Udalosti Serie A: Omladená "stará dáma", zmena v zóne zostupu a tajomný tréner Spalletti

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Serie A: Omladená "stará dáma", zmena v zóne zostupu a tajomný tréner Spalletti

Iling Junior (vpravo) oslavuje svoj prvý gól v Serii A proti Atalante.
Iling Junior (vpravo) oslavuje svoj prvý gól v Serii A proti Atalante.Profimedia
Čerstvý majster Neapol zdolal doma Fiorentinu 1:0 za mohutných osláv, ale tréner Luciano Spalletti (64) vyjadreniami o svojom pokračovaní v klube dal priestor na špekulácie. Oba milánske celky sa úspešne pripravili na semifinále Ligy majstrov, zatiaľ čo rímske kluby zaváhali v boji o prvú štvorku. A čo ďalšie prinieslo 34. kolo talianskej Serie A?

Nikto z prvej šestky nestrelil v tejto sezóne Serie A menej gólov. Tréner Massimiliano Allegri však opäť dokázal, že ani len 52 zásahov nie je prekážkou. Juventus si po druhom víťazstve za sebou, tentoraz na ihrisku zlepšenej Atalanty, bojujúcej o prvú štvorku (2:0), zabezpečil druhé miesto a stal sa najväčším favoritom na zisk jedného zo zvyšných troch miest zaručujúcich postup do Ligy majstrov.

Pozitívnou správou po nedeľňajšom víťazstve bolo, že víťazný gól strelil iba 19-ročný Angličan Samuel Iling Junior, ktorý skóroval prvýkrát v Serii A. Podarilo sa mu to hneď v prvom zápase, ktorý odohral v základnej zostave. Práca trénera Allegriho s mladými hráčmi začína prinášať ovocie. Koniec koncov, Iling nie je jediný, kto v tejto sezóne urobil veľký pokrok a kto môže v budúcom ročníku zohrať kľúčovú úlohu.

Iling Junior odohral proti Atalante skvelý zápas.
Iling Junior odohral proti Atalante skvelý zápas.Opta by Stats Perform / Twitter @goal

Iling Junior bol šiestym futbalistom Juventusu narodeným v roku 2001 a neskôr, ktorý v tomto ročníku Serie A nastúpil aspoň na jeden duel v základnej zostave. Napriek tomu bol Allegri na začiatku jesene kritizovaný za to, že pri ňom nedostávajú šancu mladíci. Prevrátil oči a čas mu dal opäť za pravdu. Len Verona poslala v tejto sezóne na ihrisko viac mladíkov.

Pred Ilingom debutovali Nicolo Fagioli (odohral 2 057 minút), Fabio Miretti (1 645), Matias Soulé (536), Enzo Barrenechea (166) a Tommaso Barbieri (59). To nie je zlé na trénera, ktorý údajne nedôveruje mladým hráčom.

"Ako každý mladík, aj on má svoje dobré a zlé chvíle," povedal Allegri po stretnutí. "Keď bol vystriedaný proti Lecce, neviedol si dobre, ale v posledných dňoch vyzeral na tréningu výborne, a preto som sa rozhodol postaviť ho do tohto dôležitého zápasu od začiatku," dodal na adresu Ilinga.

Tabuľka Serie A
Tabuľka Serie AFlashscore

Pre fanúšikov Juventusu je to dobrá správa. Tento rok pre nich nebol jednoduchý. Museli sa zmieriť s predčasným vypadnutím z Ligy majstrov a bojom o titul. Sezónu navyše výrazne ovplyvnili rozhodnutia súdov, ktoré najprv odobrali body, aby ich vzápätí vrátili. Záver bude rušný, keďže "Bianconeri" zostávajú v boji o druhé miesto a finále Európskej ligy.

Aj preto dostal povolenie cestovať na majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov iba Argentínčan Soulé. Angličan Iling musí zostať, Allegri ho potrebuje na ľavej strane. A nielen preto, že tam nemá toľko alternatív - aj spomínaní mladíci dokázali v stanovenom čase vyprodukovať štyri góly. Miretti skóroval dvakrát, po jednom pridali Soulé a nedeľňajší hrdina Iling.

Urážanie Vlahoviča

V Bergame to nebola len zábava. Druhý gól Juventusu strelil Dušan Vlahovič, ktorý bol počas svojho výkonu zasypávaný rasistickými urážkami, na ktoré reagoval pri oslave gólu. Nebolo to celkom podľa vzoru Romelua Lukakua, ktorý sa rozhodol umlčať fanúšikov (vtedy Juventusu), skôr ich nahnevaný Vlahovič nabádal, aby pokračovali, za čo videl od rozhodcu žltú kartu.

Tá bude, pravdepodobne, zrušená, rovnako ako v prvom prípade, ale jej udelenie bolo trochu prekvapujúce. Samotný rozhodca Doveri totiž predtým nechal hlásateľa upozorniť domácich fanúšikov, že ak neuposlúchnu, duel bude prerušený. Korunu tomu potom nasadil domáci tréner, ktorý povedal, že rasizmus nebol faktorom, išlo len o obyčajné nadávky. Bohužiaľ, tentoraz to neplatilo.

Hráč kola

Štyri víťazstvá v rade, 14 strelených a jeden inkasovaný gól. Taká je bilancia oživeného Interu, ktorý v sobotu vyhral dôležitý zápas v Ríme, na ktorý pred touto sériou zaostával o päť bodov. O to, že majú momentálne päťbodový náskok, sa víťazným zásahom postaral 25-ročný obranca Federico Dimarco. Práve on je symbolom úspechu nielen tohto kola, ale celej série.

Najprv prispel dvomi asistenciami k domácej remíze 3:3 s Benficou v Lige majstrov a potom svojím rozhodujúcim gólom v semifinále Talianskeho pohára vyradil Juventus. Teraz nasmeroval Inter k dôležitému víťazstvu v boji o prvú štvorku a výrazne priblížil svoj tím k zabezpečeniu si miesta v budúcoročnej milionárskej súťaži. Nehovoriac o tom, ako ho povzbudil pred rýchlo sa blížiacim milánskym derby v jeho tohtoročnom semifinále.

Gól kola

Gól Cyrila Ngongeho v stretnutí proti Lecce má veľký potenciál stať sa gólom, ktorý znamená pre Hellas Verona záchranu. Po zrážke so spoluhráčom Djuričom a následnom nábehu do pokutového územia poslal nechytateľnú strelu do dolného rohu brány.

Do konca sezóny zostávajú ešte štyri kolá, ale pre tím, ktorý sa v nedeľu večer dostal tri body pred Speziu a zároveň sa prvýkrát od polovice septembra vymanil zo zóny zostupu, je to obrovská vzpruha. Verona nemá úplne ľahký žreb - čakajú ju výjazdy do Bergama a Milána, ale vzostup v kalendárnom roku 2023 jej dáva veľkú nádej.