Deyl vyhral už svoj piaty slovenský titul, Lamper dosiahol na štvrtý

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Deyl vyhral už svoj piaty slovenský titul, Lamper dosiahol na štvrtý

Lamper (vpravo) oslávil 30. narodeniny a mesiac na to vyhral svoj štvrtý titul.
Lamper (vpravo) oslávil 30. narodeniny a mesiac na to vyhral svoj štvrtý titul.TASR
Skúsený obranca Radek Deyl (33) vyhral už svoj piaty majstrovský titul na Slovensku, zatiaľ čo útočník Patrik Lamper (30) sa teší štvrtýkrát.

Z aktívnych hráčov ich má viac iba Marek Bartánus, ktorý v nedeľu vyrovnal rekordný zápis Mateja Češíka a Richarda Kapuša so šiestimi titulmi. Deyl ako jediný vyhral všetky s jedným klubom, boli to práve Košice. Premiérovo sa tešil v sezóne 2008/09, keď ako 19-ročný debutoval v áčku "oceliarov" a odohral celé play-off.

Počas ďalších dvoch ročníkov 2009/10 a 2010/11 už bol plnohodnotnou súčasťou mužstva aj v základnej časti, premiérovo sa dostal do seniorského národného tímu Slovenska. Na ďalší majstrovský primát čakal do roku 2014. Cestou play-off strelil štyri góly, jeho najlepší počin vo vyraďovacej fáze.

Podarilo sa mu to napriek tomu, že od štartu sezóny 2010/11 do záveru roku 2015 v základnej časti nestrelil ani jeden presný zásah. Radek Deyl si neskôr zahral za Karlovy Vary. Vrátil sa aj do Košíc, no obliekal i dresy Nových Zámkov, Michaloviec, talianskeho celku Gherdëina, francúzskeho Štrasburgu a bol kapitánom Nice.

V metropole východného Slovenska pôsobí opätovne od roku 2020. Počas sezóny 2022/23 odohral 35 zápasov základnej časti (3+8) a dvanásť pridal v play-off, kde nebodoval. Aktuálne má na konte päť slovenských titulov v hráčskej pozícii desať hokejistov. Medzi nimi napríklad Gabriel Spilar, súčasný športový manažér HC Košice alebo stále aktívny obranca Michal Sersen.

Štvrtý titul počas svojej kariéry vyhral útočník Patrik Lamper. Odchovanec banskobystrického hokeja bol pri zlatom hetriku "baranov" v rokoch 2017, 2018 a 2019. Súčasťou "áčka" sa stal v roku 2012, takže bol aj pri dvoch neúspešných finále v rokoch 2015 a 2016. Košice sú jeho prvým tímom Extraligy mimo materského klubu.

K titulu pomohol 18 bodmi v základnej časti (6+12) a siedmimi počas play-off (2+3). Lamper, ktorý si zahral aj za Slovan v KHL či na ZOH 2018 v Pjongčangu, je známy a trénermi cenený hlavne pre bojovnosť, obrovskú obetavosť a defenzívny prínos pre mužstvo. Bodovo najlepšiu sezónu kariéry zažil počas ročníka 2020/21, keď strelil 12 gólov a pridal 17 asistencií.

Lamper má stále iba 30 rokov, môže tak pomýšľať aj na prípadné vyrovnanie či prekonanie rekordu počtu titulov v slovenskej Extralige, ktorým je číslo šesť.

Aktuálne má v zbierke štyri slovenské tituly štrnásť hráčov. Z aktívnych to sú Ivan Ďatelinka a Branislav Kubka, ale v tejto skupine nájdeme aj mená ako Richard Šechný, Rudolf Jendek, Stanislav Gron, Zdeno Cíger, Michal Hudec či najúspešnejší legionári.

Český obranca Michal Šeda vyhral štyri tituly s Košicami a jeho krajan Petr Pavlas zas ako člen bratislavského Slovana.

Najvyšší počet titulov získaný aktívnymi hráčmi:

6 - Marek Bartánus

5 - Radek Deyl, Michal Sersen

4 - Patrik Lamper, Branislav Kubka, Ivan Ďatelinka

Viacnásobní majstri Slovenska spomedzi legionárov:

4 - Petr Pavlas (všetky Slovan), Michal Šeda (všetky Košice)

3 - Marek Vorel (dva s Košicami, jeden so Slovanom)

2 - Adam Sedlák (Banská Bystrica), Alexander Hylák (Košice), Ladislav Zikmund (Košice), Václav Král (Trenčín, Žilina), Jan Srdínko, Sasu Hovi, Vasili Pankov, Roman Ilyin (všetci Slovan), Guillaume Asselin, Éric Faille, Brock Higgs (všetci Banská Bystrica), Jordon Southorn (Banská Bystrica, Košice), Joona Jääskelääinen, Alex Breton (obaja Slovan, Košice)