z veľkej šestky. Každému z piatich celkov dal zhodne po šesť gólov.

V derby o Manchester sú v drese United lepší už iba Rooney (8) a Cantona (7). Asistenciu si pripísal Bruno Fernandes, bola už jeho 39. v Premier League, čím o jednu prekonal Pogbu. Manchester City inkasoval ako prvý už desiaty raz v sezóne, pričom počas celého predošlého ročníka sa mu to stalo iba v siedmich prípadoch.

Zverenci trénera Guardiolu vyslali za úvodných 45 minút až 18 striel, ale vyšli naprázdno. Vrcholom bol Haaland, ktorý zvnútra päťky vo výskoku netrafil prázdnu bránu. Pri tejto šanci bolo xG až 0,89, pričom zásah Rashforda mal xG iba 0,03.

Spomínaných 18 streleckých pokusov je najviac v Premier League od sezóny 2003/04. Rovnaký počet zaznamenal len jeden tím. Práve United v marci 2009 proti Fulhamu. Počas aktuálneho ročníka sa dvanásty raz stalo, aby City prehrávalo. Pod Guardiolom bola v tomto smere ich najhoršia sezóna 2019/20 (13), keď naposledy nezískalo titul.

Počas druhého polčasu si však Cityzens napravili chuť a skóre otočili. Hrdinom sa stal dvojgólový Phil Foden. Najskôr krásnou ranou z diaľky nedal inak výbornému Onanovi šancu, potom ho prekonal aj zblízka. Za City strelil už 78 gólov, o jeden prekonal Davida Silvu. Zažíva najlepšiu sezónu, keďže dokopy sa presadil sedemnásťkrát.

Manchester City doma skóroval 55. raz v rade a vyrovnal klubový rekord. Definitívu dal domácim v nadstavení Erling Haaland. Nór má na čele tabuľky strelcov 18 gólov. V manchesterských derby sa presadil šiesty raz. Dve asistencie si pripísal stredopoliar Rodri. 

Foden aj Haaland zaznamenali od začiatku minulej sezóny proti United zhodne po šesť gólov. Pred nimi je v histórii z pohľadu modrej časti mesta iba Sergio Aguero (8).

Diabli prehrali trikrát po sebe v derby na pôde súpera, čo sa im stalo naposledy v roku 1955. City neprehrali doma od novembra 2022 (31-5-0). Navyše prišli o neskutočnú sériu, pretože prvýkrát po 144 zápasoch prehrali zápas, v ktorom po polčase viedli.

Burnley - Bournemouth 0:2

Burnley síce držalo loptu 75 percent času a vyslalo raz toľko striel ako jeho súper, ale nestrelilo ani gól a prehralo. Len za prvý polčas domáci zakončili 13-krát, pričom v ostatných štyroch dueloch sa im to podarilo dokopy 14-krát. Bournemouth zdolal tohto súpera aj druhý raz v sezóne, čo sa mu v minulosti nikdy nepodarilo.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

O úvodný a nakoniec víťazný gól zápasu sa postaral Justin Kluivert. Jeho posledné tri zásahy boli v stretnutiach otváracie. Burnley prehralo už jedenásty zo štrnástich domácich duelov tohto ročníka. Nik iný nezískal toľko málo bodov na vlastnom štadióne (5).

Aktuálna tabuľka Premier League.
Aktuálna tabuľka Premier League.Flashscore