Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Červenka hodnotí štvrťfinálové zlyhanie: Niečo nám chýbalo, asi sme to nemali v sebe

Podobne ako ostatní Česi, ani Červenka sa proti Američanom nepresadil.
Podobne ako ostatní Česi, ani Červenka sa proti Američanom nepresadil.Profimedia
Vlani v Tampere slávil kapitán Roman Červenka (37) bronzový úspech, tentoraz však musel vo štvrťfinále strpieť prehru 0:3 s Američanmi a konečné ôsme miesto. Ide o najhorší český výsledok v histórii majstrovstiev sveta. Ofenzívny líder ľutoval, že sa národný tím nedokázal v rozhodujúcej chvíli presadiť, čo platí aj o jeho elitnej formácii s kanonierom Dominikom Kubalíkom (27), ktorá ťahala Čechov v skupine.

"Bolo to málo. Bez gólu sa nedá nikam postúpiť, to vieme. Inak neviem, ťažko to teraz rýchlo hodnotiť. Potrebovali sme niekde zobrať energiu, atmosféra tam nebola. Potrebovali sme streliť gól, ktorý by nám možno uvoľnil ruky a pomohol nohám. Nestalo sa, preto to dopadlo tak, ako to dopadlo," povedal Červenka novinárom.

Američania v prvej tretine prestrieľali český tím 11:2 a ujali sa vedenia 1:0 po strele Matta Coronata, po ktorej sa puk odrazil za Karla Vejmelku od korčule obrancu Michala Jordána.

"Súper dáva góly, ktoré my nedáme, čo nás veľmi mrzí. Boli sme pripravení na to, že sa do toho Amerika dostane. Je to mladé mužstvo, ktoré je dynamické. Nedostali sme ani jednu rýchlu prihrávku, aby sme sa dostali z pásma. Uzamkli nás. Ani neviem, či mali nejaké dobré šance, ale celú tretinu mali puk na svojich hokejkách. Potom je škoda toho gólu, ale bol zaslúžený."

Na smolu sa vyhovárať nemôžete

Český tím neskóroval ani v presilovke. K dispozícii mal dve. "Neviem prečo. Toto je štvrťfinále, nebudeš mať pätnásť šancí za zápas, s tým počítame. Keby napríklad Kubalda (Dominik Kubalík) dal prvú strelu, je to niečo iné. Keď máte štyri šance, musíte polovicu z nich premeniť, aby ste mali príležitosť v takomto zápase."

"Alebo streliť prvý gól, potom máte momentum, ktoré sa rýchlo mení. Všetko išlo proti, čo nie je fňukanie ani plač. Tak to je. Keby sme dali my gól od korčule... A potom dostaneme gól po vhadzovaní, ktoré bolo asi zle hodené," skonštatoval kapitán.

Konečné ôsme miesto je vôbec najhorším umiestnením českej reprezentácie na majstrovstvách sveta, horšie skončili na veľkom medzinárodnom podujatí len vlani na olympijských hrách v Pekingu, kde prvýkrát nepostúpili do štvrťfinále a skončili deviati.

Podľa Červenku nie je dôležité, aké je konečné umiestnenie po vypadnutí vo štvrťfinále. "Chcete ísť ďalej, hrať o medailu. Neviem. Záleží mi na tom, že som tu chcel byť do nedele. Ale byť siedmy, ôsmy..."

Vlani v Tampere sa Česi radovali z bronzu, prvej medaily po desiatich rokoch. Tento rok chýbali hviezdy ako David Pastrňák a David Krejčí, pre zranenia na začiatku turnaja vypadli centri Filip ChytilLukáš Sedlák. Červenka, ktorý vlani po boku Pastrňáka a Krejčího ovládol produktivitu turnaja a získal aj individuálnu cenu, nechcel hodnotiť, či bol tohtoročný výber slabší.

"To sa naozaj ťažko hodnotí, to musí urobiť niekto iný. Vypadnú vám dvaja centri, ktorí veľmi chýbajú. Vždy nám niečo chýbalo, aby sme podávali dostatočne dobré výkony a boli úspešní. Jednoducho sme sa nepresadili. Nemôžeme to zvaľovať na smolu, myslím si, že Amerika išla viac na doraz. Vedeli sme, že budú korčuľovať, budú mať puk na hokejke, rýchlo ho otočia. Na druhej strane tam boli priestory, ktoré sa dali využiť. A my sme ich nevyužili."

