Udalosti Serie A: Prekvapivé výsledky alebo keď už nikto nechce naháňať Neapol

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Serie A: Prekvapivé výsledky alebo keď už nikto nechce naháňať Neapol

Kvaracchelija strelil cez víkend gól, na ktorý sa bude dlho spomínať.
Kvaracchelija strelil cez víkend gól, na ktorý sa bude dlho spomínať.Profimedia
Fanúšikovia talianskej Serie A sa tentoraz nemohli sťažovať na nedostatok prekvapení. Tým najväčším bola prehra Interu na pôde Spezie, ale veľkou konkurenciou boli aj štyri góly, ktoré Sassuolo strelilo v Ríme miestnemu AS. Napodobniť tieto tímy sa snažila aj Sampdoria, ale na štadióne Juventusu napokon neuspela, zatiaľ čo Salernitana si odniesla bod z pôdy AC Miláno. A čo ďalšie prinieslo 26. kolo talianskej Serie A?

Nezastaviteľný líder z Neapolu sa po výhre nad Atalantou opäť priblížil k vysnívanému majstrovskému titulu a odborníci len tipujú, kedy získa matematickú istotu. Prvé odhady hovoria o začiatku mája. Senzačná jazda jednoznačne demotivovala ostatných favoritov. Ich výkony sú ako na hojdačke, čo tentoraz potvrdil Inter.

Penaltový piatok

Ten sa nepripravil ideálne na odvetu v Porte, kde bude bojovať o štvrťfinálovú miestenku v Lige majstrov a dôležitú finančnú injekciu pre budúcu sezónu. V piatok prehrali v Spezii 1:2 v zápase plnom penált. A tréner Simone Inzaghi má pred sebou nezávideniahodnú úlohu. Ak v Porte neuspeje a nepostúpi, môže si pokojne baliť kufre.

Spezia - Inter 2:1

Inter začal v prístavnom meste aktívne a po necelej štvrťhodine hry mal k dispozícii penaltu. Argentínsky útočník Lautaro Martínez túto šancu nevyužil a dokázal, že v Serii A nájdeme aj spoľahlivejších exekútorov pokutových kopov - zo štrnástich ich minul päť.

Lautaro Martínez a jeho bilancia pokutových kopov.
Lautaro Martínez a jeho bilancia pokutových kopov.Opta by Stats Perform

Samozrejme, musíme vyzdvihnúť domáceho brankára Bartlomieja Dragowského, ktorý nielenže zachránil penaltu v prvom polčase, ale aj ďalšie tri veľmi dobré pokusy na bránu - všetky od argentínskeho majstra sveta. Poľský brankár je navyše špecialistom na pokutové kopy, za posledných päť rokov ich zlikvidoval sedem, čím sa môže pochváliť len jeho krajan z Juventusu Wojciech Szczesny.

Povzbudený týmto výkonom založil Dragowski krátko po prestávke útočnú akciu, na ktorej konci bol Daniel Maldini. Potomok slávneho milánskeho rodu nezostal svojmu menu nič dlžný a zasadil nenávidenému súperovi prvý úder. Druhý gól potom pridal M'bala Nzola, ktorý odpovedal na penaltu Romelua Lukakua a vrátil domácim vedenie. Útočník Spezie navyše strelil svoj 12. zásah v tomto ročníku Serie A, čo je jeho osobné maximum. Zároveň to bol aj počet troch pokutových kopov v jednom zápase - toľko ich v Taliansku v aktuálnej sezóne ešte žiadny rozhodca neodpískal.

Futbalisti Interu doplatili na mizériu v koncovke.
Futbalisti Interu doplatili na mizériu v koncovke.Opta by Stats Perform

Hostia, ktorí išli po konci pred vlastných fanúšikov na koberček, vedia niečo o negatívnych míľnikoch. V 13 ligových zápasoch vonku v tejto sezóne inkasovali už 24 gólov, čo je najviac od sezóny 1947/48. Práve na cestách Inter pôsobí dojmom, že už nemá záujem bojovať o druhé miesto. To by sa mohlo vypomstiť, keďže odveta s Portom sa bude hrať v Portugalsku.

Juventus proti Sampdorii nezaváhal

Juventus, naopak, splnil úlohu favorita pred blížiacim sa veľkým talianskym derby, keď doma zdolal Sampdoriu 4:2. Nebolo to úplne jednoduché, rovnako ako príprava na tento duel. A hoci Juventus vyzerá herne i výsledkovo veľmi dobre, situácia nie je úplne ideálna. Prípady Dušana Vlahoviča a Paula Pogbu sú toho dôkazom.

