Renesancia Bologne. Brazílsky Talian riadi senzáciu Serie A. Z neznámych robí hviezdy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Renesancia Bologne. Brazílsky Talian riadi senzáciu Serie A. Z neznámych robí hviezdy
Bologna smeruje do Ligy majstrov
Bologna smeruje do Ligy majstrovProfimedia
Pod Maratónskou vežou, charakteristickou dominantou štadióna Renato Dall'Ara, sa rodí veľká senzácia tejto sezóny. Kanadský majiteľ Joey Saputo si umyl ruky, urobil úspešný ťah s angažovaním trénera Thiaga Mottu a tím s prezývkou Rossoblú smelo kráča do Ligy majstrov. Vitajte v Bologni, kde v roku 2024 pod taktovkou nedávnej veľkej hviezdy prebieha futbalová renesancia.

Sedem titulov oslavovali v dávnej minulosti v jednom z najkrajších miest na severe Talianska. Ten posledný sa však datuje do roku 1964. Po 60 rokoch sa síce o Scudette nehovorí, ale fanúšikovia klubu jasajú. Rozprávkové výsledky z posledných mesiacov posunuli Bolognu na súčasné štvrté miesto v tabuľke Serie A a investície majiteľa Saputa, ktorého do Talianska nasmeroval bývalý reprezentant Marco di Vaio, keď pôsobil v Montreale Impact, sa začínajú vyplácať.

Pondelkové víťazstvo 3:0 nad Salernitanou vyzerá jednoznačne, ale náročný tréner Thiago Motta sa napriek tomu vyjadril, že sa mu výkon jeho zverencov práve nepáčil.

"Musíme sa zlepšiť, musíme lepšie kontrolovať hru a výsledok," nechal sa počuť bývalý defenzívny stredopoliar Barcelony či PSG. Jeho slová naznačujú, že tím, ktorý začal budovať od septembra 2022, má ešte rezervy.

Pohľad do tabuľky.
Pohľad do tabuľky.Flashscore

Prvý rok Motta zachránil Bolognu medzi talianskou elitou. Po tom, ako v septembri 2022 prevzal tím po Sinišovi Mihajlovičovi, ktorý krátko na to podľahol leukémii, skončil ročník na deviatom mieste. Tento rok, osem kôl pred koncom, sa zdá, že aktuálna sezóna bude najlepším výsledkom v polstoročnej histórii klubu. Bologna je momentálne štvrtá, päť bodov pred piatym AS Rím a útočí na tretie miesto Juventusu, za ktorým zaostáva len o dva body.

"Je to krásne obdobie pre všetkých, čo sa týka výsledkov a zápasov. Som hrdý a šťastný, ako to tu všetci prežívame," povedal Motta a dodal, že víťazstvo chcel venovať dcére Sofii, ktorá zápas sledovala na tribúne.

Hoci súčasný lodivod reprezentoval rodnú Brazíliu na medzinárodnej scéne dvakrát, ostatných 30 stretov odohral v drese Squadry Azzurry. 

"Cítim sa ako Talian, ktorý sa zhodou okolností narodil v Brazílii, čo mi úplne vyhovuje. Nikdy mi nenapadlo vrátiť sa do Brazílie, keď som v 15 rokoch odišiel do Európy," odpovedá na otázku, ako je možné, že si obliekol národný dres oboch futbalových veľmocí.

V skutočnosti to nebola náhoda, že dostal ponuku viesť Bolognu v lete 2022. Veď jeho rodina má korene len hodinu cesty odtiaľ. "Sme talianska rodina, aj preto som mohol hrať za Taliansko. Môj otec sa narodil v Brazílii, ale starý otec bol Talian z Roviga," vysvetlil.

Ako udržať hviezdičky?

Osou bolonského tímu je dnes iba 21-ročný stopér Riccardo Calafiori, v strede poľa držia stabilitu švajčiarski stredopoliari Remo Freuler a Michael Aebischer, pričom kľúčovým mužom pre konštruktívnosť je Škót Lewis Ferguson, ktorý hrával za Aberdeen. O góly sa starajú Holanďan Joshua Zirkzee a domáci útočník Riccardo Orsolini. Vekový priemer mužstva je 24,6 roka - druhý najmladší v Serii A.

Aj to je trochu ošemetné, keďže sa už teraz ozývajú hlasy po vychádzajúcich hviezdach. Podarí sa udržať Zirkzeeho? "Stojí 40 miliónov eur," hovorí o najväčšej hviezde klubu športový manažér Marco di Vaio a bývalý hráč Bologne. Sám však tuší, že šikovný Holanďan by sa prestupu do AC Miláno nebránil.

Na radare veľkoklubov sú aj ďalší, vrátane samotného Mottu, ktorý sa stal podobnou postavou ako Xabi Alonso pre Bundesligu. Prišiel ako nevýrazná postava a za krátky čas zmenil zaužívané poriadky svojím pohľadom na výborného a inteligentného futbalistu.

Čísla na ihrisku klamú

Inšpiratívna je napríklad aj Mottova filozofia. Na papieri vyzerá rozostavenie tímu ako 4-2-3-1, ale tréner nerád hovorí o pozíciách.

"Moja predstava je, že chcem hrať ofenzívne. Chcem mať tím, ktorý kontroluje hru, vyvíja silný tlak na súpera a má veľa pohybu s loptou aj bez nej. Chcel by som, aby mal hráč s loptou vždy tri alebo štyri riešenia a dvoch spoluhráčov blízko seba," opísal svoj ideálny futbal s odkazom na známy štýl tiki-taka.

O futbale by dokázal pútavo a zasvätene rozprávať celé hodiny. "Často je v ňom ťažké udržať veci jednoduché. Osobne nemám rád čísla na ihrisku, pretože vás zavádzajú. Pri systéme 5-3-2 môžete byť super ofenzívny a pri systéme 4-3-3 veľmi defenzívny. Všetko je to o kvalite hráčov. Napríklad v nedávnom zápase moji dvaja krajní obrancovia skončili ako deviatka a desiatka."

Natíska sa teda otázka, či bude môcť v Bologni naďalej zalievať rozkvitnuté prekvapenie, alebo bude vábenie bohatších klubov silnejšie. "Nestaneme sa supermarketom," prerušil debatu riaditeľ klubu Claudio Fenucci. Dobre však vie, že tvrdé pravidlá trhu nakoniec aj tak prinútia klub k obchodom.

Zatiaľ je však pre Bolognu v hre emocionálny faktor - rodí sa niečo krásne a nové a zároveň je tu pre všetkých hráčov lákadlo účasti v Lige majstrov. Serie A tak má po minuloročnom úžasnom príbehu Neapola novú rozprávku.