Prekvapenia víkendu podľa dát: Zvládnu Aston Villa, Liberec a Frankfurt svoje kľúčové bitky?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: Zvládnu Aston Villa, Liberec a Frankfurt svoje kľúčové bitky?
V prvom vzájomnom zápase sezóny sa zrodila remíza 2:2.
V prvom vzájomnom zápase sezóny sa zrodila remíza 2:2.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Aston Villa - Bournemouth, nedeľa 16:00

Predpoveď, že práve vo Villa Parku by tento víkend mohla prísť strata favorizovaného domáceho tímu, sa na prvý pohľad môže zdať príliš odvážna. Zverenci Unaia Emeryho budú mať obrovskú motiváciu uhájiť štvrté miesto, ktoré zaručuje priamy postup do Ligy majstrov, pred dotierajúcimi sa Spurs, ktorí majú síce trojbodovú stratu, ale zápas k dobru a dvojtýždňovú prestávku z dôvodu odloženého zápasu s Manchestrom City. To sa v Premier League často nestáva.

Aston Villa a jej počínanie v tomto kalendárnom roku je však žiarivým príkladom toho, ako môže strata čo i len jedného kľúčového hráča narušiť fungovanie celého tímu. Zranenie kolena ukončilo sezónu francúzskeho defenzívneho stredopoliara Boubacara Kamaru v prvej polovici februára.

Dovtedy sa mužstvo pohybovalo na úrovni 1,49 povolených očakávaných gólov, čo bol v ligovom porovnaní priemer. V deviatich zápasoch bez Kamaru však mužstvo pustilo súpera do šancí v pomere 1,97 xG, a to je tretí najhorší výsledok v súťaži v tomto období (naopak, Bournemouth je tretí najlepší za Arsenalom a Manchestrom City s 1,18 xG).

Villa odvtedy inkasovala 17 gólov, čo je rovnaký počet ako Luton a tiež Brentford, tím sužovaný nekonečnou sériou zranení svojich defenzívnych opôr. Horšie sú na tom už len hráči Sheffieldu United, ktorí lovili loptu zo siete 21-krát. Zranenie Kamaru samozrejme nie je jediným dôvodom slabej defenzívy, ale určite jedným z najvýznamnejších.

Mužstvo má problémy najmä s kontrolou stredu poľa, kde bez svojho štítového stredopoliara vyhráva len 44 % súbojov o odrazené lopty. V tomto ukazovateli je na chvoste štatistík Premier League, zhruba po boku Sheffieldu United, Nottinghamu, West Hamu a najnovšie aj Manchestru United. Proti Bournemouthu im určite nepomôže, že Brazílčan Douglas Luiz, ďalšia kľúčová postava Emeryho stredu poľa, si odpykáva kartový trest.

Na druhej strane hostia už dlhé mesiace patria medzi najlepšie brániace tímy v Premier League a opäť sa môžu spoľahnúť na služby uzdraveného stopéra Marcosa Senesiho, ktorý v prvom zápase po návrate zariadil remízu Cherries proti United dvoma gólovými asistenciami. A útočník Dominic Solanke? Počas celej sezóny podáva stabilne skvelé výkony a bude opäť veľkou hrozbou.

Liberec - Hradec Králové, nedeľa 15:00

Do konca základnej časti FORTUNA:LIGY zostávajú posledné dve kolá a boj o postup do šesťčlennej skupiny o titul sľubuje v apríli veľmi atraktívne momenty. Tímy medzi piatym a desiatym miestom delí len päť bodov a Mladá Boleslav aj Slovácko nie sú práve v oslnivej forme. Naopak, v dobrej hernej pohode je deviaty Hradec Králové, ktorý nastúpi proti siedmemu Libercu.

Hradec nielenže zbiera body v jarnej časti ligy, ale jeho postupu tabuľkou zodpovedá aj predvádzaná hra. Podľa metriky očakávaných bodov, ktorá zohľadňuje kvalitu vytvorených a povolených gólových príležitostí, mali Východočesi v tomto období nazbierať piaty najvyšší počet bodov. Lepšie sú na tom len obvyklé ťažké váhy v podobe Slavie, Sparty, Plzne a tiež Baníka Ostrava.

Zásluhu na zlepšených výkonoch má nielen nový tréner David Horejš, pod ktorého vedením mužstvo zo šiestich zápasov prehralo iba jeden so Spartou a získalo celkovo 13 bodov, ale aj Ladislav Krejčí. Bývalý reprezentant opäť našiel chuť do hry a patrí k najlepším wingbekom v súťaži. Absolútnym zjavením sú suverénne výkony iba 19-ročného stopéra Karla Spáčila, ktorý ešte pred rokom a pol hrával v nižšej súťaži na Hanej. 

Po príchode ambiciózneho majiteľa Ondreja Kaniu panuje dobrá nálada aj v tábore domácich, ktorí budú pre Hradec určite nepríjemným súperom aj z hľadiska aktuálnej výkonnosti. Minimálne deľba bodov by však nebola prekvapením.

Frankfurt - Augsburg, piatok 20:30

Piatkový zápas bude pre oba tímy priamym súbojom o šiestu priečku zaručujúcu postup do kvalifikácie o Európsku konferenčnú ligu. Túto pozíciu momentálne okupuje Frankfurt, no Augsburg sa v prípade víťazstva na svojho súpera bodovo dotiahne. Tréner hostí Jess Thorup sa môže inšpirovať prvým vzájomným stretnutím. Augsburg v tomto dueli začiatkom decembra dominoval po výsledku 2:1, viditeľne kontroloval hru a vytváral si lepšie strelecké pozície.

Hoci jeho maródka momentálne obsahuje sedem mien, vo väčšine prípadov ide o absencie, ktoré sa dajú celkom dobre nahradiť. Frankfurtu bude naopak chýbať kľúčový stopér Tuta pre kartový trest a ďalší dôležitý článok defenzívy Ellyes Skhiri hlási problémy s lýtkom. Ak nenastúpi, bude to pre tím už druhé výrazné oslabenie na kľúčovom poste.

Z hľadiska herného štýlu a väčšiny dátových ukazovateľov ide o dve veľmi vyrovnané mužstvá. Cesta k prípadnému úspechu by mohla viesť pre Augsburg vzduchom. Eintracht má najhoršiu obrannú úspešnosť v hlavičkových súbojoch v Bundeslige, čo sa prejavuje nielen v povoľovaní nebezpečných šancí zo štandardných situácií, ale aj z centrov po postupných útokoch. A práve tie Augsburg zvláda brilantne, pričom si ich prostredníctvom vytvára najväčší objem šancí.