MS v hokeji: Slovensko poskladalo kvalitný tím a v Česku túži bojovať o cenný kov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Favorit MS v hokeji: Slovensko poskladalo kvalitný tím a v Česku túži bojovať o cenný kov

Slovensko sa môže oprieť o skúsených hráčov, ale aj posily z NHL.
Slovensko sa môže oprieť o skúsených hráčov, ale aj posily z NHL.Profimedia
Slovenská hokejová reprezentácia bude na MS 2024 bojovať nielen o postup zo skupiny, ale rovnako tak túži v neďalekom Česku ísť čo najďalej a znova si pripomenúť, aké je to bojovať o medaile. Tréner Craig Ramsay (73) má k dispozícii kvalitný tím, no ten to musí potvrdiť aj na ľade.

Vývoj od minulých MS

Po poslednom šampionáte pokračoval národný tím v nastolenom trende a tréner Craig Ramsay dával šancu novým debutantom, ktorí sa ukazovali v pozitívnom duchu. Ruka v rukáve s tým išli aj výsledky. Na tradičnom Nemeckom pohári Slováci skončili len o skóre na druhom mieste, pričom vyhrali dve z troch stretnutí.

Prípravné obdobie.
Prípravné obdobie.Flashscore

Následne na decembrovom domácom podujatí zmietli Nórsko 9:0 a poradili si aj s Lotyšskom (3:0). Výborne vstúpili tiež do série prípravných stretnutí pred tohtoročnými majstrovstvami sveta, nakoľko dva razy zdolali Nemecko aj Švajčiarsko. Ťahali šnúru siedmich výhier a z deviatich vystúpení vyhrali až osem. Posledné stretnutia síce priniesli aj nejaké prehry, ale celkovo sú očakávania a nálada medzi fanúšikmi pomerne pozitívne nastavené.

Tréner

Slovensko má zrejme poslednú šancu získať medailu na svetovom šampionáte pod vedením kanadského trénera Craiga Ramsayho, ktorý na striedačke celku spod Tatier pôsobí od roku 2017. Odvtedy pomohol slovenskému hokeju naozaj výraznou mierou a jeho rukopis je aj v mládežníckych kategóriách, kde takisto prichádzajú zlepšené výsledky.

Pravdou však ostáva, že pod taktovkou zámorského kouča Slováci len dvakrát postúpili zo základnej skupiny do štvrťfinále, kde následne vypadli. Slovensko desaťkrát po sebe nepostúpilo ďalej ako medzi osem najlepších, čo je najdlhšia séria. Ak ju chcú zmeniť, musia sa dostať do semifinále a tým pádom by prišli boje o medaile.

Ramsay povedie národný tím na šiestych majstrovstvách sveta, čím prekoná Júliusa Šuplera (5), ale ten z toho trénoval Slovensko dvakrát na šampionátoch nižších kategórií (1994 a 1995). Nech to už tento rok dopadne akokoľvek, Kanaďan je už zapísaný v histórii, keďže bol pri prvej medaile Slovákov na ZOH (bronz, 2022).

Anatómia tímu

Dôležitým faktorom pred štartom MS je fakt, že do Česka prídu takmer všetky hviezdy. Výnimkou je iba Erik Černák, ktorý si po vypadnutí z play-off potrebuje doliečiť zranenené rameno. Vážne zdravotné problémy vyradili ešte Martina Marinčina, ale napriek tomu disponuje Slovensko kvalitnou súpiskou.

Rysuje sa aj veľmi kvalitná zostava, ktorá má vo svojom strede defenzívne zodpovedných bekov na čele s Fehérvárym, takisto kreatívneho Šimona Nemca. Ofenzívu má ťahať Juraj Slafkovský, skúsenosti dodáva hlavne Tomáš Tatar a dravosť viacero legionárov zo zámoria ako Pospíšil, Regenda či Kelemen.

Program MS v Česku z pohľadu Slovenska.
Program MS v Česku z pohľadu Slovenska.Flashscore

Dlhodobo spolu na klubovej úrovni nastupuje zohratá dvojica Hrivík - Cehlárik. Zvyšok tímu tvoria v podstate hráči z českej Extraligy. Po výbornom ročníku na šampionát prichádza Róbert Lantoši, takisto majstri z Třinca. Vysoko hodnotený obranca Michal Ivan zaujal kluby NHL a ďalšie mená pridávajú slovenskému mužstvu na kvalite.

Prednosti

Obrovskou výhodou slovenského tímu bude, že v Ostrave má doslova domáce prostredie. Z tohto vie mužstvo určite veľa vyťažiť. Rovnako tak sa fanúšikovia spoliehajú na kvalitu jednotlivcov ako Slafkovský, Tatar, Cehlárik, Nemec či Fehérváry. Práve oni musia byť ťahúňmi.

