Hráč mesiaca podľa analytikov: Rafael Leão. AC Miláno ťahá k úspechu v LM

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hráč mesiaca podľa analytikov: Rafael Leão. AC Miláno ťahá k úspechu v LM

Rafael Leão v súboji s obranou AS Rím.
Rafael Leão v súboji s obranou AS Rím.Profimedia
AC Miláno dokázalo počas apríla niečo, o čom sa donedávna nesnívalo snáď ani jeho najoptimistickejším fanúšikom. Najprv "Rossoneri" získali všetky body z tohtosezónneho ligového zápasu proti Neapolu a potom na jeho úkor postúpili do semifinále Ligy majstrov. Leví podiel na týchto úspechoch má Rafael Leão (23) - aj preto, že bol podľa rôznych údajov najlepším hráčom uplynulého mesiaca v elitnej päťke európskych líg.

Ak ste v tejto sezóne sledovali Seriu A, možno ste už tušili, ako rýchlo sa môžu veci vo futbale zmeniť. Ešte začiatkom februára sa AC Miláno zmietalo vo výsledkovej kríze. Hlavne pre zranenia kľúčových hráčov obrany prešli "Rossoneri" sedemzápasovou sériou bez víťazstva, počas ktorej museli strpieť päťgólovú prehru s ofenzívne podpriemerným Sassuolom.

Momentálne je však nálada v tábore milánskych priaznivcov diametrálne odlišná. V lige je mužstvo v tesnom kontakte s priečkami, ktoré zabezpečujú účasť v Lige majstrov, a to vďaka presvedčivému víťazstvu nad lídrom z SSC Neapol, ktorého vyradilo aj vo štvrťfinále milionárskej súťaže. O účasť vo finále sa stretne s odvekým mestským rivalom Interom.

Rafael Leão bol počas týchto "talianskych týždňov" pri všetkom dôležitom. Odchovanec Sportingu Lisabon patrí do skupiny komplexných krídelníkov, ktorí sa nielen dostávajú do kvalitných streleckých príležitostí, ale ich aj pravidelne pripravujú pre svojich spoluhráčov.

Ofenzívne schopnosti hráča, údaje v sezóne 2022/23 v Serii A.
Ofenzívne schopnosti hráča, údaje v sezóne 2022/23 v Serii A.Flashscore
Ofenzívne schopnosti hráča, údaje v sezóne 2022/23 v Serii A.
Ofenzívne schopnosti hráča, údaje v sezóne 2022/23 v Serii A.Flashscore

V oboch činnostiach kraľoval v predchádzajúcej sezóne Serie A, keď na svojom poste s veľkým náskokom ovládol štatistiky očakávaných gólov (xG) a očakávaných asistencií (xA). Prvá štatistika hodnotí pohyb hráča a výber streleckej pozície, druhá kvalitu jeho finálnej prihrávky.

V nastolených výkonoch pokračuje aj v aktuálnom ročníku. Spomedzi hráčov s minimálne 1000 odohranými minútami vytvoril svojimi prihrávkami najnebezpečnejšie šance zo všetkých. Do lepších streleckých pozícií sa dostali len Riccardo Orsolini z Bologne a Nico González z Fiorentiny, ich náskok je však minimálny. Podľa týchto modelov má Leão v každom zápase 30 % šancu na strelenie gólu a 22 % šancu na asistenciu.

Driblér číslo jeden

O tom, aký veľký je ofenzívny prínos Portugalčana pre AC Miláno, svedčia aj jeho čísla v rozšírenom modeli s názvom pridaná hodnota na gól (GPA+). Ten meria, do akej miery dotyky hráča s loptou, či už prihrávky alebo nábehy, zvyšujú šance tímu na skórovanie. V záverečnej tretine Leão zakladá najhodnotnejšie situácie spomedzi krídelníkov v celej Serii A, až za ním sú Chviča Kvaracchelija (Neapol), Domenico Berardi (Sassuolo), Jonathan Ikoné (Fiorentina) a ďalší.