Červenka sa na MS nedostal medzi najlepších Čechov, boli v ňom Vejmelka, Kempný a Kubalík.
Červenka sa na MS nedostal medzi najlepších Čechov, boli v ňom Vejmelka, Kempný a Kubalík.@narodnitym

Podľa jeho slov sa mužstvo snažilo o ofenzívnejší prístup k hre, ale nedokázalo ho preniesť na ľad. "Chceli sme. Ide o to, že tam nemôžete ísť s jedným hráčom, je to o ničom. To ťa tu prehrá každý. Musíš tam ísť v trojici s podporou vzadu, aby forčeking k niečomu bol. Párkrát sa to stalo, možno sme puk aj získali, ale jednoducho to nestačilo. Povedali sme si veľa vecí. Chceli sme hrať šesťdesiat minút, na turnaji sa nám to nepodarilo. Amerika mala jasne lepší začiatok, ujala sa vedenia... Niečo nám chýbalo a neviem povedať, čo to bolo. Asi sme na to tento rok nemali," zhodnotil.

Za stavu 0:3 už vedel, že turnaj sa blíži ku koncu. "Človek chce pokračovať ďalej. Neviem presne, kedy padol tretí gól, ale potom viete, že je to ťažké. Keby sme dali tri góly za celý zápas, boli by sme za to radi. Za sedem minút by to bol zázrak. Už sa potom na to pozeráte tak, že to jednoducho odpracujete bez ohľadu na to, čo sa stane."

Čo bude o rok, to sa teraz nedá povedať

V tíme bolo desať veteránov z minuloročného bronzového úspechu a osem nováčikov na veľkom medzinárodnom podujatí. Červenka netuší, či mužstvo malo na to, aby dosiahlo lepší výsledok.

"Nie vždy musíte byť úspešní s dobrým tímom. Historicky sa to už párkrát stalo, napríklad Fíni vyhrali majstrovstvá sveta (v roku 2019) bez hráčov z NHL. Aj nám sa to podarilo. Neviem, či to teraz bolo málo na to, aby sme boli úspešní. Ako hráč som veril a dúfal. Ťažko povedať, či to bolo našou neschopnosťou, silou Ameriky alebo trochu oboma."

Z najlepších svetových hráčov a účastníkov štvrťfinále Česi prehrali všetky tri zápasy: so Švajčiarmi 2:4, s Kanadou 1:3 a s USA 0:3. "Z dnešného dňa som rozrušený. Bol to zápas, ktorý rozdeľuje šampionát na úspešný a neúspešný," pripomenul.

Na rozdiel od skupinovej fázy nemal národný tím vo štvrťfinále podporu v hľadisku.
Na rozdiel od skupinovej fázy nemal národný tím vo štvrťfinále podporu v hľadisku.@narodnitym

Na rozdiel od podpory v Rige sa štvrťfinále hralo v komornej atmosfére. "Nie je to ospravedlnenie, ale bolo to zlé. Na štvrťfinále naozaj zlé. Keď sme prehrávali, boli sme to my, kto sa potreboval nakopnúť gólom alebo možno atmosférou. Nič z toho neprišlo," povedal Červenka, ktorý má na konte 10 vystúpení na majstrovstvách sveta, štyri na olympiáde a jedno na Svetovom pohári.

Podľa neho je predčasné hovoriť o budúcoročnom šampionáte v Prahe. "Nemá zmysel o tom teraz diskutovať. Keď budem zdravý a bude záujem, vždy rád pôjdem reprezentovať. Neviem povedať, čo bude o rok," zdôraznil. S pribúdajúcim vekom sa majster sveta z roku 2010 a majiteľ dvoch bronzov čoraz ťažšie zmieruje so svojím vyradením.

USA - Česká republika 3:0

"Čas letí a človek nevie, koľko šancí ešte bude. Preto musíte ku každému turnaju pristupovať, akoby bol posledný. Tento rok to jednoducho nestačilo. Asi si to treba povedať tak, ako to je. Potom vstať, vrátiť sa silnejší, ako sa hovorí. Mladí Američania nám ukázali zrkadlo, na čom ešte stále musíme popracovať a kde sa môžeme zlepšiť. Záleží na tom, ako sa na to človek pozerá. To je jediná cesta, ako s tým niečo urobiť a byť na budúci rok lepší a silnejší."

V posledných dvoch rokoch pod vedením trénera Karima Jalonena videl opäť iný prístup ako od predchádzajúcich trénerov.

"Je to iná mentalita. Veril v tím a poskladal ho najlepšie, ako vedel. Nikdy to nie je jednoduché, ale myslím si, že priniesol svoj odlišný systém, určitý pokoj na lavičke a dôveru v hráčov. Nie vždy sa všetko podarí, ale každý, kto pozná fínsku mentalitu, vie, o čom hovorím. Je to trochu iné," dodal Červenka.