Zároveň bude mať Slovensko aj tú výhodu, že v tíme je viacero bojovníkov, ktorí nechajú na ľade všetko a žiadny puk pre nich nebude stratený. V tomto by mali vynikať Pospíšil, Regenda, Čacho, Cingeľ, Sukeľ a ďalší. Káder je zložený naozaj dobre, nachádzajú sa v ňom rôzne profilovaní hráči do všetkých možných situácií.

Pozíciu brankára zmieňujeme síce aj medzi slabinami, kde však rovnako vysvetľujeme, že by to nakoniec mohla byť výhoda. Trojica Škorvánek, Hlavaj a Tomek pôsobila v slovenskej, resp. českej extralige, avšak prakticky na žiadnom turnaji nebol problém v bránkovisku. Tam sa vždy maskovaní muži vedeli vyhecovať k skvelým výkonom.

Slabiny

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že je to brankársky post, ale aj pred rokom Stanislav Škorvánek a Samuel Hlavaj ukázali, že svojho prvého šampionátu sa nezľakli. Aj teraz to bude opäť na ich pleciach, pričom nazbierali ďalšie skúsenosti a posunuli sa o level vyššie. Prvý menovaný do českého Mountfieldu, druhý získal zmluvu od Minnesoty v NHL.

Defenzíva je takisto solídna. Svedčí o tom aj fakt, že vlani na MS inkasovali slovenskí hráči 15 gólov, čo bola tretia najlepšia štatistika v skupine po prvom Švajčiarsku a druhej Kanade. Preto by sa dala za slabinu označiť koncovka. Tá je dlhodobým problémom mužstva. Ukazuje sa predovšetkým v stretnutiach, keď je favoritom.

Obohratá pesnička hovorí, že Slováci sa ťažko presadzujú proti tímom, ktoré kazia hru a oni potrebujú tvoriť. V roku 2021 bol Cehlárik jedenásťbodový, tri roky predtým nazbieral desať bodov Nagy, ale viac ako deväť ich okrem tejto dvojice nikto nezaznamenal už desať rokov. Vtedy to zvládol Miklík.

Iba táto trojica sa dostala nad desať alebo viac bodov od šampionátu v roku 2007. Navyše od turnaja v roku 2003 nedal žiadny slovenský hokejista na jednom podujatí viac ako päť gólov. Preto bude obzvlásť dôležité, aby hlavne hráči zo zámoria ako Tatar alebo Slafkovský ukázali, čo v nich je a boli bodovými lídrami mužstva.

Hviezda tímu: Juraj Slafkovský

Draftová jednotka z roku 2022 potvrdzuje, že jej progres ide správnym smerom. Prvú sezónu v NHL mu skrátilo zranenie, ale získal potrebné skúsenosti a v druhej nazbieral veľmi solídnych 50 bodov, čím prekonal rekord medzi tínedžermi v organizácii slávneho Montrealu. Už na ZOH 2022 potvrdil, že má na to byť lídrom národného tímu.

Slafkovský dlhodobo ukazuje, že slovo tlak nepatrí do jeho slovníka. Dvadsaťročný krídelník má na svoj vek už veľa skúseností. Čakajú ho tretie majstrovstvá sveta a zároveň štvrtý veľký seniorský turnaj. Dva roky dozadu nazbieral na MS deväť bodov, čo by mohol minimálne vyrovnať.

Šampionát sa začína necelý mesiac po záverečnom stretnutí základnej časti NHL. Tú košický rodák končil v skvelej forme. Zažiaril napríklad aj prvým hetrikom v profilige do siete Philadelphie. Slovenskí fanúšikovia od neho majú len tie najvyššie očakávania.

Predikcia

Slovensko čaká tradičný šampionát. Bude bojovať o postup zo základnej skupiny, ktorý by mu nemal uniknúť, ale štvrťfinále bude, s najväčšou pravdepodobnosťou, konečnou stanicou. Medzi najlepšou osmičkou totiž papierovo dostane podľa všetkého niektorého z veľkých favoritov druhej skupiny ako Kanada, Fínsko, Švajčiarsko či Česko.

Ani v skupine to ale nebude jednoduché. USA aj Švédsko postavili nesmierne silné tímy. Lotyšsko bude chcieť nadviazať na minulý bronzový rok a tradične nepríjemné Nemecko nie je pre Slovákov obľúbeným súperom. Nedá sa zabudnúť ani na to, že vlani Kazachstanu podľahli po nájazdoch.