Peniaze Saudov nie sú všetko. Bude Newcastle predávať svoje najväčšie hviezdy?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Peniaze Saudov nie sú všetko. Bude Newcastle predávať svoje najväčšie hviezdy?

Newcastle zverejnil svoje finančné účty za minulú sezónu.
Newcastle zverejnil svoje finančné účty za minulú sezónu. Profimedia
Podpora Newcastlu zo strany saudského štátneho investičného fondu neznamená, že klub nebude musieť predať niektorých svojich najlepších hráčov, priznal výkonný riaditeľ po vykázaní straty 73 miliónov libier za sezónu 2022/23.

"Magpies" sa značne zlepšili od prevzatia saudským verejným investičným fondom v októbri 2021, keď sa v tabuľke Premier League nachádzali na 19. mieste. V minulej sezóne skončili na štvrtom mieste a prvýkrát po 20 rokoch sa vrátili do Ligy majstrov. Dostali sa aj do finále Ligového pohára, v ktorom však prehrali s Manchestrom United.

V letnom prestupovom období neboli takí aktívni, ako sa očakávalo. V tejto sezóne aktuálne doplácajú na krízu spôsobenú zraneniami, ktorá tím Eddieho Howea necháva na kolenách. Po sérii siedmich prehier v deviatich zápasoch vypadli "straky" z Európy a v tabuľke Premier League klesli na deviate miesto.

Možnosť Newcastlu míňať na prestupovom trhu však limitujú obmedzenia finančnej fair play (FFP). Peňažné údaje za minulú sezónu ukázali nárast obratu o 70 miliónov libier - na 250 miliónov libier.

Výkonný riaditeľ Darren Eales sa vyjadril, že klub stále výrazne zaostáva za svojimi súpermi v boji o umiestnenie v prvej šestke Premier League. "Aby som to uviedol na pravú mieru, chceme byť klubom v prvej šestke a posledné dostupné účty Tottenhamu ukazujú, že jeho celkové príjmy boli 440 miliónov libier. My sme na 250 miliónoch, takže aj do dolnej časti prvej šestky je ešte veľký krok," povedal novinárom a dodal:

"Videli sme tiež, že Manchester City má vo svojej poslednej účtovnej závierke príjmy vo výške 710 miliónov libier. Je pred nami ešte dlhá cesta, aby sme tieto príjmy zvýšili."

Od prevzatia klubu sa na hráčov minulo viac ako 400 miliónov libier, ale ďalšie investície by mohli závisieť od predaja kľúčového majetku, aby sa uvoľnili finančné prostriedky s ohľadom na FFP, ktorá obmedzuje straty, ktoré môžu kluby dosiahnuť. Sven Botman, Bruno Guimaraes a Alexander Isak sa spomínajú ako potenciálne ciele pre iné kluby.

"Každé rozhodnutie, ktoré urobíme, bude vždy v kontexte strednodobého až dlhodobého prínosu pre klub. Je ťažké hovoriť konkrétne o určitých menách, ale môžem povedať, že ak sa chceme dostať tam, kam chceme, občas je potrebné vymeniť hráčov," priznal Eales.

Postavenie Newcastlu v tabuľke Premier League.
Postavenie Newcastlu v tabuľke Premier League.Flashscore

Zlá forma Newcastlu upriamila pozornosť na budúcnosť manažéra Howea. Výkonný riaditeľ však spustil vášnivú obhajobu Angličana, ktorý v prvej sezóne svojho pôsobenia vyviedol klub zo zóny zostupu a v minulej sezóne sa kvalifikoval do Ligy majstrov pred Liverpool, Tottenham či Chelsea.

"Niet pochýb o tom, že sme na ihrisku zaznamenali skutočný pokrok a Eddie je jeho obrovskou, neoddeliteľnou súčasťou. Dúfame, že s nami bude ešte veľa rokov," uviedol Eales.