Tajná prísada Kompanyho motivácie? Príbeh otca, ktorý bol politickým utečencom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tajná prísada Kompanyho motivácie? Príbeh otca, ktorý bol politickým utečencom

Kompanyho čaká s Burnley veľká výzva.
Kompanyho čaká s Burnley veľká výzva.AFP
Tréner Burnley Vincent Kompany (37) prezradil tajnú ingredienciu, ktorá z neho robí lepšieho kouča. Vyjadril sa, že chuť a odhodlanie viesť klub v boji o prežitie v Premier League mu dodávajú skúsenosti jeho otca, ktorý bol politickým utečencom.

Clarets budú musieť tuho bojovať o zachovanie svojej pozície medzi anglickou elitou. Ešte o niečo horšie sú na tom po domácom výprasku od Arsenalu. Aktuálne sú na 19. mieste tabuľky, na konte majú iba tri víťazstvá a štyri remízy. Kompanyho odhodlanie však má korene ďaleko za futbalovým ihriskom.

Pri vysvetľovaní svojej túžby po úspechu bývalý kapitán Manchestru City spomenul svojho otca Pierra, ktorý v roku 1975 utiekol z dnešnej Konžskej demokratickej republiky do Belgicka ako disident a protestoval proti diktatúre. Svojho syna nasmeroval na cestu k žiarivej športovej kariére a neskôr sa stal prvým černošským starostom v Belgicku.

Kompany vo štvrtok emotívne opísal svoje vnútorné pohnútky. "Je to hlboká odpoveď, je to o tom, odkiaľ pochádzate. Môj otec bol politickým utečencom. Musel utiecť z krajiny, kde bola nielen vojna, ale aj diktatúra, kde ho v jeho dvadsiatich rokoch bičovali, pretože bol proti tamojšiemu režimu," uviedol a dodal:

"Pýtali ste sa, odkiaľ sa berie tá túžba a snaha? Mám veľa dôvodov, aby som mal v sebe oheň každý deň. Je to väčšie ako jeden výsledok, zlý mesiac alebo niečo podobné."

Kormidelník, ktorého tím sa v sobotu stretne s Crystal Palace, sa tiež ohradil proti názoru, že tohtosezónne boje o záchranu sú novou skúsenosťou pre niekoho, kto je viac zvyknutý dvíhať trofeje. "To je väčšina mojich známych skúseností, ale hráč vám nikdy nepovie o svojich prehrách, však? Sériový víťaz je to, čo vidíte, ale moje skúsenosti sú iné. Mám pocit, že som musel prekonať veľa, aby som sa dostal tam, kde som bol," vysvetlil.