Tradíciu Boxing Day odštartovala vojna. Pomôže Manchestru United späť do čela?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tradíciu Boxing Day odštartovala vojna. Pomôže Manchestru United späť do čela?

V hľadisku štadióna sa objavia aj fanúšikovia vo vianočných kostýmoch.
V hľadisku štadióna sa objavia aj fanúšikovia vo vianočných kostýmoch.Profimedia
Je to tradícia. Futbal nahrádza rozprávky na televíznych obrazovkách a fanúšikovia v Anglicku smerujú na štadióny. Boxing Day v podaní Premier League už 125 rokov ponúka neuveriteľnú dávku zábavy. Čím je významný rok 1966, akú úlohu zohrala prvá svetová vojna, ako sa darí Manchestru United a prečo bude v najslávnejšej súťaži sveta na Štefana chýbať najmä Harry Kane (30)?

Zatiaľ čo v Nemecku, Španielsku a Taliansku ide futbal na Vianoce bokom, v Anglicku je to naopak. Tento rok sa druhýkrát v histórii Premier League hralo dokonca na Štedrý deň. Bitka o body na druhý sviatok vianočný má však oveľa väčšiu tradíciu. Elitné kluby z Britských ostrovov hrajú na Boxing Day, ktorý sa v krajinách Commonwealthu oslavuje 26. decembra, už 125 rokov.

Odštartovala to vojna

Vôbec prvý zápas v tento deň sa údajne odohral v roku 1888, keď Preston North End porazil Derby County. V nasledujúcich rokoch sa však futbal na Boxing Day z kalendára vytratil a natrvalo sa v ňom usadil až po prvej svetovej vojne.

Stalo sa tak na počesť vianočného prímeria, ktoré sa konalo v roku 1914 na západnom fronte. Nemci a Briti na chvíľu zabudli, že sú vo vojne, a užívali si čaro Vianoc, ako sa len dalo - z bojiska zneli koledy a dokonca sa hral aj futbalový zápas. "Zrazu niekto priniesol loptu. Myslím, že to bol niekto z Nemcov," spomínal jeden z aktérov v dokumente od CNN.

V súčasnosti sa však romantika dostáva do úzadia, pretože prvoradým záujmom sú peniaze. Ostatné elitné súťaže majú prestávku, takže Premier League zostáva bez konkurencie, čo ju stavia do výsostnej pozície - pozornosť futbalového sveta sa sústredí len na ňu. Spolu s tým rastie aj sledovanosť, čo prináša veľké zisky z vysielacích práv a reklamy.

Boxing Day v číslach

Od pamätného prvého duelu sa na Boxing Day odohralo viac ako štyritisíc stretnutí. Do najviac z nich (106) nastúpil s bilanciou 45 víťazstiev, 22 remíz a 39 prehier West Bromwich Albion. V bohatej histórii sa 26. decembra najlepšie darí Manchestru United, ktorý nazbieral už 171 bodov (51-18-27).

Najčarovnejšie "vianočné" kolo si zatiaľ pamätá rok 1963. Presne pred 60 rokmi padlo v 10 súbojoch nevídaných 66 gólov. Najbláznivejší zápas sa odohral na Craven Cottage, kde Fulham rozstrieľal Ipswich Town 10:1. Fanúšikovia West Hamu na tento deň tiež nespomínajú v dobrom, keďže ich ego utrpelo po debakli 2:8 s Blackburnom.

Ak sa však zameriame na nedávnu minulosť a zoberieme do úvahy iba Premier League, najviac gólov na Boxing Day strelil Manchester City, ktorý dva roky dozadu porazil Leicester 6:3.

Vôbec prvýkrát počas svojej profesionálnej kariéry bude Harry Kane počas Boxing Day mimo hry. Anglický kanonier, ktorý v lete vymenil Tottenham za Bayern Mníchov, má k Premier League a 26. decembru zvláštny vzťah. Práve on je držiteľom rekordu v počte gólov strelených na Boxing Day - celkovo ich v tento deň zaknihoval 10.

Kompletné 19. kolo bude prebiehať od 26. do 28. decembra.
Kompletné 19. kolo bude prebiehať od 26. do 28. decembra.Flashscore

Hoci anglický reprezentant svoju zbierku v roku 2023 nerozšíri, fanúšikovia najlepšieho klubového futbalu sa majú stále na čo tešiť. Program tradičného futbalového dňa sa začína o 13:30 v Newcastli, kde bude Nottingham Forest bojovať o dôležité body pod novým manažérom. 

Po úvodnom zápase budú od 16:00 nasledovať ďalšie dva duely, pričom o 18:30 nastúpi Liverpool proti Burnley. Utorok potom vyvrcholí skutočne zaujímavým súbojom, keď sa Aston Villa od 21:00 stretne s doteraz najúspešnejším klubom na Boxing Day, Manchestrom United.

Tabuľka Premier League