Juventus - Sampdoria 4:2

Už dlhšie je známe, že druhý menovaný sa v tejto sezóne zapíše do štatistík najmä počtom stretnutí, ktoré neodohral pre zranenie. Keď sa už dal dokopy, zradila ho disciplína. Vo štvrtok mal nastúpiť na domáci zápas proti Freiburgu, na míting ale prišiel neskoro. Tréner Allegri bol neoblomný a francúzskeho stredopoliara vyradil z nominácie. Pred nedeľňajším súbojom so Sampdoriou sa chcel tak zapáčiť, že sa opäť zranil. V klube rozmýšľajú, čo ďalej a aké podmienky spolupráce si stanoviť na budúci ročník. Ak vôbec nejaký s Pogbom ešte bude...

Vlahovičovi sa túto sezónu nedarí toľko ako minulé roky.
Vlahovičovi sa túto sezónu nedarí toľko ako minulé roky.Flashscore

Dušan Vlahovič je tiež v nepohode, dlhodobo sa trápi a minulý týždeň skončil po svojom striedaní s hlavou na pleci trénera Allegriho, ktorý ho utešoval. Proti Sampdorii sa Vlahovič veľmi snažil, ale jeho pokusy stroskotali buď na obrancoch, alebo brvne. Vrcholom bola nevyužitá penalta. Tréner Sampdorie Dejan Stankovič, ktorý má dosť starostí, sa po súboji snažil utešiť svojho krajana. 

Napriek tomu boli tri body pre Juventus veľmi dobré. Bianconeri zaostávajú za šiestou Atalantou len o štyri body a vzhľadom na výkony ašpirantov na prvú štvorku sa ich ťaženie v Lige majstrov naozaj nedá vyhlásiť za márne. A možno, ak by súd rozhodol v prospech ich odvolania a obnovil by odpočítanie 15 bodov, by to bolo ľahké umiestnenie na druhom mieste.

Aktuálna tabuľka Serie A.
Aktuálna tabuľka Serie A.Flashscore

Adrien Rabiot bol hnacím motorom posledného vystúpenia, keď sa postaral o dva góly. Celkovo ich v tejto sezóne vsietil už deväť a lepší výkon spomedzi stredopoliarov Juventusu naposledy predviedol istý Paul Pogba v sezóne 2015/16. Juventus potvrdil, že hrá veľa hlavou a to doslova, keďže prvé dve trefy padli práve týmto spôsobom, čo platilo aj o siedmich z jeho predchádzajúcich desiatich súťažných zásahov. 

Obranca Bremer má na konte už štyri presné hlavičky, lepší sú len Osimhen z Neapolu a Jovič z Fiorentiny s piatimi - obaja útočníci. Trénera Allegriho zrejme nepotešil 72-sekundový interval, keď Juventus inkasoval dvakrát. Kratší interval delil oba góly v jeho sieti naposledy v roku 2011 proti Chievu.

Hráč kola

Štatistiky Armanda Laurienteho momentálne vyzerajú trochu hokejovo, keďže v minulom kole proti Cremonese zaznamenal zásah a dve asistencie. V tom aktuálnom si udržal štandardnú bilanciu troch bodov, keď k výhre 4:3 na pôde AS Rím prispel dvoma gólmi a jednou asistenciou. Skvelá forma francúzskeho útočníka je hlavným dôvodom súčasného vzostupu Sassuola.

Tréner Alessio Dionisi veľmi dobre vedel, čo hovorí, keď pred niekoľkými týždňami vyhlásil, že Laurienteho čas príde. A skutočne, útočník sa v tejto sezóne podieľal už na 13 góloch, pričom šesť z nich padlo v posledných dvoch kolách. Jediné, čo fanúšikov Neroverdi môže mrzieť, je fakt, že od jesene nebol vo forme. Oslnivá spolupráca Berardi - Lauriente by vtedy určite priniesla boj o trofeje. Ako sa ale hovorí, nie je všetkým dňom koniec.

Gól kola

Dokonca aj slávny Marco van Basten tento gól pochválil, bol taký skvelý. Chviča Kvaracchelija strelil svoj 11. zásah v tejto sezóne Serie A v pravej chvíli. Písal sa druhý polčas zápasu Neapola s Atalantou a skóre bolo stále nerozhodné. Nemohol to prelomiť nik iný ako práve duo "Kvaradona" a Victor Osimhen - okrem 19 ligových gólov tentoraz aj autor prihrávky. 

Kvaracchelija si prebral loptu tesne pred vápnom, naznačil jednu kľučku, druhú, tretiu a zakončil do šibenice. V momente, keď strieľal, nemal v šestnástke žiadneho iného spoluhráča. Okolo neho bolo na rôznych stranách sedem hráčov súpera a brankár Musso. Solídny kúsok, že? Neapol je nezastaviteľný a jedinou otázkou je, s akým predstihom bude oslavovať blížiaci sa titul.