Prekvapenie víkendu podľa dát: United, Atlético a Dortmund budú mať doma starosti

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prekvapenie víkendu podľa dát: United, Atlético a Dortmund budú mať doma starosti

Atlético aj Real Sociedad majú vyrovnané kádre, ktoré sa pred sezónou v príprave rozišli zmierlivo bez gólov.
Atlético aj Real Sociedad majú vyrovnané kádre, ktoré sa pred sezónou v príprave rozišli zmierlivo bez gólov.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Manchester United - Brentford, sobota 16:00

V ôsmom kole anglickej Premier League privíta Manchester na domácom štadióne Old Trafford londýnsky Brentford v súboji tímov, ktoré momentálne prechádzajú výsledkovou krízou. Desiati "červení diabli" prehrali tri z posledných štyroch ligových zápasov vrátane víkendového duelu proti Crystal Palace, zatiaľ čo zverenci trénera Thomasa Franka čakajú na plný bodový zisk už päť vystúpení. V dôsledku toho sa pomaly prepadli na 14. miesto v tabuľke.

Kým v prípade jedného z tímov je súčasná pozícia plne zaslúžená, druhý sa na nej nachádza aj vďaka poriadnej porcii smoly. A už ste správne uhádli, že je to ten hosťujúci. Pri strate svojho kľúčového hráča Ivana Toneyho, ktorý si stále odpykáva osemmesačný dištanc za tipovanie, bojuje tím v útoku pomerne statočne. S priemerom 1,65 očakávaného gólu na zápas má desiatu najlepšiu ofenzívu v lige napriek tomu, že už dokázalo konkurovať viacerým defenzívne veľmi zdatným celkom. Naopak, ešte ho čakajú stretnutia proti takým mužstvám ako Sheffield, Bournemouth, Luton a Burnley.

Dôležitejšia je defenzívna činnosť Brentfordu. Tá je dokonca tretia najlepšia, čo sa týka kvality dovolených gólových príležitostí, hneď za Manchestrom City a Arsenalom. Svojim súperom umožňuje streliť len 1,03 očakávaného gólu na zápas. Celkovo možno povedať, že zatiaľ čo United sú podľa metriky očakávaných bodov právom na 10. mieste, Brentford by sa mal podľa výkonov na oboch koncoch ihriska pohybovať okolo šiestej priečky.

Poradie v Premier League podľa dovolených očakávaných gólov.
Poradie v Premier League podľa dovolených očakávaných gólov.11Hacks / Flashscore

Ten Hagov celok sa po zisku lopty vyznačuje predovšetkým rýchlym prechodom dopredu. V priemernom počte brejkov na zápas predbehli na prvom mieste Aston Villu, vytvárajú si z nich štvrté najnebezpečnejšie šance. Okrem Aston Villy sú na tom lepšie ako United aj Brighton a Liverpool, odstup medzi touto trojicou je minimálny. Brentfordu sa darí kontry často eliminovať, a len tri ďalšie tímy púšťajú svojich súperov do menej kvalitných šancí z brejkov.

United majú v tejto sezóne druhú najnižšiu úspešnosť bránenia vo vzduchu (horší je len Sheffield United) a tento víkend nastúpia proti tímu, ktorého charakteristickou črtou je výborné riešenie štandardných situácií. Brentford si z nich dokázal vytvoriť už štyri očakávané góly, čo je druhý najvyšší počet v lige. Výkony Manchestru výrazne ovplyvňujú aj zranenia v obrane, keď stále nie sú k dispozícii Martínez, Shaw, Wan-Bissaka, Malacia a Reguilón. Skrátka, zaváhanie favorita by v tomto prípade nebolo až také prekvapujúce.

Atlético Madrid - Real Sociedad, nedeľa 16:15

Jedným z vrcholov nadchádzajúceho víkendu v španielskej La Lige bude súboj dvoch priamych susedov na pohárovej priečke - štvrtého Atlética Madrid a piateho Realu Sociedad. Údaje ukazujú, že outsider zo San Sebastiánu má slušnú šancu prekvapiť domáci tím. Hlavnou analytickou témou ich vzájomného stretnutia sú výborné defenzívy.

V prípade "Atléti" a ich trénera Diega Simeoneho to z dlhodobého hľadiska nie je žiadne veľké prekvapenie. Málo sa vie o tom, aký výborný defenzívny celok zostavil jeho náprotivok Imanol Alguacil. 

V poslednom ročníku španielskej najvyššej súťaže Real Sociedad dovolil svojim súperom druhý najnižší objem nebezpečných šancí, v prepočte len 0,84 očakávaných gólov na zápas. To znamená menej ako oba najslávnejšie madridské kluby. Trend nastolený Alguacilovým mužstvom navyše pokračuje aj v aktuálnej sezóne. V tomto dôležitom defenzívnom ukazovateli si opäť udržujú pozíciu druhého najlepšieho výberu.

Kvalita oboch útokov je veľmi podobná a to z hľadiska očakávaných, ako aj skutočne strelených gólov. V dueloch Sociedadu proti tímom hrajúcim v nízkom bloku, kam patrí aj Atlético, zatiaľ v tomto ročníku príliš veľa zásahov nepadlo, a preto je dosť možné, že podobný scenár uvidíme aj v nedeľu.

O pozitívnej hernej pohode modro-bielych svedčí aj to, že pred časom odohrali rovnocenný zápas vonku proti Realu Madrid a odvtedy dominovali vo všetkých štyroch nasledujúcich ligových meraniach síl. Ten posledný bol pre nich mimoriadne cenný - baskické derby proti Athleticu Bilbao sa skončilo triumfom 3:0.

Dortmund - Union Berlín, sobota 15:30

Bundesligový súboj medzi štvrtou Borussiou Dortmund a jedenástym Unionom Berlín vyzerá na prvý pohľad jednoznačne. Dortmund patrí spolu s Bayernom a Leverkusenom medzi jediné neporazené tímy v lige a doma privíta krízou zmietaného súpera, ktorý prehral štyrikrát v rade. Svojich fanúšikov nepotešili ani v utorkovom zápase Ligy majstrov, keď prehrali 2:3 s portugalskou Bragou.

Pravdou však je, že v drvivej väčšine prípadov mal Union hernú prevahu vyjadrenú nielen lepšou kontrolou nad duelom, ale aj kvalitou vytvorených streleckých príležitostí. Podľa dátových modelov by mali byť Berlínčania tesne za svojím sobotňajším súperom, nie o sedem priečok nižšie. Tím skrátka vyzerá veľmi slušne na oboch koncoch ihriska a ak si udrží svoju výkonnosť, dobré výsledky sa postupne dostavia.

Union sa s veľkou pravdepodobnosťou pokúsi prešpikovať Dortmund čo najvyšším počtom centrov. Jednak je to jeho hlavná stratégia v záverečnej tretine ihriska a jednak ich má veľmi dobre zvládnuté. Domácim bránenie vo vzduchu nevyhovuje a je dosť možné, že skutočne inkasuje gól hlavou.