Udalosti Serie A: Tenis vo Verone, neporaziteľná Salernitana i titul po 33 rokoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Serie A: Tenis vo Verone, neporaziteľná Salernitana i titul po 33 rokoch
Milánčania si schuti zastrieľali.
Milánčania si schuti zastrieľali.Profimedia
Po dlhých 33 rokoch fanúšikovia v Neapole opäť oficiálne zažili majstrovskú radosť, keď dominantní "Partenopei" získali vo štvrtok večer v Udinese rozhodujúci bod. Zatiaľ čo na juhu Talianska vypukli oslavy, severania zostávajú ponorení do mimoriadne vyrovnaného pohárového boja, ktorý ponúkol ďalšie čiastkové zápletky. A čo ešte prinieslo 33. kolo talianskej Serie A?

Inter je späť. Výsledok 6:0 vo Verone naznačil, že tréner Simone Inzaghi dokázal svojich zverencov dokonalo pripraviť na vyvrcholenie sezóny. Tretie víťazstvo v rade totiž posunulo klub na cennú štvrtú priečku, na ktorej si dokonca vybudoval dvojbodový náskok. A to ešte do minulého zápasu vstupoval s nožom na krku zo siedmej pozície. 

Ak by chcel niekto podceňovať 12 gólov strelených proti Empoli, Laziu a Verone, treba pripomenúť, že "nerazzurri" predtým na vyprodukovanie rovnakého počtu zásahov potrebovali dlhých 14 zápasov. Len čo Inzaghi povzbudil belgického giganta Romelua Lukakua, ktorý dvakrát skóroval v Empoli, urobil rovnakú prácu s Edinom Džekom.

Do sobotňajšieho kľúčového súboja s AS Rím Josého Mourinha sužovaného početným kádrom a vyčerpanosťou hráčov tak Milánčania pôjdu v dobrej nálade. A bude to potrebné, pretože slávna rímska lavička urobí všetko pre to, aby Inter rozrušila. Presvedčila sa o tom Monza v aktuálne skončenom kole, kde sa Mourinho na nepopulárneho rozhodcu nachystal podstrčeným mikrofónom, aby mu nik nemohol krivdiť.

Napriek tomu ho po zápase stihol označiť za najhoršieho arbitra na svete, čo však v žiadnom prípade nekvitoval tréner Monzy. Naopak, správanie rímskej lavičky označil za škandalózne a dodal, že niečo podobné v živote nevidel. Raffaele Palladino pochopiteľne narážal na neustále vyskakovanie, behanie smerom k ihrisku vo väčšom počte ľudí a spochybňovanie akéhokoľvek rozhodnutia. 

Ale späť k Inzaghimu. Obrovská strata na Neapol je pre najväčšieho favorita na zisk titulu, samozrejme, neospravedlniteľná, ale spôsob, akým kouč Interu dokázal reagovať na nepríjemnú jarnú sezónu, stojí za zmienku. Neustále sa hovorilo, že Inzaghi má problémy so striedaniami a rotáciou zostavy. Vo Verone si s tým však ťažkú hlavu nerobil a v porovnaní s duelom s Laziom nasadil šesť nových hráčov, čo si vzhľadom na výsledok a výkon tímu nemusel nikto ani všimnúť.

Výsledky 33. kola Serie A.
Výsledky 33. kola Serie A.Flashscore

Vyčítali mu aj nedostatočnú flexibilitu a ľahkú čitateľnosť jeho formácie 3-5-2. Vo Verone však nastúpil s tromi kreatívnymi stredopoliarmi vedľa seba (Calhanoglu, Brozovič, Mchitarjan) a pazujúci Nicolo Barella so svojou tvrdou hrou rázom nikomu nechýbal. 

Simone Inzaghi sa pod paľbou kritiky (aj z vlastných radov) dokázal bleskovo zlepšiť a zdá sa, že svoj tím vedie k úspešnému zvládnutiu veľkého milánskeho derby, ktoré bude na programe v semifinále Ligy majstrov. A dôvodom určite nie je špeciálna motivácia vo výške 2 miliónov eur, ktorú si celý tím rozdelí, ak ukončí sezónu lepšie ako ich odveký rival. 

Víťazom kola sa však aj tak stal tréner Luciano Spalletti, ktorý ukončil druhé najdlhšie čakanie medzi dvomi majstrovskými titulmi v histórii celej Serie A. Ten predchádzajúci Neapol oslavoval na konci apríla 1990, teda pred 33 rokmi. Dlhšie čakanie si pamätá len Rím, ktorého triumfy v rokoch 1942 a 1983 boli o osem rokov dlhšie.

Fanúšikovia Neapolu čakali len na záverečný hvizd.
Marco Romandini

V Neapole boli oslavy naplánované už na nedeľu, ale definitívny koniec sezóny napokon prišiel v 840 km vzdialenom Udine na severe Talianska. Práve tu legendárny Diego Maradona v roku 1985 s pomocou Božej ruky strelil svoj prvý gól za Neapol. Ten slávnejší na majstrovstvách sveta mal ešte len prísť. Jeho veľký rival Zico bol taký rozrušený, že ho suspendovali na štyri zápasy.

V Udine sa zároveň skončila 22-ročná dominancia severotalianskych klubov, ktoré si majstrovské tituly odovzdávali od roku 2001, keď sa naposledy radoval AS Rím. Teraz sa však s gratuláciou poponáhľali aj ich predstavitelia. Ozval sa napríklad aj Silvio Berlusconi, ktorý nezabudol dodať, že tiež fandil Neapolu, pretože sa celý život považuje za Neapolčana narodeného v Miláne. Boj o priazeň voličov jednoducho nepozná hraníc.

Tabuľka Serie A
Tabuľka Serie AFlashscore

Hráč kola

Vyrovnávajúci gól v minulom kole v Neapole bol zjavne len rozcvičkou - Boulaye Dia si totiž v nasledujúcom kole vychutnal obranu Fiorentiny a strelil tri góly. Dvadsaťšesťročný Senegalčan vo farbách Salernitany sa po zápase tešil z pamätnej lopty a okrem hetriku oslávil aj míľnik 15 gólov vo svojej prvej sezóne v Serii A.

Okrem toho prekonal historicky najlepší výkon Marca Di Vaia, ktorý v sezóne 1998/99 zaknihoval za tamojší klub v najvyššej súťaži 12 zásahov. Hoci juhotaliansky tím napriek mohutnej snahe svojho kanoniera nevyhral (3:3), ďalšia remíza len predĺžila jeho impozantnú desaťzápasovú sériu bez prehry. Potrestaný tréner Paulo Sousa musel byť na tribúne celkom spokojný.

Gól kola

Kľúčový útočník Juventusu Dušan Vlahovič sa zo zimného spánku prebudil úspešným zásahom spoza pokutového územia a zabezpečil víťazstvo 2:1 nad Lecce. Pre srbského strelca to bol prvý ligový gól od 7. februára, keď dvakrát trafil sieť Salernitany a odvtedy sa trápil a musel znášať neutíchajúcu kritiku svojej hry.

Juventus vďaka nemu ukončil štvorzápasové čakanie na víťazstvo a získal cenné body v boji o Ligu majstrov. Na treťom mieste má teraz päťbodový náskok pred piatou Atalantou, no práve v Bergame sa predstavia v ďalšom kole. A vzhľadom na to, že súper je v oveľa lepšej streleckej forme, Massimiliana Allegriho nečaká nič ľahké.