Neapol oživil spomienky na Maradonu historickým ziskom titulu v Serii A

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Neapol oživil spomienky na Maradonu historickým ziskom titulu v Serii A

Fanúšikovia Neapolu s vlajkou Diega Maradonu počas zápasu proti Udinese.
Fanúšikovia Neapolu s vlajkou Diega Maradonu počas zápasu proti Udinese.Reuters
Neapol vo štvrtok získal titul v Serii A päť zápasov pred samotným záverom ligovej sezóny a ukončil 33 rokov trvajúce suchoty, ktoré sa tiahli od roku 1990, keď ho k prvenstvu doviedol Diego Maradona.

Na začiatku ročníka bolo ťažké predpokladať, že Neapol sa stane majstrom pred takými ťažkými váhami, akými sú Juventus, milánske AC či Inter. V závere minulej sezóny fanúšikovia ťažko znášali odchod kapitána Lorenza Insigneho, najlepšieho strelca Driesa Mertensa, Arkadiusza Milika, Fabiána Ruiza a Kalidoua Koulibalyho.

Po výnimočnom prestupovom období a s Lucianom Spallettim na čele však klub v boji o titul napokon dominoval, zatiaľ čo všetci jeho hlavní rivali zaznamenali počas sezóny herný či výsledkový prepad. 

V Spallettim má neapolský klub talianskeho manažéra, ktorý zavrhol tradičnú defenzívnu taktiku a umožnil talentovaným hráčom rozkvitnúť.

Tréner Neapola Luciano Spalletti oslavuje víťazstvo v Serii A
Tréner Neapola Luciano Spalletti oslavuje víťazstvo v Serii AReuters

Zatiaľ čo posledné dva triumfy Neapolu v Serii A sa sústredili na Maradonovu veľkosť, tohtoročný úspech možno pripísať solídnemu celku pod vedením šikovného manažéra.

Kim Min-Jae prišiel z Fenerbahce, aby nahradil Koulibalyho ako opora zadných radov, zatiaľ čo André-Frank Zambo Anguissa, ktorý bol na hosťovaní z Fulhamu, doplnil trojicu stredopoliarov spolu so Stanislavom Lobotkom a Piotrom Zielinskim.

Poradie Serie A v čase písania článku
Poradie Serie A v čase písania článkuFlashscore

Super Kvaradona

Bol to však ich gruzínsky krídelník z Dinama Batumi, ktorý Európe zamotal hlavy. Khvicha Kvaratskhelia bol pri príchode do Talianska pomerne neznámou veličinou, ale v 28 vystúpeniach v Serii A strelil 12 gólov a pridal 10 asistencií, čím doviedol klub k titulu a vyslúžil si prezývku "Kvaradona".

Vďaka svojmu prehľadu a herným schopnostiam vytvoril smrtiace duo s nigérijským útočníkom Victorom Osimhenom, ktorému sa v tejto sezóne darilo a s 22 zásahmi je aktuálne najlepším strelcom ligy. Stal sa tak jedným z najhorúcejších prospektov na prestupovom trhu.

Neapol nadchol fanúšikov vzrušujúcim štýlom futbalu, keď sa umiestnil na čele tabuľky, pričom Spalletti povedal, že kľúčom k odhaleniu potenciálu bolo nedržať sa štandardných taktík:

"Systémy už vo futbale neexistujú. Všetko je to o priestoroch súpera. Musíte si ich rýchlo všimnúť, poznať správny okamih na útok a mať odvahu vyraziť dopredu, aj keď ste pod tlakom."

Victor Osimhen z Neapola oslavuje svoj gól
Victor Osimhen z Neapola oslavuje svoj gólReuters

SÚPERI ZAVÁHALI

Kým Neapol prudko stúpal smerom hore a do konca februára utrpel len jednu prehru, ostatní uchádzači o titul slabli, pretože ich tímy trápili zranenia. Pre problémy Romelua Lukakua so zadným stehenným svalom sa Inter na začiatku sezóny trápil a napriek postupu do semifinále Ligy majstrov, kde sa stretne s AC, sa z toho celkovo nedostal.

Juventus bol bez stredopoliara Paula Pogbu, pričom Francúz odohral len 42 minút od svojho návratu po operácii kolena, pre ktorú nemohol nastúpiť ani na majstrovstvách sveta. Odpočet 15 bodov, ktorý nad "Juve" visel počas veľkej časti roka 2023 pred pozastavením trestu, takisto sťažil jeho manažérovi Massimilianovi Allegrimu rozhodovanie, ktorej súťaži dať prednosť.

AC Miláno sa takisto snažilo držať krok s Neapolom, ale mužstvo Stefana Pioliho v januári odohralo päť zápasov v rade bez víťazstva, čím umožnilo konkurentovi vybudovať si výrazný náskok a zároveň vyradiť obhajcu z boja o titul.

Lazio využilo trápenie svojich súperov a je na najlepšej ceste k jednej z najlepších sezón za posledné roky, keď v tomto období porazilo všetkých šesť najlepších klubov. Zverenci Maurizia Sarriho sa však mohli len prizerať, ako sa Neapolčania stali ďalším tímom, ktorý za posledné roky vyhral Seriu A.