Udalosti Serie A: Nechcený Raspadori hrdinom a zastavenie milánskej krízy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Serie A: Nechcený Raspadori hrdinom a zastavenie milánskej krízy
Giacomo Raspadori je hrdinom zápasu proti Juventusu.
Giacomo Raspadori je hrdinom zápasu proti Juventusu.Profimedia
Jediný gól v riadnom hracom čase rozhodol veľkú bitku medzi Juventusom a Neapolom, ktorý je len krôčik od titulu. Zverenci trénera Luciana Spallettiho (64) môžu oslavovať už v nedeľu, zatiaľ čo v pretekoch o európske poháre sa rozhodne až na cieľovej čiare. Oba milánske veľkokluby si konečne polepšili, okrem Juventusu zaváhalo aj Lazio. A čo ďalšie prinieslo 31. kolo talianskej Serie A?

Tréner Juventusu Massimiliano Allegri ho v lete odmietol s tým, že je príliš mladý. Talentovaný útočník Giacomo Raspadori preto zamieril zo Sassuola do Neapolu a v nedeľu večer zažil sladkú pomstu. Jeho gól v nadstavenom čase znamenal, že Partenopei porazili Juventus dvakrát v jednej sezóne len štvrtý raz v histórii.

Neapol naposledy vyhral na štadióne Juventusu v roku 2018, keď podobný neskorý gól obrovského stopéra Koulibalyho rozhodol zápas. Tím vedený trénerom Mauriziom Sarrim vtedy v Neapole čakalo v noci dvetisíc fanúšikov, ktorí oslavovali titul. Ten im napokon unikol. Tentoraz je to iné a to nielen preto, že víťazný gól strelil maličký mladík Raspadori.

Titul už tento víkend?

Neapol si môže byť matematicky istý už cez víkend, stačí k tomu relatívne málo. V sobotu doma poraziť Salernitanu a v nedeľu na obed sledovať, či Lazio porazí Inter. Ak sa tak nestane, šesť kôl pred koncom bude hotovo. O tom, že koncom apríla budú v Neapole oslavovať historický tretí titul, naozaj nikto nesníval.

Už noc z nedele na pondelok naznačila, ako to bude v meste vyzerať. Na autobus, ktorý odviezol neapolských hráčov z miestneho letiska o 2:40 ráno, čakalo neuveriteľných desaťtisíc ľudí. Kam sa hrabú skromné dve tisícky spred piatich rokov? Klubový autobus sprevádzal nekonečný rad motoriek s vlajkami a hlavné hviezdy klubu mávali fanúšikom zo strechy. Takí ako Victor Osimhen to, samozrejme, nezabudli naživo vysielať na sociálnych sieťach.

Samotný duel v Turíne nebol príliš veľkolepý. Domáci sa na nič nezmohli, a keď už dvakrát udreli, gól nebol uznaný. Najprv pre útočný faul na vlastnej polovici, ktorý zaznamenal VAR, a potom preto, že finálna prihrávka na striedajúceho Vlahoviča prišla už mimo ihriska.

Napriek tomu Neapol potvrdil, že je silný na všetkých frontoch, nielen v ofenzíve. Vo svojom ôsmom ligovom stretnutí vonku v roku 2023 si udržal siedme čisté konto, čo je štatistika, ktorou sa nemôže pochváliť nikto iný v najvyšších európskych súťažiach. Pre Luciana Spallettiho to bola určite dostatočná náplasť na nešťastné vyradenie zo štvrťfinále Ligy majstrov.

