Prekvapivé prehry City a United, Liverpool dostal dve červené, rozhodol vlastný gól Matipa

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prekvapivé prehry City a United, Liverpool dostal dve červené, rozhodol vlastný gól Matipa

Aktualizované
Wolverhampton prekvapivo zdolal Manchester City.
Wolverhampton prekvapivo zdolal Manchester City.Profimedia
Veľmi prekvapivé výsledky priniesol sobotný program 7. kola anglickej Premier League. Úradujúci majster Manchester City totiž prehral na pôde Wolverhamptonu a Manchester United doma podľahol hráčom Crystal Palace. Svoju prvú výhru sezónu zaznamenal nováčik Luton Town. Aston Villa nedala šancu Brightonu a nadelila mu šesť gólov.

Aston Villa - Brighton 6:1

Aston Villa až príliš jednoznačne porazila Brighton. Výrazne k tomu dopomohol Ollie Watkins, nakoľko sa zaskvel hetrikom a pridal asistenciu. Dvadsaťsedemročný útočník je prvým hráčom Aston Villu od sezóny 1976/77, ktorý zaznamenal dva hetriky v jednej sezóne vo všetkých súťažiach. Vtedy sa to podarilo Andymu Grayovi. "Villans" poskočili už na štvrté miesto a navyše ťahajú sériu troch výhier.

Okrem toho je birminghamský tím spomedzi účastníkov Premier League druhým najlepším v počte získaných bodov počas kalendárneho roku 2023, pretože doposiaľ ich zaknihoval 55, viac má iba Manchester City (71). Aston Villa natiahla víťaznú sériu na domácom trávniku už na desať stretnutí, pričom Douglas Luiz skóroval v piatich po sebe idúcich domácich ligových dueloch, čo naposledy dokázal Dwight Yorke v roku 1996.

Brighton v najvyššej súťaži ešte nikdy nedostal šesť gólov alebo viac. Naposledy sa mu to stalo v roku 2012 proti West Hamu v nižšej súťaži The Championship. Jediný zásah hostí vsietil Ansu Fati, bol jeho prvý po príchode na hosťovanie z Barcelony a zároveň jubilejným 30. v seniorskej kariére, pričom si ich rozdelil do piatich súťaží (La Liga, Liga majstrov, Copa del Rey, Španielsky superpohár a Premier League).

Bournemouth - Arsenal 0:4

Bukayo Saka otvoril skóre stretnutia a natiahol svoju šnúru, počas ktorej sa podieľal na góle už na šesť stretnutí (4+3). Len druhý raz sa presadil hlavou. Prvýkrát to dokázal ešte v roku 2020 proti Sheffieldu United. Nasmeroval Arsenal k jeho jubilejnej 650. výhre v rámci Premier League. Následne dva pokutové kopy premenili Martin Odegaard a Kai Havertz.

Nemec zaznamenal premiérový zásah v londýnskom tíme, potreboval naň sedem stretnutí. Declan Rice počas úvodných 45 minút zaznamenal 45 prihrávok s úspešnosťou 97,4 %, zatiaľ čo celý Bournemouth ich mal dokopy v prvom polčase len 44. Konečné skóre dal výsledku tretím gólom v PL obranca Ben White. "Cherries" nevyhrali ani na siedmy pokus,

Everton - Luton Town 1:2

Luton Town sa gólom kapitána Toma Lockyera dostal do vedenia vôbec prvýkrát v histórii Premier League, náskok zvýšil útočník Carlton Morris. Ten bol už pri štyroch z doterajších piatich presných zásahov nováčika (3+1). Calwert-Lewin síce korigoval skóre, ale historicky prvú výhru hostí to nezmenilo. Luton sa navyše posunul zo zóny zostupu na sedemnáste miesto.

Zaujímavosťou je, že hostia vyhrali prvý vonkajší zápas počas posledných dvoch sezón, kedy hrali medzi elitou. Ešte pred príchodom Premier League totiž v najvyššej anglickej súťaži pri vypadnutí z ročníka 1991/92 neuspeli ani raz z 21 pokusov.

