Štrajk fanklubu impulzom. Nitrania sa prebudili, Michalovce hľadajú svoju tvár

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Štrajk fanklubu impulzom. Nitrania sa prebudili, Michalovce hľadajú svoju tvár
Nitrania zvíťazili po prvý raz v novom ročníku.
Nitrania zvíťazili po prvý raz v novom ročníku.TASR
Hokejisti HK Nitra ukončili čakanie na prvé body v novom ročníku Tipos Extraligy. V nedeľňajšom 4. kole zaznamenali na domácom ľade víťazstvo 3:2 po predĺžení nad HK Dukla Ingema Michalovce. Napriek tomu "corgoni" nazbierali najmenej bodov v úvodných štyroch dueloch od sezóny 2007/2008. Domáci fanklub dal hráčom najavo nespokojnosť desaťminútovým "štrajkom" bez povzbudzovania.

Tridsaťjedenročný útočník Nitry Tomáš Hrnka rozhodnutie fanúšikov akceptoval a verí, že to mužstvo spod Zobora nakopne k lepším výsledkom.

"Môžeme si za to sami svojou hrou, že to vyústilo  až takto. Všetci dobre vieme, že nitrianski fanúšikovia fandia v dobrom aj v zlom. Dostali sme jasný signál, ktorý musíme pretaviť v náš prospech, aby to bol pre nás impulz." 

"Berieme to, musíme sa k tomu postaviť chlapsky a začať hrať," povedal odchovanec Nitry, ktorý odohral prvé stretnutie v sezóne, keď sa do zostavy vrátil po zranení: "Ťažký zápas, výkon nebol optimálny, stále to nie je to, čo chceme hrať. Pozitívum je, že sme dokázali otočiť vývoj."

Hostia v úvodnom dejstve prestrieľali svojho súpera v pomere 16:12, no Nitru podržal Libor Kašík. Vďaka českému brankárovi sa ujali vedenia práve Nitrania. V 17. minúte využil početnú výhodu o dvoch hráčov Filip Bajtek.

"Výborná úvodná tretina s množstvom šancí. Z môjho pohľadu zbytočné vylúčenie 3 na 5, z ktorého sme inkasovali gól. Prvú tretinu sme mali hru v rukách a mali sme rozhodnúť," uviedol v mixzóne hlavný tréner Michaloviec Peter Kúdelka.

Presilové hry boli dôležitým faktorom aj v prostrednej časti hry, keď sa vývoj otočil v prospech hosťujúcich hráčov. V 31. minúte vyrovnal štvrtým presným zásahom v sezóne Chase Pearson. Americký útočník mal následne prsty aj v góle Petra Bjalončíka z 38. minúty.

Nitra - Michalovce 3:2 pp

Do tretej tretiny však Nitrania vstúpili s vôľou zlomiť bodové suchoty, čo sa premietlo aj do herného prejavu. "Corgoni" mali v tretej dvadsaťminútovke výraznú prevahu v početnosti streľby (19:8). Najskôr zahodili dobré šance Samuel Buček aj Jakub Lacka, no prvý menovaný napokon poslal zápas do predĺženia v 56. minúte, keď bekhendom po ľade prekonal Stanislava Škorvánka.

"Po troch prehrách sme nemali na výber, iba prebudiť hráčov. Som rád, že hráči sa prebudili sami, vedeli o čo ide a odbojovali zápas od prvej do poslednej minúty. Nebol to nejaký okulahodiaci hokej, ale my sa tešíme, že našli v sebe silu zabojovať a vydrieť víťazstvo," skonštatoval asistent trénera Nitry Ivan Švarný.

Extra bod pre Nitru zabezpečil premiérovým gólom v Tipos Extralige americký útočník Brent Gates. Ten čelil kritike v prvých troch stretnutiach spolu so zámorskými spoluhráčmi Lincolnom Griffinom a Patrickom Bajkovom.

Gatesa pred začiatkom sezóny zastihla choroba, ktorá si vyžiadala jeho hospitalizáciu v nemocnici, čo sa prejavilo aj na úbytku hmotnosti. Švarný však v americkom zakončovateľovi vidí potenciál: 

"Brent ukazoval svoje kvality od začiatku, keď prišiel. Potom prišla choroba, stratil 10 kíl a energiu. Má problém momentálne sám so sebou, aby to dostal späť. Odohral však dobrý zápas a pomaly naberá kilogramy. Pripisujem vinu tomu, že bol v nemocnici na infúziách. Predpoklady má, je to kvalitný hráč a bude to dokazovať ďalej."

Úvod sezóny podľa predstáv nevychádza ani Michalovciam. Po štyroch dueloch má mužstvo z východu Slovenska iba štyri body a v tabuľke mu patrí 9. priečka, o bod pred desiatym Slovanom.

"Nepredstavovali sme si takto štart. Potrebujeme však proces. Sme s novými hráčmi v mančafte, dá sa povedať druhý týždeň, hľadáme svoju tvár. Musí si to sadnúť v systéme, komunikácii, súhre a verím, že budeme lepší," poznamenal Kúdelka.

Nitra, ale ani Michalovce na tom nie sú v tabuľke najlepšie.
Nitra, ale ani Michalovce na tom nie sú v tabuľke najlepšie.Flashscore

Zrejme viac očakávala hokejová verejnosť od najväčšej zahraničnej osobnosti v súťaži Lotyša Kasparsa Daugavinša. Kapitán bronzových medailistov z uplynulých MS bodoval iba v prvom kole na ľade Slovana (8:2), no aj po ďalších troch dueloch na jeho konte naďalej svieti bilancia 1+1, doplnená jedným mínusovým bodom.

Kúdelka si však uvedomuje, že tridsaťpäťročný útočník prišiel do Michaloviec bez zápasovej praxe, pričom jeho posledným duelom bol predtým súboj o bronz na MS proti USA. Ten sa hral 28. mája. "Potrebuje čas. Keď bude mať dobrú zápasovú kondíciu, tak bude aj veľký prínos pre tím," vyjadril presvedčenie kouč Michaloviec.