Highlighty víkendu: Bellingham prešprintoval Beckhama, debut na 20 sekúnd a príbeh Hallera

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Highlighty víkendu: Bellingham prešprintoval Beckhama, debut na 20 sekúnd a príbeh Hallera

Jude Bellingham žiari v drese Realu.
Jude Bellingham žiari v drese Realu.Profimedia/Flashscore
V našej tradičnej rubrike Highlighty víkendu sa opäť pozrieme na to najlepšie, najhoršie, najčudnejšie a skrátka najzaujímavejšie zo sveta futbalu. Dnes sa zameriame na skvelú trefu i neuveriteľnú zahodenú šancu, príbeh bojovníka Hallera a niekoľko sekúnd núteného debutu.

Gól víkendu

Charles De Ketelaere bol považovaný za veľký talent belgického futbalu. Po prestupe do AC Miláno však nepodával také výkony, aké sa od neho očakávali, ale na hosťovaní v Atalante opäť ožil. Vo veku 22 rokov je najmladším hráčom v histórii Serie A, ktorý zaznamenal šesť gólov a šesť asistencií v jednej sezóne.

Gólové štatistiky mladého Belgičana.
Gólové štatistiky mladého Belgičana.Opta by StatsPerform/Flashscore/Profimedia

Jeho zatiaľ posledný zásah padol počas víkendu pri víťazstve 4:1 nad Janovom. Ako náš gól víkendu vyberáme úžasnú strelu mladého Belgičana z otočky, ktorá dala pečať návratu do top formy.

Smoliar víkendu

Dovolíme si tvrdiť, že toľko šialene premárnených šancí ste v živote nevideli. A asi ani neuvidíte. Austrálsky útočník Patrick Wood mohol v zápase svojho Sydney FC proti Central Coast Marines prelomiť veľké gólové trápenie a streliť len druhý gól v sezóne.

Mal na to najlepšie predpoklady, obrovská chyba brankára Vukoviča Woodovi ponúkla loptu pred prázdnu bránu. Lenže on minul... Môže sa síce utešovať tým, že Sydney v tom momente viedlo už 3:0 a doviedlo zápas do víťazného konca, ale tento bláznivý moment ho bude asi dlho prenasledovať. Aspoň dovtedy, kým sa konečne znovu presadí.

Zo sociálnych sietí

Slovinský klub Rogaška cez víkend potvrdil, že neexistuje pravidlo, ktoré by sa nedalo ohnúť. Miestna liga určila, že mladí hráči musia byť v základnej zostave každého tímu. Kluby bojujú s vedením súťaže a argumentujú tým, že rozvoj mladíkov môže byť zabrzdený, ak sú tlačení do zostavy len preto, že potrebujú naplniť kvótu, a nie preto, že sú pripravení a dostatočne dobrí.

Absurdnosť tejto povinnosti sa ukázala počas víkendu. Za Rogašku debutoval iba 17-ročný brankár Žan Lorber. Jeho spoluhráči rozohrali, asi po 20 sekundách zakopli loptu do autu a Lorbera nahradila jednotka medzi tromi žrďami, o 12 rokov starší Ajdin Mulalič. Podľa pravidiel musí mladý hráč nastúpiť v základnej zostave - nikto neurčil, ako dlho musí byť na ihrisku.

Štatistika víkendu

Jude Bellingham stál Real Madrid viac ako 100 miliónov eur, ale zatiaľ ukazuje, že to bola dobrá investícia. Dvoma gólmi prispel k víťazstvu v dôležitom súboji o titul s Gironou, ktorý Real jasne ovládol 4:0. So 16 gólmi je na čele tabuľky strelcov, hoci ide o stredopoliara, ktorý by nemal byť najčastejším zakončovateľom.

Bellingham je najlepší strelec ligy.
Bellingham je najlepší strelec ligy.Opta by StatsPerform/Flashscore/Profimedia

Vtipnou štatistikou je jeho porovnanie s iným Angličanom, ktorý prišiel do Realu pred mnohými rokmi s veľkou slávou, Davidom Beckhamom. Vo všetkých súťažiach strelil Bellingham za madridský klub už rovnaký počet gólov ako jeho slávny krajan, teda 20. Lenže dokázal to o 126 zápasov skôr...

Príbeh víkendu

Nemôžeme siahnuť nikam inam ako po rozprávkovom príbehu Sebastiena Hallera. Skúsenému útočníkovi diagnostikovali v lete 2022 rakovinu semenníkov. Bola to otázka zdravia, otázka života, futbal išiel bokom. Po dvoch operáciách a štyroch cykloch chemoterapie sa však vrátil na ihrisko a stále oblieka dres Borussie Dortmund. Haller však napísal ďalšiu, ešte lepšiu kapitolu.

Na Africkom pohári národov bol symbolom nezlomného tímu Pobrežia Slonoviny. Hostiteľská krajina prehrala prvé dva zápasy v skupine, vyhodila svojho trénera ešte počas turnaja, no napriek tomu sa dostala až do finále. A práve tam Haller strelil víťazný gól. Hollywood by tento príbeh nenapísal lepšie...

Fotografia víkendu

Bayern Mníchov jasne prehral víkendový súboj s Leverkusenom, ktorý si naďalej udržiava odstup od bavorského giganta na čele tabuľky. Nikoho to nemrzí viac ako Thomasa Müllera. Skúsený univerzál nazbieral s Bayernom už 12 bundesligových titulov, no stále nemá dosť a každá prehra ho štve.

Koniec koncov, na sociálnych sieťach začalo hneď po zápase kolovať video z jeho dosť nahnevaného rozhovoru. Práve momentku jednej z duší bavorského klubu vyberáme ako najlepšiu fotografiu víkendu.

Müller žije pre Bayern.
Müller žije pre Bayern.AFP