Štart bojov o MS proti Francúzsku, Slovákov čakajú lepší súperi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Štart bojov o MS proti Francúzsku, Slovákov čakajú lepší súperi
Slovenská futsalová reprezentácia vstupuje do kvalifikácie o MS.
Slovenská futsalová reprezentácia vstupuje do kvalifikácie o MS.Profimedia
Slovenskú futsalovú reprezentáciu čaká elitná časť kvalifikácie o postup na MS 2024 v Uzbekistane. Odštartuje sobotným stretnutím proti Francúzsku, ktoré privíta v Leviciach.

Hlavné kolo proti Lotyšsku a Nemecku zvládlo Slovensko bez prehry. Lotyšov dokázalo dvakrát zdolať, v Lučenci 3:0 a v Jelgave 4:1, s Nemeckom uhralo dva nerozhodné výsledky, v Drážďanoch 1:1 a v Leviciach 0:0.

Zverenci šéftrénera reprezentácií Mariána Berkyho ešte nikdy v histórii neštartovali na MS. Na európskom šampionáte si už zahrali, keď v Holandsku v roku 2022 postúpili pri svojej prvej účasti do štvrťfinále.

V skupine v Amsterdame prehrali s Ruskom 1:7, historický gól strelil kapitán Kozár. Po remíze s Poľskom 2:2 vybojovali v Groningene postup do vyraďovacej fázy víťazstvom 5:3 nad Chorvátskom, cestu do semifinále im však ukončili favorizovaní Španieli (1:5).

Chorváti v hlavnom kole kvalifikácie ovládli skupinu 7 bez prehry, boje odštartovali domácim víťazstvom nad Maďarskom 5:1. Po hladkých triumfoch nad outsiderom skupiny v Izraeli 7:0 a doma 6:1 si postup postrážili v Debrecíne remízou 1:1 s Maďarskom.

Rovnako Francúzi vyhrali skupinu 9, po vysokej výhre nad Nórskom 9:1 prišla dôležitá bezgólová remíza v Sabaci s domácim Srbskom. Povinné víťazstvo 3:1 v nórskom Tromsö vybojovali zverenci Raphaëla Reynauda až v záverečnej desaťminútovke, najdôležitejší duel v mestečku Laval so Srbskom zvládli a po góloch Mohammeda a Mouhoudineho zvíťazili 2:0.

Chorvátsky tréner Marinko Mavrović zverejnil reprezentačnú súpisku na prvé zápasy kvalifikácie Elite Round MS. Jeho tím začne 16. septembra návštevou Nemecka v Chemnitzi a o štyri dni neskôr budú hostiť Slovensko v Pule. Chorvátska reprezentácia sa zišla od 21. do 26. augusta v Prelogu v rámci prípravy na spomínané kvalifikačné duely a terajší zoznam Mavrovičových reprezentantov je takmer identický.

Novým menom na súpiske je Franco Jelovčič, ktorý pre klubové povinnosti vynechal spomínané sústredenie. Manolo Bilič vypadol z menoslovu. Za zmienku tiež stojí, že v nominácii nie je Toni Jelavič, ktorý sa zotavuje zo zranenia, pre ktoré vynechal záver minulej sezóny.

Reprezentačný kouč Francúzska Raphaël Reynaud oznámil zoznam šestnástich hráčov. Prioritným cieľom futsalistov s galským kohútom na hrudi je postup na MS. Väčšina z nominovaných absolvovala aj hlavné kolo kvalifikácie proti Srbsku a Nórsku. Najväčším menom je Mamadou Touré, ktorý nastupuje za španielsku Barcelonu. Druhý legionár Amin Benslama hrá v Cartagene.

Slovensko sa nachádza na 30. mieste svetového rebríčka, zatiaľ čo Chorvátsko je pätnáste a Francúzsko šestnáste.

Program zápasov Slovenska:

Slovensko - Francúzsko (16.9. o 17:20, Levice)

Chorvátsko - Slovensko (20.9. o 19:00, Pula)

Nemecko - Slovensko (5.10. o 18:30, Goppingen)

Slovensko - Nemecko (9.19. o 18:30, Levice)

Francúzsko - Slovensko (14.12. o 21:05, Laval)

Slovensko - Chorvátsko (20.12. o 18:30, Levice/Bratislava)