Neprestúpil som k Saudom pre peniaze, bráni sa kritike Veiga. V Al-Ahli chce rásť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Neprestúpil som k Saudom pre peniaze, bráni sa kritike Veiga. V Al-Ahli chce rásť

Gabri Veiga (vľavo) čaká na svoj prvý gól alebo asistenciu v Al Ahli.
Gabri Veiga (vľavo) čaká na svoj prvý gól alebo asistenciu v Al Ahli.Profimedia
Keď toto leto zamieril do Saudskej Arábie, spustil poplach. "Hanba," uľavil si Toni Kroos (33) pod tweetom novinára Fabrizia Romana, ktorý oznámil prestup Gabriho Veigu (21) do Al-Ahli. O španielsky talent, ktorý v tom čase patril Celte Vigo, totiž stáli veľkokluby na čele s Barcelonou, Realom Madrid, Liverpoolom či Neapolom. Futbalová verejnosť mladíka "obvinila", že mieri za peniazmi, on sa teraz bráni.

Pre mnohých to bol veľký šok. Prestupy do Saudskej Arábie sa totiž týkali skôr hráčov v pokročilom futbalovom veku. V drvivej väčšine išlo o hviezdnych tridsiatnikov, ktorých lákal saudský projekt.

Mladý hráč, akým je španielsky stredopoliar, ktorý v poslednom ročníku La Ligy odohral 36 zápasov, strelil 11 gólov, pričom na ďalšie štyri asistoval, sa dovtedy na východ neodvážil. Chvíľu to navyše vyzeralo, že Veigu nakoniec získa Neapol, ktorý bol pripravený aktivovať predajnú klauzulu vo výške 40 miliónov eur.

Rokovania nakoniec stroskotali a Španiel si ako náhradnú možnosť vybral Al-Ahli, kde sa stal spoluhráčom brankára Edouarda Mendyho, stredopoliara Francka Kessiého, útočníka Roberta Firmina či krídelníka Riyad Mahrez. Klub od leta vedie tréner Mathias Jaissle, ktorý predtým pôsobil v Salzburgu. Práve Jaissle mal byť kľúčovým faktorom pri presviedčaní reprezentanta do 21 rokov, že ide o dobrý krok.

"Bola to najlepšia možnosť. Rozvíjať sa ako hráč pod mladým trénerom, byť v tíme plnom hviezd a v neustále sa rozvíjajúcej lige," obhajuje Veiga svoj prestup s odstupom času. Na svojej novej adrese zarobí počas troch rokov 30 miliónov eur.

"Je to zmluva, ktorá zmení život nielen Gabrimu, ale aj jeho rodine. Netreba zabúdať, že ponúka príležitosť aj pre jeho blízkych," obhajoval letný prestup mladíka tréner Celty Rafa Benítez.

Samotný hráč však po necelých siedmich týždňoch v novom klube tvrdí, že financie neboli hlavným dôvodom prestupu na Blízky východ. "Neprestúpil som k Saudom len pre peniaze," bráni sa Veiga.

Herne to však z jeho strany zatiaľ nebolo ono. Aspoň čo sa týka čísel - v novom pôsobisku odohral zatiaľ päť ligových zápasov bez gólu či asistencie. Španiel si za svojím rozhodnutím stojí: "Na svoje rozhodnutie som stopercentne hrdý," vraví.

Program Saudi Professional League