Po Berardim je zároveň najčastejšie strieľajúcim krídelníkom talianskej súťaže. Hoci sa dokáže presadiť pohybom a pokusmi zo stredných priestorov vo vnútri pokutového územia súpera, veľká časť jeho zásahov prichádza po typických akciách, keď sa skvelým driblingom zbaví jedného alebo viacerých brániacich hráčov na ľavej strane a zakončí na zadnú žrď.

Jeho hre ale škodí veľký počet streleckých pokusov spoza šestnástky. Zo 78 striel smerovalo na bránu z tohto priestoru 30 a premenil iba jednu z nich. V minulosti nevynikal ako zakončovateľ, ale to rozhodne neplatí v aktuálnej sezóne, v ktorej pri siedmich očakávaných góloch skóroval 12-krát. Vzhľadom na vysoký počet striel sa však dá očakávať, že bude pravidelne patriť medzi najlepších strelcov ligy.

Keď sa dostane do šestnástky, uplatňuje v nej svoj obrovský prehľad a často dokáže namiesto strely nájsť lepšie postaveného spoluhráča. Dobre to ilustruje analýza prihrávok, ktorá ukazuje, že najhodnotnejšie šance si vytvára prihrávkami vo vnútri pokutového územia, odkiaľ rozdáva loptu pod seba, centruje do priestorov okolo značky pokutového kopu alebo ju posúva kratšou prihrávkou do lepšej pozície. Mimo vápna tiež vytvára veľké množstvo šancí centrami z hĺbky poľa a diagonálami zo stredu.

Z hľadiska počtu prihrávok na 100 odohraných minút ich má najvyšší počet, po ktorých nasleduje strela na bránu v Serii A. Vďaka výsledkom v ďalších pokročilých dátových metrikách možno jeho pôsobenie na ihrisku zjednodušiť do nasledujúceho tvrdenia - keď uvidíte Leãa získať loptu, spomedzi všetkých krídelníkov v súťaži je najvyššia šanca, že z tohto dotyku následne vznikne zaujímavá gólová príležitosť.

Kreatívne schopnosti hráča, údaje v sezóne 2022/23 v Serii A.
Kreatívne schopnosti hráča, údaje v sezóne 2022/23 v Serii A.Flashscore
Kreatívne schopnosti hráča, údaje v sezóne 2022/23 v Serii A.
Kreatívne schopnosti hráča, údaje v sezóne 2022/23 v Serii A.Flashscore

Prihrávky však nie sú jeho jedinou výsadou. Driblovanie je tiež dôležitou súčasťou jeho hry. Z hľadiska celkového počtu prihrávok je na úrovni neapolského Kvaraccheliju a zároveň patrí medzi hráčov s ich najvyšším percentom úspešnosti. Dôležité však je, do akej miery je jeho dribling efektívny.

V metrike hodnotiacej efektivitu vedenia lopty je totiž tretím najlepším krídelníkom za Jeremiem Bogom z Atalanty a Armandom Laurientem zo Sassuola. Vďaka svojej schopnosti obísť vo vysokej rýchlosti súpera jeden na jedného alebo si pripraviť priestor na ďalšiu akciu prienikom do voľného priestoru dokáže zdanlivo ľahko vystreliť alebo prihrať. Žiadny iný hráč ligy nevytvoril driblingom také veľké množstvo striel ako on.

Dokonalým príkladom toho, ako veľmi si rozumie s loptou, je jeho asistencia pri góle Oliviera Girouda v odvete štvrťfinále Ligy majstrov proti Neapolu. Takýchto situácií však bolo za posledné dve sezóny nespočetne veľa.

Vďaka kombinácii rýchlosti, fantastického vedenia lopty a presných finálnych prihrávok nie je Leão odkázaný na servis od svojich spoluhráčov. Tí sa však na jeho schopnosti budú spoliehať v mimoriadne dôležitých zápasoch po zvyšok roka. Dokáže milánske AC s pomocou svojho portugalského klenotu po 16 rokoch opäť okúsiť atmosféru finále Ligy majstrov? To sa dozvieme už čoskoro.