Udalosti Serie A: Smutné oslavy v Neapole a rezignácia Juventusu (nie Allegriho)

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Serie A: Smutné oslavy v Neapole a rezignácia Juventusu (nie Allegriho)
Luciana Spallettiho zrejme čaká ročná prestávka.
Luciana Spallettiho zrejme čaká ročná prestávka.Profimedia
Víťazstvo Neapola 3:1 nad Interom, ktorý sa zároveň snažil potvrdiť svoje miesto v prvej štvorke, bolo označované za posledný darček domácim fanúšikom od trénera Luciana Spallettiho (64). Slávny kouč, pravdepodobne, opustí novopečených talianskych majstrov.

AC Miláno splnilo úlohu favorita v šesťgólovom šlágri a spamätalo sa z vyradenia z Ligy majstrov. Bezgólová remíza v Lecce, kam pricestovala Spezia, odsúdila Cremonese na zostup. A čo ďalšie prinieslo 36. kolo talianskej Serie A?

Ešte minulý týždeň to po stretnutí trénera Luciana Spallettiho s prezidentom klubu Aureliom De Laurentiisom vyzeralo nádejne. Nejasnosti sa údajne vyjasnili a nič nebránilo predĺženiu zmluvy. S blížiacim sa termínom zápasu s Interom sa však na verejnosti začali objavovať trochu nešťastné vyjadrenia a najmä tie z úst trénera Spallettiho vyvolávali dojem, že zostávajúce dva duely budú po veľkom úspechu jeho poslednými v Neapole.

Akoby nestačilo, že sa fanúšikovia Neapola museli zmieriť s ohláseným odchodom športového riaditeľa Cristiana Giuntoliho, ktorý má namierené do nenávideného Juventusu. Tréner Luciano Spalletti, unavený zo všetkých nedorozumení a napätých rokovaní, sa údajne rozhodol, že nebude obhajovať svoj titul. Donedávna sa pritom hovorilo skôr o jeho možnom predĺžení zmluvy o ďalšie dva roky.

Spalletti už má o svojej budúcnosti jasno

Ani kráľ by nedokázal zmieriť znepriatelené strany. No bol to princ Karol Bourbonský, ktorý vzhľadom na históriu svojej rodiny odovzdal trénerovi a prezidentovi klubu pred zápasom Neapola s Interom pamätnú zlatú medailu. Spalletti svojou neochotou takmer narušil celý ceremoniál, keď sa údajne ponáhľal späť do šatne, aby sa mohol sústrediť na súboj, čím sťažil prácu minimálne oficiálnemu fotografovi. Tak veľmi sa mu nechcelo stáť po boku muža, ktorý ho vyhnal z Neapola.

A on ho bezvýhradne miluje. Možno si teda zaslúžil lepší štýl oznamovania konca spolupráce než súčasný kovbojský súboj, pri ktorom sa vlastne nevie, čo kto chce. Spalletti sa už rozhodol, po víťazstve 3:1 nad Interom povedal, že má jasno a svoje názory nezmení zo dňa na deň. Na rozdiel od niekoho. Ten niekto, Aurelio De Laurentiis, ktorý mal oznámiť trénerov koniec, zase len zahmlieval, že určite nikomu nepristrihne krídla.

Na to musel veľký Luciano reagovať, aby vyvrátil teórie, že má namierené do iného, väčšieho klubu. Nič také sa však nekoná. Najpravdepodobnejším scenárom je momentálne ročná prestávka.

A tak, ako to už v Neapole býva, po veľkej radosti prichádza veľký smútok. Tím, ktorý mal pred touto sezónou prinajlepšom bojovať o postup do Ligy majstrov, ale všetkých neskutočne prekvapil, príde o svoj hlavný mozog. Dve silné osobnosti sa totiž nedokážu dohodnúť. Opäť na to doplatia fanúšikovia.

Juventus znova stratil body

"Stará dáma" dostala ešte väčšiu ranu. Krátko pred výkopom svojho pondelkového zápasu v Empoli sa klub dozvedel, že Športový súd Talianskej futbalovej federácie (FIGC) anuloval predchádzajúce zrušenie jeho trestu a odobral mu nakoniec 10 bodov. Otrasený tím potom v toskánskom meste prehral 1:4.

Existuje však aj iná teória, ktorá hovorí o oveľa vážnejšej príčine tohto výbuchu. Hráči vraj majú plné zuby trénera Massimiliana Allegriho a duel sabotovali. Sebavedomý kouč, ktorý po stretnutí so Sevillou kritizoval výroky brankára Wojciecha Szczesného, že nehovorí poriadne po taliansky a nevie, čo hovorí, si nič také nepripúšťa. "Bola to pochopiteľná reakcia na nepríjemnú správu, ktorou vyvrcholila bláznivá sezóna. Na ihrisku sme však druhí," povedal Allegri.

Tabuľka Serie A
Tabuľka Serie AFlashscore

Na ihrisku možno áno, ale v tabuľke nie. Talianska športová justícia robí všetko pre to, aby Juventus v budúcom ročníku nehral Ligu majstrov (a ideálne ani poháre). Klub stále zvažuje odvolanie, ktoré by ho už nadobro zdiskreditovalo, hoci taký José Mourinho je o tom už dávno presvedčený.

"Keby som vedel, že strácajú desať bodov, k súboju v Monze alebo Bologni by som pristúpil úplne inak. Takto sme sa sústredili na poháre. Je mi všetkých ľúto, dokonca aj môjho kolegu Allegriho," povedal portugalský tréner.

Tradičná talianska snaha vyriešiť všetko bez akýchkoľvek pochybností a najlepším možným spôsobom tak opäť raz dosť skomplikovala situáciu.

Hráč kola

Kto iný by sa mal postarať o dôležitú reakciu AC Miláno po vypadnutí zo semifinále Ligy majstrov než skúsený Olivier Giroud. Francúzsky útočník si svoju líderskú úlohu zobral k srdcu a tromi gólmi prispel k jasnému víťazstvu 5:1 nad už vypadávajúcou Sampdoriou. Milánčania si vďaka nemu napravili chuť pred cestou do Turína na dôležitý súboj s Juventusom, ktorý môže veľa napovedať o ich európskej účasti v budúcej sezóne.

Tridsaťšesťročný Giroud dal jasne najavo, že vek je len číslo. S tromi zásahmi dosiahol v tejto sezóne Serie A už 11 gólov a žiadny iný starší hráč ich v tejto sezóne nedal toľko v žiadnej z piatich najvyšších európskych súťaží. Girouda síce stále trápi boľavá achilovka, ale svoje čakanie na presný ligový zásah od marca tohto roka ukončil v pravom čase.

Gól kola

Na legendárnom štadióne San Sire ešte zostaneme. Práve tu strelil svoj prvý gól v ročníku legendárny Fabio Quagliarella. Štyridsaťročný útočník sa lúči s najvyššou súťažou a, pravdepodobne, aj so svojou slávnou kariérou, keďže Sampdoria zostúpila do nižšej súťaže. Pre hráča, ktorý bol chválený aj za svoju oddanosť futbalu, to nebol jednoduchý rok, na ktorom sa začali podpisovať početné zranenia a vek.

Rodák z Castellammare di Stabia neďaleko Neapola ukončil svoje 20-zápasové čakanie na gól pohotovou strelou v pokutovom území a od svojich spoluhráčov dostal zaslúžené gratulácie.