Neapol si počas zápasu vytvoril viac šancí.
Neapol si počas zápasu vytvoril viac šancí.Opta by Stats Perform

Juventus je z formy

Zatiaľ čo sezóna Neapola sa pomaly končí, problémy Juventusu pokračujú na mnohých frontoch. Okrem Európskej ligy účinkuje aj v Talianskom pohári, no jeho forma nie je úplne ideálna. Od roku 2011, keď vrcholilo nie príliš úspešné pôsobenie Luigiho Delneriho, dokonca nezažil tri ligové prehry v rade. Napriek tomu Bianconeri zažívajú trochu neuveriteľnú situáciu, keď sa im ešte podarilo vrátiť do prvej štvorky - obdržali späť pôvodne odrátaných 15 bodov.

Útok však nefunguje, o čom svedčia dva ligové duely za sebou bez streleného gólu, čo sa opäť stalo prvýkrát od roku 2012. Trénera Allegriho poriadne nahnevalo aj to, keď jeho zverenci inkasovali. Všetci sa logicky domnievali, že jeho nahnevaný a predčasný odchod do šatne bol spôsobený tým, že chcel penaltu po zákroku na Cuadrada v predchádzajúcej akcii, ale on sám po zápase vysvetlil, že jeho tím si za obdržaný gól môže sám.

Juventus má so strieľaním góly problémy.
Juventus má so strieľaním góly problémy.Flashscore

"Boli sme naivní," povedal viditeľne unavený tréner a dodal, že v takejto situácii sa jednoducho nedá prestať hrať. " Kvalitný súper to potrestá a Neapol si tohtoročný titul plne zaslúžil," dodal zmierlivo na záver. Allegri potom dokonca pochválil výkon rozhodcu a povedal, že Juventus nemôže plytvať energiou na zbytočné dohady. Výsledok sa aj tak nezmení. "Veľké kluby robí to, že dokážu prijať zlé výsledky a poučiť sa z nich," uzavrel.

Juventus - Neapol 0:1

A jeho slová potvrdil aj Joe Montemurro, tréner ženského tímu Juventusu. Ten musel cez víkend stráviť prehru svojich zverenkýň v Ríme, ktorý sa, naopak, priblížil k majstrovskému titulu. Montemurro navyše pri odchode z ihriska schytal od domácich fanúšikov aj množstvo nadávok a pľuvancov. Tréneri Juventusu to tentoraz nemali ľahké.

Hráč kola

Krátko po tom, čo Inter naznačil, že sa neuvažuje o predĺžení jeho hosťovania v Chelsea na budúcu sezónu, Romelu Lukaku zažiaril. Bol to práve Belgičan, ktorý dvoma gólmi zariadil Interu veľmi potrebné víťazstvo na pôde Empoli a udržal ho v boji o prvú štvorku. A Lukaku čakal na dva góly v talianskej lige viac ako dva roky.

Toľko kritizovaný Lukaku od začiatku februára strelil 39 % z celkového počtu súťažných gólov Interu (7/18). Belgický útočník tvrdí, že sa chce Milánčanom odvďačiť za dôveru a ďalšiu šancu dostane budúci týždeň v pohári. Prezident Talianskej futbalovej federácie totiž zrušil jeho trest za žltú kartu za oslavu gólu v prvom zápase v Turíne. Romelu skrátka vyhráva na všetkých frontoch. Prenesie to aj na Inter?

Gól kola

Toľko diskutovaných 15 bodov, ktoré Juventus získal späť, Atalantu veľmi zaťažilo. Vypadla z prvej šestky a potom ju čakal náročný súboj s AS Rím. Na vypredanom štadióne v Bergame sa ukázal odhodlaný tím a Mario Pašalič ho skvelým gólom poslal do vedenia. Chorvátsky útočník nádherne trafil center svojho spoluhráča Zapatu z prvej a usmernil loptu do protipohybu brankára AS Rím.

Atalanta vďaka nemu získala cenné tri body za víťazstvo 3:1, po ktorom sa udržala len dva body od šiesteho miesta a štyri od prvej štvorky. Pre zverencov Gian Piera Gasperiniho zostáva všetko otvorené až do konca sezóny, počas ktorej sa ešte stretnú s Juventusom či Interom.