Slováci dostali druhú šancu, postup na MS by sa rovnal zázraku. Berky verí v baráž

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slováci dostali druhú šancu, postup na MS by sa rovnal zázraku. Berky verí v baráž
Marek Belaník (vpravo) skóroval za národný tím po roku a pol.
Marek Belaník (vpravo) skóroval za národný tím po roku a pol.futsalslovakia.sk / Lukáš Droppan
Slovenská futsalová reprezentácia mala po troch zápasoch poslednej fázy kvalifikácie iba jeden bod a šance na postup strmhlav padali k nule, situácia sa ale diametrálne otočila. Razom majú zverenci trénera Mariána Berkyho (46) všetko vo vlastných rukách.

V pondelok totiž porazili Nemecko a pomohla im výhra Francúzska nad Chorvátskom. To v praxi znamená, že Slováci majú na tretej priečke štyri body, druhí "Vatreni" ich získali šesť a vedúci "galský kohút" 10. Víťazstvo v skupine je síce pasé, no druhé miesto garantuje baráž o posledné dve postupové priečky. Rozhodovať sa bude v decembri. Slovensko musí vyhrať vo Francúzsku a takisto doma poraziť Chorvátov, čo bude síce nesmierne ťažké, ale nie nemožné.

Úvodná výhra v poslednej fáze kvalifikácie postupne naberala čoraz väčšie obrátky. Za stavu 3:0 však prišla power-play súpera a hneď tri góly z pokutových kopov od Sözera. Hrdinom sa tak stal brankár Marek Kušnír s jeho víťazným zásahom cez celé ihrisko do prázdnej bránky: "Gól poteší, bol víťazný, ale je jedno, kto ho strelil. Všetci by sme sa tešili rovnako, keby ho dal hocikto," povedal po stretnutí gólman majstrovského Lučenca.

Uvedomuje si, že v boji o majstrovstvá sveta sa môže všetko zmeniť zo sekundy na sekundu. Jasný dôkaz toho je konečný výsledok 4:3: "Toto je úroveň, na ktorej nemáte garantované vôbec nič. Videli sme to v zápase proti Francúzom, keď sme dokázali vyrovnať za pár sekúnd z 2:4 na 4:4, teraz to bolo podobné proti nám. Nezlomili sme sa, bojovali sme a ukázali srdiečko, ktoré možno predtým chýbalo," pokračoval Kušnír.

Slováci ešte majú šancu dostať sa na MS.
Slováci ešte majú šancu dostať sa na MS.Futsalslovakia.sk/Lukáš Droppan

Tréner Berky nebol spokojný s tým, čo sa na levickej palubovke udialo počas posledných minút: "Mohli sme to v závere viac ustáť, ale rozhodca vrátil súpera do hry spornou penaltou a potom ako keby chcel Nemcom pomôcť. Museli sme hrať až do konca. Bojovali sme, vyplatilo sa to," nechal sa počuť po súboji.

Sám veril, že v utorok vyhrá Francúzsko, čím Slovákom pomôže a presne to sa aj udialo. "Tým pádom si to môžeme rozdať s Chorvátskom. Ak ho potrápi aj Nemecko a zoberie mu body, tak sa naše šance na druhé miesto zvyšujú. Stále máme príležitosť, aj keď teoretickejšiu, ale pri rôznych výsledkoch to môže byť zaujímavé smerom do baráže," verí Berky.

Úvodné štyri kolá skupiny C sa odohrali v rozmedzí 20 dní. Záverečný dvojzápas je na programe až tesne pred Vianocami: "Vyhovuje nám to. Chlapci si oddýchnu, môžeme viac analyzovať a pripraviť si rôzne varianty," podotkol. "Šanca na postup stále žije, aj keď by to bol zázrak. Budeme bojovať a ak by sa k nám priklonilo šťastie, budeme radi," doplnil Kušnír.

Slovensko - Nemecko 4:3

Slováci vyhrali prvý zápas a šanca na postup stále žije.
Slováci vyhrali prvý zápas a šanca na postup stále žije.Flashscore