Manchester United - Crystal Palace 0:1

"Red Devils" prekvapivo prehrali na domácej pôde, bola to už ich štvrtá porážka v tomto ročníku PL, viac majú na konte len tri tímy. O jediný gól sa postral dánsky obranca Joachim Andersen, ktorý sa presadil ako na Old Trafford, tak aj na Etihade proti Manchestru City. Crystal Palace vďaka trom bodom poskočil práve pred sobotného súpera na deviatu priečku tabuľky.

Londýnsky tím síce po postupe medzi elitu prehral na pôde Manchestru United deväťkrát po sebe, ale z posledných piatich až trikrát vyhral (2019, 2020, 2023). Roy Hodgson sa stal prvý trénerom histórie, ktorý neprehral na pôde "červených diablov" päťkrát po sebe. Domáci po 21 zápasoch pred vlastnými fanúšikmi bez prehry posledné dva zápasy prehrali.

Newcastle - Burnley 2:0

West Ham - Sheffield United 2:0

Wolverhampton - Manchester City 2:1

Majster veľmi prekvapivo prehral na pôde Wolverhamptonu, čím stratil prvé body v aktuálnej sezóne Premier League a zároveň neuspel druhý raz po sebe, keďže počas týždňa podľahol v Ligovom pohári hráčom Newcastlu. Všetko odštartoval vlastný gól stopéra Rúbena Diasa, ktorý sa od roku 2020 postaral o druhý z troch zásahov do vlastnej sieti v podaní Manchestru City. Zvyšný má na konte Stones.

Wolves po polčase vyhrávali napriek tomu, že nezaznamenali ani jednu strelu či už na bránu, alebo vedľa nej. O jediný gól hostí sa postaral Julian Álvarez, ktorý má v siedmich dueloch Premier League a Ligy majstrov počas tejto sezóny bilanciu 5+3. Viac ako jeden gól neinkasoval Manchester City od 19. januára tohto roku, kedy porazil Tottenham 4:2.

Odvtedy sa odohral až 41 stretnutí. Nepočíta sa Community Shield s Arsenalom, kde po 90 minútach bolo skóre 1:1 a rozhodovali pokutové kopy. Dve prehry po sebe zaknihovali "Cityzens" takisto pred takmer deviatimi mesiacmi, kedy nestačili na Southampton a Manchester United.

Tottenham - Liverpool 2:1

Šláger kola bol plodný na zaujímavé momenty. Už v 26. minúte videl červenú kartu za nepekný šľapák na členok protihráča Curtis Jones. Oslabený Liverpool sa napriek tomu mohol dostať do vedenia, ale zásah Díaza neplatil pre ofsajd, ktorý bol veľmi tesný, no prekvapivo ho neskúmal VAR, čo okamžite rozprúdilo vlnu špekulácií. Hneď na to poslal Tottenham do vedenia Heung-Min Son.

Kórejčan strelil už 22. gól kariéry proti zvyšným piatim tímom z "Big six", z toho šiesty do siete tímu z Anfielde. Rovnaký počet dal aj Arsenalu, o dva menej obom manchesterským mužstvám a dvakrát prekonal gólmanov Chelsea.

V nadstavenom čase prvého polčasu vyrovnal Cody Gakpo, našiel ho kapitán van Dijk. Pre Holanďana išlo o deviaty gól v drese LFC, pričom až šesť ich zaznamenal vonku. Hostia však dohrávali iba s deviatimi futbalistami, nakoľko Diogo Jota v 68. minúte videl za faul žltú kartu a hneď o minútu neskôr spravil aj druhý zbytočný zákrok, a tak putoval pod sprchy.

V roku 2023 dostal dve červené karty v jednom stretnutí iba Wolverhampton, keď sa stretol s Leedsom. Z hry neskôr zišiel Mohamed Salah. Egypťan ukončil dvanásťzápasovú sériu, počas ktorej minimálne raz strelil gól alebo asistoval.

Liverpool výborne bránil a napriek strate dvoch hráčov bol blízko k bodu, lenže na konci nadstavenia si center Porra zrazil do vlastnej brány nešťastne Joel Matip. Tottenham vyhral a hostia ukončili svoju 18 zápasov trvajúcu sériu bez prehry vo všetkých súťažiach. Neporazenými tímami v aktuálnom ročníku PL tak ostávajú len Spurs a Arsenal. "Kohúti" vyhrali nad Liverpoolom doma prvýkrát po štyroch duelov.

Aktuálna tabuľka Premier League.
Aktuálna tabuľka Premier League.Flashscore