Slovensko - Slovinsko. Posledné tri bitky: Olympijské sklamania či Gáborikova rozlúčka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovensko - Slovinsko. Posledné tri bitky: Olympijské sklamania či Gáborikova rozlúčka
Gáborík proti brankárovi Kristanovi na MS 2015 v českej Ostrave.
Gáborík proti brankárovi Kristanovi na MS 2015 v českej Ostrave.Profimedia
Boli časy, keď Slovinsko bolo považované za hokejového trpaslíka a stretnutia s ním boli pre Slovákov hračka. To už dávno neplatí aj vzhľadom na vzájomné súťažné merania síl týchto dvoch krajín za ostatných deväť rokov. Z troch duelov vyhrali Slovinci dva na olympiáde, v treťom na svetovom šampionáte dlho viedli. Pripomeňme si preto, ako prebiehali.

15. február 2014, Soči: Slovensko - Slovinsko 1:3

Strely na bránku - 28:31

Na zimné olympijské hry v Soči končiaca generácia v reprezentácii okolo Cháru, bratov Hossovcov či Handzuša nebude rada spomínať. Po debakli v prvom dueli proti USA (1:7) prišla ďalšia prehra - o to nečakanejšia.

V úvode dominujúci Slováci dopriali Slovincom dve presilovky, ktoré ustáli, sami nepremenili v druhom dejstve tri rovnaké možnosti a tak pykali v tretej perióde. Krosček Meszároša využil Tičar a už sa to viezlo. Slováci inkasovali trikrát za šesť minút, presadila sa aj najväčšia hviezda súpera - Kopitar. Ako jediný na druhej strane trafil do čierneho Jurčo - už v čase, keď bola porážka jasnou vecou.

Zverenci Vladimíra Vůjteka strelili na olympiáde len päť gólov, z toho tri v neúspešnom osemfinále proti Čechom (3:5). Po Vancouveri prišiel úplne odlišný turnaj a iné to nebolo ani o štyri roky neskôr.

5. máj 2015, Ostrava: Slovensko - Slovinsko 3:1

Vyhrané vhadzovania - 29:38

Aspoň čiastková odplata nastala o trinásť mesiacov neskôr na majstrovstvách sveta v Česku, konkrétne v Ostrave. Ani tam to nešlo podľa predstáv. Urbas otvoril skóre v siedmej minúte, na odpoveď sa čakalo v celku dlho. Na presilovkovú trefu reagoval v záverečnej tretine od modrej Meszároš. 

O víťazný zásah sa postaral Gáborík, pre ktorého išlo o posledný medzinárodný turnaj v národnom drese. Slovincom vsietil rozdielový gól v čase 54:16 a sekundu pred koncom poistil triumf - posledný Vladimíra Vůjteka ako trénera Slovákov.

V skupine B totiž v ďalších štyroch súbojoch už výhra neprišla, s deviatimi získanými bodmi a piatou priečkou to bolo v Ostrave sklamanie. Zo štvrtej pozície a so 14 bodmi šlo ďalej prekvapivo Bielorusko. Slovinsko, naopak, z elitnej divízie vypadlo.

17. február 2018, Pjongčang: Slovinsko - Slovensko 3:2 sn

Presilovkové góly - 2:1

Neúčasť hokejistov z NHL na olympiáde priniesla ďalší neslávny výsledok v histórii súbojov. Aj tentoraz Slovinci ťažili z nedisciplinovanosti súpera.

V priebehu 196 sekúnd sa presadili Gregorc i Kuralt. A hoci tím pod vedením trénera Craiga Ramsayho, pre ktorého sa na turnaji začala slovenská súťažná reprezentačná cesta, vyrovnal, na víťazstvo to nestačilo. V predĺžení gól nepadol, v samostatných nájazdoch mali viac šťastia Slovinci. Tičar s Jegličom prekonali Konráda, proti Kroseljovi vyzrel iba veterán Nagy. 

Slovenský výber síce predtým štartoval nečakanou výhrou 3:2 nad olympijskými športovcami z Ruska, aby potom prehral s USA ako v skupine 1:2, tak aj v boji o štvrťfinále 1:5. Túžobné vykúpenie pod piatimi kruhmi prišlo až v Pekingu 2022.

21. máj 2023, Riga: Slovinsko - Slovensko (15:20)